Cinci oameni, inclusiv o fetita de sapte ani, au murit in timp ce incercau sa traverseze Canalul Man...


Cinci migranti, inclusiv un copil, au murit marti, 23 aprilie, in incercarea de a traversa Canalul Manecii, dinspre Franta spre Marea Britanie, intr-o ambarcatiune supraaglomerata, la doar cateva ore dupa ce Marea Britanie a adoptat un proiect de lege care prevede deportarea solicitantilor de azil in Rwanda, intr-o masura menita sa descurajeze astfel de tentative periculoase de intrare in Regatul Unit, scrie Reuters.


Decesele s-au produs dupa ce o mica ambarcatiune, cu 112 oameni la bord, a pornit sa traverseze una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, iar panica i-a cuprins pe pasageri, nu departe de tarm.


Salvatorii au reusit sa recupereze 49 de persoane, dintre care patru au fost transportate la spital, dar altele au ramas pe vas, hotarate sa ajunga in Marea Britanie.


Paza de coasta franceza desfasoara in continuare operatiuni de cautare a supravietuitorilor.


At least five migrants, including a child, died overnight trying to cross the Channel from France to Britain on their overcrowded small boat, local authorities said | Read more: https://t.co/QGKd1y4om6 pic.twitter.com/NBOun7ZzFa

— RTE News (@rtenews) April 23, 2024

,,O tragedie a avut loc pe o ambarcatiune supraincarcata cu migranti in aceasta dimineata. Deplangem moartea a cinci persoane: o fetita de sapte ani, o femeie si trei barbati", a declarat presei prefectul local Jacques Billant.


,,Motorul s-a oprit la cateva sute de metri de tarm si mai multe persoane au cazut in apa", a precizat Billant.


Paza de coasta a precizat ca 58 de persoane au ramas la bordul ambarcatiunii.


,,Ei nu au vrut sa fie adusi la tarm, au reusit sa reporneasca motorul si s-au indreptat spre Marea Britanie", a mai spus Billant.


Ambarcatiunea plecase din Wimereux, o localitate situata la aproximativ 32 km sud-vest de portul francez Calais.


Peste 6.000 de persoane au ajuns in Marea Britanie in acest an cu ajutorul unor ambarcatiuni mici si supraincarcate - de obicei barci gonflabile fragile - care risca sa fie inghitite de valuri in timp ce incearca sa ajunga pe tarmurile britanice.


Zeci de mii de persoane au facut acest tip de calatorie incepand din 2018, iar Marea Britanie incearca de doi ani incercand sa depaseasca opozitia fata de o controversata politica de trimitere a solicitantilor de azil in Rwanda, prin care spera ca va descuraja astfel migrantii sa mai incerce astfel de traversari.


Premierul britanic Sunak vorbeste despre ,,compasiune"


Parlamentul britanic a adoptat in cele din urma, peste noapte, o legislatie care sa permita deportarile, iar premierul Rishi Sunak a declarat ca se asteapta ca primele zboruri sa decoleze in 10-12 saptamani, ceea ce va da timp pentru rezolvarea altor provocari legale venite din partea organizatiilor umanitare, a militantilor si a sindicatelor.


Organizatiile care militeaza pentru apararea drepturilor omului si alti critici spun ca aceasta politica este inumana, dar Sunak le-a spus marti reporterilor ca guvernul a actionat din "compasiune", dorind sa impiedice traficantii de persoane sa aduca persoanele vulnerabile in largul marii.


,,Ei inghesuie din ce in ce mai multi oameni in aceste barci nepotrivite, ati vazut o crestere enorma a numarului de persoane in ultimii ani", a spus el. ,,Asta este ceea ce se intampla in mod tragic", a adaugat premierul britanic.


Mai multe ambarcatiuni ale fortelor britanice de frontiera au fost vazute marti sosind la Dover, in sudul Angliei, transportand grupuri mari de migranti.


Un martor al agentiei Reuters a estimat ca aproximativ 200 de persoane despre care se crede ca sunt migranti au debarcat marti la Dover - la aproximativ 42 de kilometri, peste apa, de Calais.


Nu este clar daca migrantii de pe barca implicata in incidentul de la Wimereux se aflau printre acestia.


In cadrul politicii privind Rwanda, orice persoana care ajunge ilegal in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2022 va fi trimisa in aceasta tara africana, adica la o distanta de aproximativ 6.400 de kilometri. Peste 50.000 de oameni au sosit in Marea Britanie dupa aceasta data, potrivit cifrelor oficiale.


Militantii spun ca politicile de descurajare pur si simplu nu au sanse sa functioneze.


,,Stiu ca, atunci cand fugi pentru a-ti salva viata, nici macar riscul de a muri nu te poate opri din incercarea de a ajunge intr-o zona sigura", a declarat Kolbassia Haoussou, reprezentant al organizatiei Freedom from Torture, cu sediul in Marea Britanie.


Primarul din Wimereux, Jean-Luc Dubaele, a spus ca migrantii ar putea in continuare sa obtina locuri de munca in Marea Britanie, ceea ce face ca aceasta sa fie o destinatie atractiva indiferent de situatie.


,,Englezii sunt responsabili pentru aceasta situatie", a afirmat edilul.


Primul zbor de deportare catre Rwanda, in iunie 2022, a fost blocat de judecatorii europeni. Curtea Suprema a Marii Britanii a mentinut apoi o hotarare potrivit careia masura este ilegala, deoarece migrantii care urmeaza sa fie trimisi inapoi in tarile lor de origine sau in alte tari risca sa fie maltratati.


Foto: Profimedia Images


Comments