Cine a fost Fernando Magellan si cum a facut prima calatorie in jurul lumii

Cine a fost Fernando Magellan si cum a facut prima calatorie in jurul lumii

Cine a fost Fernando Magellan si cum a facut prima calatorie in jurul lumii


Fernando Magellan a ramas in istorie ca fiind primul om care a facut inconjurul lumii. Magellan a fost un navigator si explorator portughez, considerat un erou si datorita lui, cunoasterea geografica europeana a inregistrat un salt spectaculos.


Fernando Magellan, care este numit in anumite lucrari si Ferdinand Magellan, este primul explorator care a condus o expeditie in jurul lumii si cel care a descoperit calea de acces din Atlantic in Pacific, prin periculoasa stramtoare care astazi ii poarta numele - Stramtoarea Magellan.


Cine a fost Fernando Magellan

Fernando Magellan s-a nascut in octombrie 1480 in nordul Portugaliei, data nasterii sale nefiind insa cunoscuta cu exactitate. Despre copilaria si adolescenta sa sunt, in general, putine date, dar exista mentionari potrivit carora, la varsta de 10 ani, Magellan a devenit paj pentru regina. Atunci ar fi fost inscris de familia sa - care era parte din nobilime - la Scoala de Paji a Reginei Leonora. In cadrul acelei scoli, el ar fi invatat despre navigatie, astronomie si cartografie, ceea ce il va ajuta mai tarziu sa ramana in istorie.


Fernando Magellan

Spiritul sau explorator il indeamna sa cutreiere lumea inca de foarte tanar. La varsta de 25 de ani, in anul 1505 Fernando Magellan se alatura echipajului flotei portugheze pentru a naviga spre Africa de Est, pasiunea pentru oceanul deschis ducandu-l mai tarziu in Malacca.


La acea vreme, pe teritoriul Europei crestea constant atractia pentru condimentele exotice. Acestea aveau sa favorizeze numeroase expeditii, dincolo de interesul geografilor si al exploratorilor. Fernando Magellan stia ca insulele cu mirodenii se gasesc in jumatatea de glob care revenea coroanei Spaniei, prin tratatul de la Tordesillas prin care castilienii si portughezii isi impartisera lumea in 1494. Fernando Magellan era insa convins ca poate ajunge si prin vest la insulele cu mirodenii - Insulele Spice - de care se apropiase deja in timpul calatoriei la Malacca.


Dorinta sa de a ajunge prin vest la insulele cu mirodenii a fost sustinuta de Coroana Spaniola. Acest impuls, pare sa fi fost motorul ocolului Pamantului, care nu facea totusi parte din planul initial.


Fernando Magellan si planul de a face inconjurul lumii

Asadar, propunerea lui Fernando Magellan i-a parut regelui Spaniei deosebit de interesanta. Asta pentru ca asa s-ar fi deschis "drumul mirodeniilor" fara a strica relatiile cu Portugalia vecina. Daca se dovedea o reusita, aceasta expeditie ar fi adus monarhiei bogatie si reputatie.


Fernando Magellan a pornit din Spania, in anul 1519, conducand o flota formata din cinci nave:


Trinidad - de 110 tone si cu 55 marinari la bord, San Antonio - de 120 de tone, cu 60 de marinari, Concepcion - de 90 de tone, cu 45 de marinari, Victoria - de 85 de tone, cu 42 de marinari, Santiago - de 75 de tone, cu 32 marinari.

Fernando Magellan si cele cinci nave au parasit orasul Sevilla navigand pe fluviul Guadalquivir, pana in San Lucar de Barrameda, unde au stat peste cinci saptamani, timp in care s-a facut ultima revizie si aprovizionarea completa.


Pe 20 septembrie 1519 Fernando Magellan si flota sa au plecat in expeditia care avea sa faca istorie.


Acestia au navigat prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia, trecand prin Stramtoarea Tuturor Sfintilor. Aceasta stramtoare ii poarta numele, numindu-se Stramtoarea Magellan.


Fernando Magellan - inconjurul lumii - Patagonia

Surpriza a fost gasirea unui "ocean gol", pe care el l-a numit Pacific. Asta pentru ca erau ape linistite in timpul traversarii din Tara de Foc pana la Insulele Mariane, si apoi, la viitoarele Filipine. Aceasta calatorie a durat trei luni si douazeci de zile. La 16 martie 1521, Magellan a ajuns in Insulele Filipine, devenind astfel primul european care a pasit in arhipelag.


Magellan avea doua obiective in acel moment: primul era sa gaseasca o ruta catre vest spre Insulele Spice, aflate langa Indonezia. Iar al doilea era sa colonizeze fiecare insula pe care ar fi putut sa o gaseasca in calatoriile sale. Desi era portughez, Magellan coloniza insulele in numele Spaniei, tara care ii finanta expeditia ambitioasa.


Moartea lui Fernando Magellan

Magellan si oamenii sai au gasit acolo peisaje de poveste, mirodenii, pasari viu colorate, bastinasi care pareau pasnici. Prima escala a fost facuta pe insula Limasawa, unde s-a tinut prima liturghie din Filipine, iar o a doua, pe insula Cebu, unde chiar regele Rajah Humabon s-a convertit la crestinism impreuna cu poporul lui.


Moartea lui Fernando Magellan avea insa sa vina in scurt timp, din mainile lui Lapu-Lapu, conducatorul unei mici insule - Mactan. Lupu-Lapu a refuzat sa se supuna colonistilor. Din acest motiv, Fernando Magellan a plecat impreuna cu un grup de 60 de barbati inarmati, cu intentia de a-l ucide pe barbatul ce refuza sa se supuna. In timpul luptei de pe Mactan, Magellan este omorat de Lapu-Lapu, impreuna cu sase dintre camarazii sai.


Moartea lui Magellan a dus la mai multe revolte, in urma carora mai multi ofiteri ai flotei ce fusese condusa de Magellan sunt ucisi.


Expeditia ce avea sa faca inconjurul lumii a continuat sub conducerea lui Juan Sebastian Elcano. La finalul expeditiei, Elcano, cu doar 18 supravietuitori si o singura nava, ajunge la Sevilla, pe 9 septembrie 1522 . Acestia, odata ajunsi in Spania, povestesc modul in care Magellan si-a gasit sfarsitul.


Fernando Magellan - calatoria in jurul lumii

Regele Spaniei l-a rasplatit pe Elcano pentru curajul sau si i-a dat un blazon cu globul pamantesc pe care era scris: "Primus Circumedisti me" - in traducere "Tu m-ai inconjurat primul".


Te-ar putea interesa si: Vikingii - 20 de lucruri uimitoare despre epoca vikingilor


Rezultatele expeditiei lui Magellan

Calatoria istorica a lui Fernando Magellan, initiata ca o modalitate de a descoperi bogatii, a avut ca rezultat mult mai mult decat gasirea faimoaselor mirodenii. Descoperirea unui ocean cu o intindere de neimaginat la acea vreme insemna ca globul pamantesc era mult mai mare decat se credea. In plus, avea sa discrediteze pentru totdeauna, chiar si pentru cei care mai credeau asta, teoria conform careia Pamantul este plat. Stramtoarea Magellan si Oceanului Pacific ii poarta numele, cel din urma denumit Marea lui Magellan pana in secolul XVIII.


Navigarea prin vest si inconjurul lumii realizate de Fernando Magellan si flota sa oferea, din acel moment, posibilitatea unei lumi fara limite geografice. Cunostintele geografice aveau sa inregistreze un salt imens in acele vremuri.


Comments