Cine pierde si cine castiga dupa BREXIT. Raport de forte in Parlamentul European

Cine pierde si cine castiga dupa BREXIT. Raport de forte in Parlamentul European

Cine pierde si cine castiga dupa BREXIT. Raport de forte in Parlamentul European

Plecarea europarlamentarilor britanici ca urmare a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana la 31 ianuarie 2020 va determina o schimbare a configuratiei Parlamentului European, care a deveni mai suplu, numarul membrilor sai scazand cu 73 de locuri, informeaza AFP, citat de Agerpres.

In vreme ce dreapta va avea de castigat, liberalii, Verzii si socialistii vor fi afectati Brexit, fiind nevoiti sa isi indrepte privirile catre eurodeputatii neafiliati.

Astfel, dupa retragerea Regatului Unit din UE, Parlamentul European se va restrange de la 751 la 705, lasand loc pentru posibile noi state membre.

Doar 27 din cele 73 de locuri vacantate in urma Brexitului vor fi redistribuite, restul de 46 fiind rezervate pentru noile state membre care vor adera la Uniunea Europeana.

PPE, marele castigator dupa BREXIT

Cel mai mare castigator al acestui "divort" , ce are loc dupa aproape jumatate de secol, este Grupul Partidului Popular European (PPE).

Conservatorii britanici s-au desprins de PPE in urma cu zece ani, in mai 2009, pentru a infiinta un grup separat, si anume Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR), alaturi de formatiunea ceha ODS si Partidul Lege si Justitie (PiS) din Polonia.

Prin urmare, dreapta pro-europeana nu va pierde niciun loc. Din contra, aceasta va recupera cinci locuri in urma redistribuirii, ajungand la 187 de mandate, reconfirmandu-si astfel pozitia de formatiune indispensabila pentru formarea unei majoritati.

Cei mai multi membri ai Legislativului european in urma iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana apartin Partidului Brexit, al lui Nigel Farage, 27 la numar (23 neafiliati si patru membri ai Grupului ECR).

In acest context, cei 26 de europarlamentari britanici care nu faceau parte din niciun grup, vor parasi Parlamentul European, lucru ce va duce la scaderea numarului eurodeputatilor neafiliati la jumatate, de la 52.

Socialistii, a doua familie politica din Legislativul european, cu 154 de membri, pierde zece europarlamentari, dar castiga alti patru, ajungand la 148 de membri.

Grupul politic Renew Europe, a treia forta politica, cu 107 membri in prezent, pierde 17 eurodeputati liberal-democrati britanici, dar castiga alte sase mandate, astfel ca, dupa Brexit, rezultatul va fi de 97 de eurodeputati.

Grupul Verzilor pierde pe toate frontierele. In prezent, a patra forta politica in Parlament, cu 74 de membri, vor pierde dupa Brexit 7 eurodeputati, ajungand la 67 de europarlamentari.

Astfel, grupul de extrema dreapta Identitate si Democratie, va lua locul Grupului Verzilor in clasament. Grupul de extrema dreapta Identitate si Democratie va avea dupa Brexit 76 de membri, de la 73, cu trei mai multi fata de numarul pe care il detine in prezent.

Grupul ECR va fi al saselea din Parlamentul European, cu 58 de membri, dupa plecarea a 8 eurodeputati britanici, iar Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, cu 40 de membri, se va plasa pe a saptea pozitie in Parlamentul European, dupa ce britanica Martina Anderson va parasi postul de eurodeputat.

EUROPARLAMENTARI NOI dupa BREXIT

Cei 27 de noi europarlamentari dupa Brexit sunt cinci francezi, cinci spanioli, trei italieni, trei olandezi, doi irlandezi si cate un polonez, roman, suedez, austriac, croat, danez, finlandez, estonian si slovac.

ROMANIA. Victor Negrescu, presedintele PES activists Romania, va deveni al 33-lea eurodeputat din delegatia romana in Parlamentul European si al 11-lea membru al delegatiei romane din cadrul grupului S&D dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Ce urmeaza dupa plecarea britanicilor. Saptamanile care urmeaza plecarii britanicilor ar putea fi marcate de alte evenimente.

La 3 februarie, PPE trebuie sa decida daca exclude sau nu din randurile sale partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, pentru a sanctiona astfel incalcarile statului de drept. Fidesz are in prezent 14 eurodeputati.

Premierul Viktor Orban a declarat la 17 ianuarie ca partidul Fidesz a fost la "un pas" sa paraseasca PPE, justificand ca majoritatea acestei familii politice "ne-a tradat".

Acesta a avertizat ca "va trebui sa lansam o miscare europeana crestin-democrata", daca PPE nu va sprijini Ungaria.

Pentru crearea unui grup europarlamentar este nevoie de minimum 25 de alesi, reprezentand cel putin un sfert dintre statele membre.

Comments