Cifre devastatoare din razboiul din Ucraina: peste jumatate de milion de oameni au murit pana acum i...

Aceste date nu pot fi verificate, scrie ziarul francez, care precizeaza ca nici Moscova si nici Kievul nu-si comunica pierderile de la inceputul razboiului.

Serviciul rus al BBC si publicatia rusa in exil Mediazona anuntau la 17 aprilie ca au identificat peste 50.000 de militari rusi uciti de la inceputul invaziei ruse a Ucrainei.

Acest bilant, publicat intr-o ancheta comuna, pana la 7 aprilie, are la baza comunicate oficiale, informatii de presa si pe retele de socializare sau culese la morminte in cimitire, iar cele doua publicatii avertizau ca nu pretind ca este vorba despre un bilant exhaustiv.

La sfarsitul lui februarie, Kievul estima la 31.000 numarul militarilor ucraineni ucisi, in timp ce Moscova a comunicat doar foarte rar pierderi militare, cifre considerate drept puternic minimalizate.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, invoca la 17 aprilie "legea secretului de stat" si "regimul special" al invaziei ruse a Ucrainei pentru a justifica absenta comunicarii oficiale a pierderilor militare ruse.

In august 2023, cotidianul american The New York Times (NYT) evalua, citand date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morti.

La 29 ianuarie, intr-un raspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al Apararii James Heappey evalua pierderile ruse la peste 350 000 de morti si raniti.

Comments