China a inceput sa stocheze resusre importante, intr-un timp foarte scurt

China a inceput sa stocheze resusre importante, intr-un timp foarte scurt

China a inceput sa stocheze resusre importante, intr-un timp foarte scurt

Devalorizarea monedei este descrisa pe scara larga de economisti ca fiind o "optiune nucleara", din cauza repercusiunilor globale grave pe care le-ar putea declansa, scrie Newsweek.

Devalorizand in mod intentionat yuanul, de exemplu, China ar putea stimula exporturile prin ieftinirea si cresterea competitivitatii produselor sale, dar nu fara repercusiuni grave, cum ar fi supararea partenerilor comerciali si inrautatirea razboiului comercial dintre China si Statele Unite.

Acumularea in prealabil a resurselor precum aurul si petrolul ar putea oferi o anumita securitate financiara si putere de negociere, contribuind la stabilizarea economiei impotriva potentialelor efecte negative ale unei devalorizari, cum ar fi cresterea costurilor de import si inflatia.

Acumularea in prealabil de resurse, cum ar fi aurul si petrolul, ar putea oferi o anumita securitate financiara si putere de negociere, contribuind la stabilizarea economiei impotriva efectelor negative potentiale ale unei devalorizari, cum ar fi cresterea costurilor de import si a inflatiei.

Banca centrala a Chinei si-a continuat criza de cumparare a aurului in martie, sporindu-si rezervele de metal pentru a 17-a luna consecutiva, in ciuda pretului record al metalului si a unui yuan slab.

Economistii au atribuit acest lucru eforturilor Chinei de a se diversifica in afara activelor in dolari pe fondul tensiunilor geopolitice cu SUA, dupa ce a fost martora la lovitura economica pe care a primit-o Rusia dupa invazia din 2022 in Ucraina.

Acumularea constanta de materii prime de catre China se extinde si la titei.

China a profitat de parteneriatul sau "fara limite" cu Rusia, care anul trecut a inlocuit Arabia Saudita ca cel mai mare exportator de petrol al Chinei, pentru a asigura un flux de energie fiabil si la pret redus, contribuind in acelasi timp la sustinerea economiei de razboi izolate a Moscovei.

Explicatiile analistilor

Devalorizarea ar putea fi tentanta pentru China, cel mai mare exportator mondial, in timp ce incearca sa isi extinda amprenta industriala pe pietele internationale pentru bunurile sale, pe fondul deflatiei si al cererii insuficiente de consum pe plan intern.

Dar aceasta miscare ar duce cu siguranta la cresterea tensiunilor cu Washingtonul si cu alti parteneri comerciali importanti.

Industriile chineze sunt deja acuzate ca inunda pietele cu exporturi la costuri reduse, cum ar fi otelul si produsele chimice, ceea ce a dus la anchete. Statele Unite si Uniunea Europeana se gandesc deja la taxe vamale pentru vehiculele electrice din China.

"Nu cred ca China se pregateste sa isi devalorizeze moneda in raport cu dolarul", a declarat pentru Newsweek Craig Shapiro, consilier macro la LaDucTrading. "Dar cred ca China continua sa cumpere resurse de marfuri, pe care le poate achizitiona in RMB (renminbi/yuan) de la producatorii sanctionati, precum Rusia si Iran.

"Capacitatea Chinei de a cumpara marfuri in RMB si de a deconta soldurile comerciale excedentare in aur cu tari precum Rusia si cele din OPEC sugereaza ca aurul cumpara mai multe marfuri in China decat in Occident", spune Shapiro.

Dar ar putea exista o alta explicatie, mai amenintatoare, pentru acumularea de resurse de catre China. Beijingul ar putea sa se pregateasca pentru consecintele internationale care ar rezulta dintr-o invazie a Taiwanului.

,,Xi pare sa fi studiat manualul de sanctiuni pe care Occidentul a folosit-o impotriva Rusiei in privinta Ucrainei si, ulterior, a initiat masuri de protectie de lunga durata pentru a inlatura trapele economiei Chinei pentru a rezista unei presiuni similare", a scrie Michael Studeman, fost sef al Oficiului de Informatii Navale.

De asemenea, China incearca sa isi reduca expunerea la embargouri atat in ceea ce priveste alimentele, cat si energia, dezvoltandu-si rezervele strategice de petrol si construind "centrale pe carbune cu o fervoare reinnoita", a spus Studeman.

Comments