Cele mai sanatoase ceaiuri pe care sa le bei zilnic. De ce le recomanda specialistii

Cele mai sanatoase ceaiuri pe care sa le bei zilnic. De ce le recomanda specialistii

Cele mai sanatoase ceaiuri pe care sa le bei zilnic. De ce le recomanda specialistii

Indiferent daca preferi ceai fierbinte sau ice tea, ceaiul este o bautura extraordinar de sanatoasa, pe care specialistii recomanda sa o bei zilnic.

Toate ceaiurile furnizeaza nutrienti si fitochimicale care sustin sanatatea in multe domenii, mai ales daca sunt baute zilnic, explica fitoterapeutul Rachelle Robinett.

Cele mai sanatoase ceaiuri pe care sa le bei zilnic

Care sunt ceaiurile cele mai benefice pentru sanatatea ta? Ceaiurile detaliate in continuare sunt cele mai avantajoase alegeri, fiecare activand un anumit domeniu al sanatatii tale cu un efect cert.

Ceai negru

Una dintre cele mai populare varietati de ceai este ceaiul negru. Este unul dintre ceaiurile cu oxidarea cea mai lunga. Are un gust intens, profund, ca si un continut mare de cofeina, aproape jumatate cat o ceasca de cafea.

Pe langa faptul ca ofera un impuls energetic datorita cofeinei, ceaiul negru se remarca prin mari beneficii pentru sanatate gratie multitudinii de fitonutrienti din compozitie, in special teaflavina.

Compusii sai polifenolici sustin sanatatea inimii, avand un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale si a nivelurilor de colesterol.

In egala masura, ceaiul negru stimuleaza imunitatea, sanatatea intestinala, cerebrala si metabolica.

Ceai de ghimbir si turmeric

O combinatie ierbala tot mai populara este ceaiul de ghimbir si turmeric, si pe buna dreptate. Curcumina din turmeric ofera beneficii anti-inflamatorii, in vreme ce gingerolii din ghimbir ofera usurarea durerii si stimuleaza digestia, comenteaza Robinett.

Acest amestec de ceai fara cofeina este o modalitate reconfortanta de a incepe sau incheia ziua. Are o aroma savuroasa alaturi de putina miere.

Ceai verde

Se remarca printr-o minima oxidare si un continut mai scazut de cofeina fata de ceaiul negru (30 miligrame per ceasca). Aroma sa subtila, florala se imbina inspirat cu alte tipuri de ceai, fie ca au un gust dulce sau picant.

Pe langa gustul sau apetisant, ceaiul verde este remarcabil prin contributia sa la starea de sanatate. Contine compusi bioactivi, inclusiv quercitina, kaempferol, catechine si galatul de epigalocatechina (EGCG). Acesti antioxidanti stimuleaza sanatatea imunitara, cardiaca, intestinala si metabolica, printre altele.

Ceai de lamaie

Indiferent daca prefer ceaiul de lamaie cu verbina sau pur si simplu apa fierbinte infuzata cu suc sau coaja de lamaie, orice tip de ceai pe baza de lamaie este excelent pentru baut zilnic. Lamaia contine vitamina C, care combate inflamatia si stimuleaza imunitatea.

Acest fruct citric mai contine terpen limonen, cu o remarcabila actiune antidepresiva, completeaza Robinett. Insa si alte ceaiuri din citrice, cum ar fi ceaiul negru orange pekoe, ofera aceste beneficii.

Ceai alb

Ceaiul alb ofera o aroma mai delicata, marcata de note ierboase proaspete si delicate. Are cu aproximativ 15% mai putina cofeina decat ceaiul verde.

In esenta contine multi dintre compusii ceaiului negru si verde, propunand beneficii similare. Insa contine si l-teanina, aminoacid care stimuleaza functia cognitiva, dar si sistemul cardiac si pe cel imunitar. De asemenea, ceaiul alb are efecte probate stiintific in vindecarea ranilor si sanatatea pielii.

Ceai de hibiscus

Dulceata acidulata a ceaiului de hibiscus este atributul care l-a ajutat sa devina unul dintre cele mai populare ceaiuri ierbale. In plus, nu contine cofeina.

Este un ceai bogat nutritional, ,,cu beneficii impresionante pentru metabolism", in mare parte datorita efectelor sale de stabilizare a zaharului din sange, continua specialista. Se numara printre ceaiurile care dinamizeaza rata metabolica.

Abunda in rutina si quercitina, foarte eficiente in tratarea alergieilor si normalizarea functiei celulelor mastocitare. Cercetarile au dovedit ca ceaiul de hibiscus poate sustine sanatatea cardiaca si regleaza nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale.

Ceai de bergamota

Cele mai sanatoase ceaiuri pe care sa le bei zilnic. Un ceai prin traditie britanic, este un ceai negru aromat cu ulei de bergamota. Aceasta este un fruct citric asemanator cu lamaia Meyer si ofera beneficii carminative. Mai precis, comenteaza Robinett, stimuleaza productia naturala a enzimelor digestive si relaxeaza muschii din tractul digestiv usurand crampele, gazele sau balonarea.

Acest amestec distinct si reconfortant de ceai negru are un continut similar de cofeina ca si ceaiul negru. Se poate lauda cu aceleasi beneficii remarcabile ca ceaiurile de citrice sau negre.

Ceai de menta

Exista cateva soiuri de ceaiuri de menta, insa toate tind sa ofere beneficii similare. Aceste ceaiuri actioneaza ca substante nootrope, imbunatatind functiile cognitive ca memoria, focusul si concentrareation. Fiind carminative, aceste ceaiuri fara cofeina pot ameliora balonarea si alte neplaceri digestive. De asemenea, sunt utile in ameliorarea tusei si infectiilor sinusurilor.

Ceai oolong

Acest tip de ceai imprumuta atat din caracteristicile ceaiului verde, cat si ale ceaiului negru in ceea ce priveste oxidarea, continutul de cofeina si pregnanta aromei.

Totusi, combina beneficiile pentru sanatate ale ambelor varietati. Fiecare sorbitura ofera multi fitonutrienti si alti compusi care sustin inima, sanatatea cerebrala, metabolica, intestinala si imunitara. In functie de varietate, poate avea un gust usor, proaspat sau unul mai intens.

Ceai de musetel

Musetelul are o reputatie recunoscuta pentru stimularea somnului si a relaxarii in timpul noptii. La fel de adevarat este ca il poti bea si ziua fara probleme, caci nu contine agenti care dau somnolenta.

Functionand ca un carminativ si calmant, ceaiul de musetel sustine digestia si calmarea nervilor. S-a constatat ca musetelul poate ameliora simptome ca anxietatea si depresia. In egala masura, ofera beneficii anti-inflamatorii, metabolice si imunitare.

Ca recomandare generala, specialistii pledeaza pentru achizitia unor ceaiuri organice sau produse local din surse naturale.

SURSA

Comments