Ceremonie la 145 de ani de la numirea primului ofiter evreu in Armata Romaniei - Mesajul ministrului...

"Suntem cu totii datori, la nivelul institutiilor statului, dar si ca cetateni ai Romaniei, sa actionam pentru ca ororile Holocaustului sa nu fie nicicand uitate si sa nu mai fie niciodata posibile. Putem face asta prin masuri active si sistematice de prevenire si combatere, de sanctionare a radicalismului si discursului instigator la ura, precum si a altor forme de negare si distorsionare a Holocaustului, a manifestarilor antisemite si xenofobe si a tuturor formelor de intoleranta", a mai spus Vasile Dancu.

,,Daca generatia mea sau cea a tinerilor de acum nu a comis asemenea crime, nu avem totusi dreptul de inchide ochii atunci cand este vorba despre crime impotriva unor comunitati, grupuri etnice sau impotriva oricarui semen al nostru. Este nevoie de o asumare colectiva a vinei, a pacatului pentru ca aceasta sa nu fie uitata si pentru ca sa nu se mai repete. Cand este vorba de crime, nu putem cantari mortile sau tragediile. Nu sunt mai putini vinovati cei care au ucis mai putini si nici mult mai mult vinovati cei care au ucis oameni fara aparare. Asemenea vinovatii trebuie asumate colectiv, trebuie privite cu tragism si actionat cu hotarare impotriva oricarei idei sau oricarui gest care neaga, schimba sensul, micsoreaza semnificatia sau musamalizeaza", a mai afirmat ministrul Vasile Dincu.

"Specialistii Guvernului lucreaza si in acest moment la un amplu program de revizuire a programelor de educatie privind Holocaustul pentru tanara generatie si la actualizarea programelor de pregatire pentru invatatori, profesori si instructori care predau despre Holocaust. Este in curs in acest moment si realizarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania", a anuntat Vasile Dancu, relateaza Agerpres.

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputatul Silviu Vexler, a transmis ca razboiul aflat in desfasurare ne-a reamintit cat de importanta este normalitatea.

"Astazi, aici, in fata dumneavoastra, la 145 de ani distanta, se implineste visul unei comunitati - ce-i drept, speram sa fie un vis mai placut, a sperantelor unor oameni pentru care Romania a insemnat totul, chiar si atunci cand nu aveau nimic. Intr-un act istoric unic, atat in timpul razboiului de independenta, cat si al Primului Razboi Mondial, evreii au adus jertfa suprema, desi nu erau recunoscuti drept cetateni ai Romaniei. (...) Evenimentele recente, razboiul aflat in desfasurare aproape de noi si suferinta uriasa pe care a adus-o ne-au reamintit cat de importanta este normalitatea si cat de multe eforturi sunt necesare pentru a o pastra", a evidentiat Silviu Vexler.

"Acest eveniment, cu o mare incarcatura istorica, reprezinta un reper simbolic al cooperarii loiale dintre romani si evrei, prin slujirea lor impreuna in cadrul uneia dintre cele mai stabile si apreciate institutii ale statului nostru de la inceputul constituirii ei si pana in zilele noastre - Armata Romaniei. Astazi (joi - n.r.) avem o ocazie deosebita: sa privim istoria in momentele ei majore, pe firul vietii unui om, care prin faptele si sacrificiul sau a devenit emblematic pentru noi toti", a declarat Marian Enache, presedintele Curtii Constitutionale.

La ceremonie au luat parte membri ai Guvernului, presedintele Curtii Constitutionale, dar si personalitati ale comunitatii evreiesti din tara. Alaturi de ministrul Apararii, au mai luat parte ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Muncii, Marius Budai, presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, sefa Parchetului General, Gabriela Scutea, ambasadori, parlamentari, reprezentanti ai cultelor, potrivit Agerpres.

Comments