Cine se teme de tradare?

Cine se teme de tradare?

Toata lumea. PSD se teme ca s-ar putea sa tradeze cativa parlamentari momiti de Victor Ponta si astfel sa treaca motiunea si sa cada guvernul. PNL se teme ca ALDE si Pro Romania ar putea trada trecand alaturi de PSD. Suspiciuni de tradare din toate directiile, in toate partidele.

Azi se da votul. Deci vine momentul adevarului. Dimineata se striga catalogul. Cel mai important lucru pentru fiecare tabara este prezenta in parlament a intregului dispozitiv. Victoria sau infrangerea depinde de cateva voturi, poate chiar de unul singur.

De zile intregi numarul 233 a devenit o piatra de hotar intre putere si opozitie. Actualul parlament, ales in toamna anului 2016, are 328 de deputati si 136 de senatori. Cata vreme PSD era intreg, iar ALDE era un partener de nadejde, guvernul parea de nezdruncinat.

Majoritatea parlamentara s-a pastrat si dupa infiintarea Pro Romania si Victor Ponta a inceput sa ia parlamentar dupa parlamentar de la PSD pana a reusit sa-si faca un grup parlamentar consistent.

Lovitura de gratie a venit din partea lui Tariceanu. Odata cu iesirea ALDE de la guvernare majoritatea parlamentara se sustine la limita, prin negocieri personale.

Simpla numaratoare a parlamentarilor nu mai ofera tabloul exact al raportului dintre putere si opozitie, alesii lasandu-se purtati de interese personale de moment, votand cum doreau, fara sa tina seama de apartenenta la un partid. Singura modalitate de a afla daca guvernul mai are sau nu o sustinere parlamentara este motiunea de cenzura.

Asadar, daca joi spre seara dupa vot intr-o urna se aduna 233 de bile negre anti-PSD guvernul este considerat demis. Daca este doar cu una mai putin, adica 232, Viorica Dancila ramane prim ministru, iar opozitia, facuta de ras, cu onoarea patata, va cauta tradatorii. Unde altundeva sa-i caute decat in randurile ALDE si Pro Romania?

Daca motiunea trece tradatorii vor fi cautati in randurile PSD, dar conteaza prea putin. Intreaga atentie se va concentra pe formarea unui nou guvern. Victor Ponta a anuntat din timp ca nu voteaza un guvern avandu-l pe Ludovic Orban prim ministru. In plina campanie prezidentiala incepe o vanzoleala cum nu s-a mai vazut. In acest timp guvernul Dancila ramane in functiune.

Adoptarea sau respingerea motiunii va avea consecinte majore in desfasurarea campaniei electorale si deciderea candidatilor care vor intra in turul doi.

Daca guvernul cade, PSD poate reactiona in doua feluri:
– se demobilizeaza complet, nu se implica in campanie, Viorica Dancila nu intra in turul doi;
– PSD se enerveaza, intra cu toata forta si in campanie, Dancila intra in turul doi, chiar daca pierde alegerile prezidentiale devine cel mai puternic partid de opozitie, asteptand sa recastige alegerile locale si parlamentare de anul viitor.

PSD pare sa fie in centrul atentiei, in realitate trebuind sa ne concentram pe PNL, ca viitoare prima vioara a unei eventuale coalitii de guvernare. PNL a initiat motiunea de cenzura, a reusit sa adune peste 233 de semnaturi si are o propunere de prim ministru. Daca motiunea trece, Ludovic Orban va fi desemnat cu formarea guvernului. Daca noul guvern va trece de Parlament, PNL devine principalul partid de guvernare, foarte probabil ca guvern minoritar sustinut de o fragila majoritate parlamentara. Ponta si Tariceanu devin personaje importante, profitand si de situatia din PSD, dar atenti si la raporturile dintre PNL si USR. Despre rolul rezervat presedintelui Iohannis vom vorbi dupa votul de azi din Parlament.

Comments