Cercetatori din Wuhan, spitalizati cu simptome suspecte inca din noiembrie 2019. Un raport secret SU...


Raportul secret realizat de serviciile de informatii americane a fost dezvaluit in editia de duminica a publicatiei Wall Street Journal si vine sa ofere mai multa greutate teoriei inca nedovedite potrivit careia coronavirusul ar fi scapat dintr-un laborator din Wuhan. Informatiile vin chiar inaintea unei reuniuni a conducerii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care va discuta despre urmatoarea faza a anchetei privind originile virusului.


Trei cercetatori ai Institutului de Virologie din Wuhan au fost spitalizati cu simptome asemanatoare COVID in noiembrie 2019, cu o luna inainte ca primul caz de infectare cu coronavirus sa fi fost confirmat in mod oficial in China, pe 8 decembrie, afirma un nou raport al serviciilor secrete americane, citat de Wall Street Journal.


Raportul, scrie publicatia americana, ar putea oferi mai multa greutate cererilor privind derularea unei anchete concrete care sa afle daca virusul ar fi putut scapa, de fapt, din laboratorul din Wuhan.


Un document emis de Departamentul de Stat in timpul mandatului lui Donald Trump, in ianuarie, dezvaluise deja ca unii cercetatori de la laboratorul incriminat se imbolnavisera in toamna lui 2019, cu simptome asemanatoare COVID, dar nu a mers pana acolo incat sa spuna ca acestia au fost spitalizati.


Acum, raportul citat de Wall Street Journal a adus noi amanunte privind boala cercetatorilor, inclusiv numarul pacientilor, momentul mai exact al imbolnavirii si datele legate de internarea in spital.


Important, serviciile de informatii americane nu stiu inca cu siguranta care este boala de care au suferit respectivii cercetatori si nu au o pozitie ferma pe tema originii virusului.


Raportul vorbeste despre ,,simptome compatibile cu COVID, dar si cu o boala sezoniera obisnuita".


Diversi oficiali din comunitatea serviciilor secrete au oferit Wall Street Journal pozitii relativ diferite privind informatiile, unul spunand ca acestea mai au nevoie de investigatii, altul sustinand ca sunt ,,foarte precise".


,,Dupa ce tragem linie, tot nu avem o concluzie definitiva", a precizat o sursa din servicile de informatii pentru publicatia americana.


China neaga informatiile


Directorul Laboratorului National de Biosecuritate din Wuhan, care este parte a Institutului de Virusologie din Wuhan, a negat in mod ferm, luni, veridicitatea informatiilor publicate.


,,Am citit, este o minciuna totala", a declarat Yuan Zhiming pentru tabloidul Global Times, portavocea partidului.


,,Afirmatiile nu au nicio baza. Laboratorul nu are astfel de informatii si nici macar nu stiu de unde a venit aceasta informatie", a spus oficialul.


Si purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat luni ca informatia privind imbolnavirea celor trei cercetatori este ,,complet falsa".


,,SUA continua sa alimenteze teoria privind scurgerea din laborator a virusului", a spus oficialul.


,,Semne serioase de intrebare"


Dezvaluirile din Wall Street Journal vin in ajunul unei reuniuni a conducerii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care trebuie sa discute urmatoarea faza a unei anchete privind originile COVID.


Intrebat cu privire la raport, purtatorul de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat pentru Reuters ca mai este nevoie de cercetari suplimentare pentru a determina rolul pietelor de animale sau ipoteza scurgerii din laborator.


O purtatoare de cuvant a Consiliului National de Securitate a evitat un comentariu direct pe tema raportului citat de publicatia americana, dar a subliniat ca administratia Biden continua sa aiba ,,semne serioase de intrebare cu privire la primele zile ale epidemiei de COVID, inclusiv cu privire la originea lui in China".


Ea a adaugat ca guvernul american colaboreaza cu OMS si alte state pentru a sustine o evaluare a originilor pandemiei ,,care sa fie libera de politizare si interferenta".


O ancheta incompleta


Un raport comun realizat de OMS si China publicat la sfarsitul lunii martie a precizat ca este ,,foarte improbabil" ca virusul sa fi scapat dintr-un laborator.


Dar China a fost acuzata ca a refuzat sa ofere echipei OMS datele brute privind primele cazuri de COVID din tara, iar SUA, UE si alte state au cerut Beijingului sa ofere ,,acces total" expertilor independenti.


Virusologul olandez Marion Koopmans, membru al echipei OMS, a admis in martie ca unii angajati ai laboratorului din Wuhan s-au imbolnavit in toamna lui 2019, dar a spus ca boala a fost atribuita afectiunilor sezoniere.


Teoria potrivit careia virusul care s-a propagat in toata lumea, omorand cel putin trei milioane de persoane, ar fi scapat din laboratorul din Wuhan a fost vehiculata in mai multe randuri, fara sa fie insa dovedita.


Teoria a capatat greutate anul trecut, cand cotidianul Washington Post a scris ca in 2018, oficialii Ambasadei SUA din China au vizitat un laborator biologic din Wuhan si au trimis doua telegrame la Washington in care au avertizat asupra lipsei masurilor de securitate adecvate la facilitatea unde cercetatorii chinezi derulau studii pe coronavirusurile provenind de la lilieci.


De-a lungul anului trecut, oficialii administratiei Trump au facut mai multe declaratii in care au sugerat ca analizeaza in mod serios posibilitatea unei scurgeri din laborator.


Dar directoarea Comunitatii Nationale de Informatii din SUA, Avril Haines, a declarat luna trecuta ca serviciile secrete ,,nu stiu cu exactitate unde si cum s-a transmis initial virusul", o concluzie care nu s-a modificat intre timp.


Actuala analiza a serviciilor de informatii americane considera ca virusul a aparut natural, in urma unui contact intre animal si om.


Asta nu exclude insa posibilitatea ca virusul sa fie rezultatul unei ,,scurgeri accidentale" din laboratorul din Wuhan, unde se faceau cercetari pe coronavirusurile originate de la lilieci.


Unul dintre obstacolele care sta in calea unei concluzii definitive pe aceasta tema este lipsa accesului la laborator.


Un pas important pentru gasirea raspunsului, scrie CNN, ar fi derularea unor secventieri genetice asupra esantioanelor originale la care lucrau cercetatorii din Wuhan.


,,Dar China nu va permite niciodata asa ceva", a declarat o sursa familiara cu situatia. ,,Convingerea mea personala este ca nu vom sti niciodata raspunsul la aceasta intrebare", a spus sursa, citata de CNN.


Comments