Cine este si ce provocari urgente il asteapta pe Mark Rutte, numit oficial in postul de secretar gen...


Cele 32 de state membre NATO l-au numit oficial miercuri, 26 iunie, pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte in postul de secretar general al aliantei de aparare, urmand sa preia postul pe 1 octombrie, informeaza Agerpres.


Numirea lui Rutte, ramas singurul candidat dupa retragerea lui Klaus Iohannis, a fost anuntata in urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord.


Mark Rutte, in varsta de 57 de ani, il va inlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, aflat in acest post de zece ani.Stoltenberg a salutat in succesorul sau ,,un adevarat transatlantist, un lider puternic si un constructor de consens".


Al patrulea olandez la sefia NATO


Mark Rutte ar urma sa devina pe 1 octombrie al patrulea olandez care ocupa postul de secretar general al NATO, dupa Dirk Stikker, Joseph Luns si Jaap de Hoop Scheffer.


Olandezii il poreclesc pe acest politician liberal in diferite feluri. Una dintre porecle este ,,Premierul teflon", datorita rezistentei lui la scandaluri politice sau evenimente neprevazute. De altfel, Rutte este cel mai longeviv prim-ministru olandez, cu patru mandate in dreptul sau.


O alta porecla este ,,Domnul normal", datorita alegerii lui de a merge cu bicicleta fie la cumparaturi, fie la intrevederi cu lideri straini.


Desi este un politician liberal, el a tinut sa se afiseze ca un cetatean modest apropiat de clasa muncitoare. Vorbeste cu oamenii pe strada, preda la un institut, locuieste in aceeasi casa de zeci de ani, foloseste un telefon Nokia vechi si detine un autoturism Saab din anii '90.


Este, de asemenea, un politician simplu, franc, pragmatic si realist, calitati care l-ar putea ajuta la sefia NATO.


Provocarile imediate


Una dintre posibilile provocari pentru el ar putea fi gestionarea relatiei cu Donald Trump in cazul in care miliardarul va reveni la Casa Alba in urma alegerilor programate pe 5 noiembrie in SUA. Ori Trump a amenintat in mai multe randuri ca va scoate SUA din NATO si i-a criticat pe aliatii europeni ca nu aloca cel putin 2% din PIB pentru aparare, relateaza France TV Info.


,,Dar a avut perfecta dreptate", a spus Rutte in ianuarie. De fapt, noua state membre din cele 32 inca nu aloca 2% din PIB pentru aparare. Olandezul va incerca sa imbunatateasca aceasta statistica.


Rutte si Trump se cunosc bine, iar politicianul olandez a demonstrat deja ca este capabil sa potoleasca izbucnirile fostului presedinte american. Tehnica lui? Arata ca il ia in serios si nu ii este frica sa il infrunte. ,,Sa nu ne mai plangem de Trump", a declarat el adesea, subliniind ca Europa trebuie sa lucreze ,,cu toata lumea de pe ringul de dans".


In ceea ce priveste ajutorul pentru Ucraina, treaba lui va fi sa se asigure ca ajunge la timp. Summitul NATO de la Washington va oficializa coordonarea ajutorului de catre alianta, nu doar de SUA, cum s-a intamplat pana acum. Mai presus de toate, Mark Rutte va incerca sa obtina un angajament de sustinere a Ucrainei cu 40 de miliarde de euro anual atat timp cat va fi nevoie in fata agresiunii militare ruse. Acest lucru va fi mai dificil, deoarece Ungaria a obtinut deja o scutire pentru a nu mai bloca ajutorul, in timp ce Italia intentioneaza sa nu ia alte masuri.


Mark Rutte va trebui, de asemenea, sa se asigure ca NATO este pregatita de lupta in cazul unei agresiuni ruse impotriva unui stat membru. Prin urmare, va trebui sa insiste pentru accelerarea productiei de obuze si sisteme de aparare antiaeriana.


Comments