Cine cu cine nu se cearta?

Cine cu cine nu se cearta?

Este mult mai usor sa facem o statistica a celor care se cearta decat a celor care isi dau mana pentru interesul general. Vedem ce relatii sunt intre partide cu ocazia negocierilor pentru formarea unei majoritati in jurul PNL. Vedem ce relatii sunt intre institutii. Mai exact, ce relatii nu sunt intre institutiile fundamentale.

Dar intre partidele care erau ca niste frati siamezi ce relatii sunt?

Strans lipite pe vremea manifestatiilor de strada, acum intre PNL si USR sunt frictiuni greu de inteles fara sa facem trimitere la interesele electorale. Liderul USR vorbeste despre lipeli, despre impovizatii, arata ca PNL este in imposibilitatea de a forma o majoritate in Parlament. Vedem acum cat se poate de clar ca USR intr-adevar vrea alegeri anticipate.

Dupa o saptamana de negocieri inca nu se stie cu exactitate care este pozitia USR fata de PNL. Nu stim daca toti parlamentarii USR vor vota guvernul daca, totusi, se va ajunge la o intelegere intre Ludovic Orban si Victor Ponta.

Daca partidele care au votat motiunea vor merge mai departe, are cineva siguranta ca va trece guvernul Orban? Nu mai este sigura nici formarea unei majoritati pe stanga. Sagetile dintre Ponta si Dancila nu sunt de natura sa aduca pacea intre Pro Romania si PSD. Daca parlamentarii Pro Romania vor vota guvernul s-a cam terminat orice posibilitate de colaborare viitoare intre cele doua partide atata vreme cat Viorica Dancila ramane la conducerea PSD. Poate si dupa plecarea ei nu se va uita tradarea lui Ponta.

Avem, asadar, doua perechi de partide ce par ireconciliabile. PNL-USR ar avea nevoie de un mediator. Cine altul ar putea fi decat Klaus Iohannis? PSD – Pro Romania are, de asemenea, nevoie de un liant. Cine le-ar putea uni? Probabil fostul lider Adrian Nastase.

Nu stau mai bine nici ALDE si PMP, partiduletele care s-au rupt din PNL, respectiv din PDL. Tariceanu si Basescu si-au luat cate o feliuta din partidele pe care le-au condus si cu cele cinci procentulete pe care le au contribuie si ele la tulburarea vietii politice.

Desigur, importanta lor creste atata vreme cat nu se pot realiza majoritati fara ele. intr-un fel sau altul, situatia se va rezolva de la sine. Daca nu trece guvernul Orban, va fi desemnata o alta persoana cu formarea guvernului. Tot de la PNL. Poate viitorul premier desemnat va fi mai abil si va reusi sa adune voturile necesare.

Daca guvernul trece lucrurile vor fi si mai incurcate. PNL va fi tinut in frau din toate directiile. in primul rand va fi jucat pe degete de USR. Apoi de Pro Romania si ALDE. Ca intotdeauna, UDMR va emite pretentii. Dorind sa se afirme ca reformator al Romaniei, si Klaus Iohannis va pune presiune pe premier si pe guvern. In niciun caz pace nu va fi. Partidele au invatat ca daca pun primari si consilieri peste tot in tara isi pot forma structuri teritoriale puternice. Iau drept exemplu PSD. Atata vreme cat are structuri teritoriale, PSD iese victorios din toate crizele. A cazut guvernul inaintea alegerilor din 2016, partidul a luat un scor urias la parlamentare. La fel se poate intampla si la alegerile din 2020. Nici nu intelegem de ce se tot plange Viorica Dancila. Prin caderea guvernului PSD, din opozitie are sansa de a castiga alegerile de anul viitor.

De fapt, Dancila se gandeste la soarta ei. Dupa prezidentiale PSD isi va cauta un lider puternic. Acesta ar putea fi Victor Ponta? Acesta este planul nu atat de secret incat sa nu-l stie fiecare pesedist, fiecare refugiat din Pro Romania. Poate noului partid i se va schimba numele in PSD Pro Romania, atingandu-se astfel coarda sensibila a nationalismului romanesc. Dar si nationalistii se cearta. Sa nu anticipam. Deocamdata sa urmarim cine cu cine se cearta. Pentru ce se cearta este mai greu de inteles.

Comments