Cele mai frecvente cinci simptome de COVID in randul persoanelor infectate dupa vaccinare

Cele mai frecvente cinci simptome de COVID in randul persoanelor infectate dupa vaccinare

Cele mai frecvente cinci simptome de COVID in randul persoanelor infectate dupa vaccinare


Dureri de cap, secretii nazale, stranuturi, gat iritat sau pierderea mirosului - acestea sunt principalele cinci simptome pe care le resimt persoanele care dezvolta COVID-19 desi au fost vaccinate, potrivit unui studiu realizat de ZOE Covid Symptom Study, citat de Miami Herald si de Hotnews.


Studiul, care urmareste simptomele si raspandirea virusului, este opera doctorilor si oamenilor de stiinta de la Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, King's College London si Stanford University of Medicine.


Cercetatorii subliniaza ca vaccinurile sunt cea mai buna forma de protectie impotriva virusului, cu rezultate demonstrate in reducerea formelor grave ale bolii si a deceselor, dar ele nu asigura o eficienta de 100% impotriva dezvoltarii bolii.


Desi unii dintre cei care se imbolnavesc dezvolta formele similare celor nevaccinati, simptome sunt mai putine si de durata mai scurta. Au fost documentate cazuri de persoane vaccinate care ,,au facut forme mai putin severe si s-au insanatosit mai repede", au scris cercetatorii.


Unele simptome, inclusiv tuse persistenta, au aparut mai degraba la pacienti care primisera o singura doza din cele doua de vaccin Pfizer sau Moderna sau nu fusesera vaccinati.


,,Ciudat - am observat ca persoanele vaccinate si depistate pozitiv cu COVID-19 raportau mai frecvent stranutul ca simptom, in comparatie cu cei nevaccinati", au mai scris autorii. ,,Daca ai fost vaccinat si incepi sa stranuti fara motiv, trebuie sa faci un test COVID".


Stranutul nu este printre simptomele COVID-19 pe lista CDC, dar cea actualizata cuprinde febra sau frisoane, tuse, oboseala, pierdere din nou a gustului sau mirosului, gat iritat. Simptomele apar intre 2 si 14 zile dupa expunere, afirma agentia de sanatate publica, si pot fi moderate sau severe. Cazurile asimptomatice pot fi posibile la cei complet vaccinati, insemnand ca exista mici sanse sa-i infecteze si pe altii.


Chiar daca riscul lor de imbolnavire este mic, oamenii vaccinati tot trebuie sa fie atenti la posibile simptome de COVID-19.


Comitetul de Vaccinare din Romania a emis joi o informare in explica de ce s-a inregistrat o crestere a procentului de infectare in randul persoanelor imunizate.


Astfel, explica CNCAV, pe masura ce numarul persoanelor vaccinate creste, este firesc ca din totalul cazurilor noi de COVID confirmate, un procent semnificativ sa fie din randul celor imunizati.


Comitetul National de Vaccinare subliniaza ca vaccinul impotriva COVID-19 a demonstrat o eficienta de 90% impotriva variantei Delta a virusului.


Comments