Cine sunt cei trei curajosi care s-au inscris in cursa pentru Kremlin impotriva lui Putin

Cine sunt cei trei curajosi care s-au inscris in cursa pentru Kremlin impotriva lui Putin

Cine sunt cei trei curajosi care s-au inscris in cursa pentru Kremlin impotriva lui Putin

Comisia Electorala Centrala din Federatia Rusa a finalizat la 11 februarie inregistrarea candidatilor pentru alegerile prezidentiale din martie, iar din 17 februarie incepe campania electorala, cu 28 de zile inaintea scrutinului, conform legii.

Desi perioada de campanie incepe pe 17 februarie, timpul gratuit de antena va putea fi folosit abia din 19 februarie.

Dupa tragerea la sorti pentru distribuirea timpilor de antena, candidatii vor putea folosi gratuit timp de antena pe cinci posturi federale de televiziune si trei posturi de radio incepand de luni, 19 februarie. In total, intre candidati s-au disputat aproximativ 60 de ore de emisie TV si 36 de ore de emisie radio.

Votul va avea loc pe parcursul a trei zile - 15, 16 si 17 martie, fiind primele alegeri de trei zile pentru alegerea presedintelui Rusiei.

Campania trebuie sa se incheie pana la 15 martie 2024, ora locala 00:00, adica inainte de prima zi de votare. Legislatia electorala interzice campania electorala in zilele de votare.

Patru candidati vor concura pentru functia suprema a Rusiei, si anume vicepresedintele Dumei Vladislav Davankov (Partidul Oameni Noi), Vladimir Putin (independent), Leonid Slutki (Partidul Liberal Democrat din Rusia, sau LDPR) si Nikolai Haritonov (Partidul Comunist al Federatiei Ruse, KPRF), aceasta fiind ordinea in care vor aparea pe buletinele de vot.

CEC a refuzat sa inregistreze doi candidati - Serghei Malinkovici, din partea Partidului Comunistilor din Rusia (KR), si Boris Nadejdin, din partea Partidului Platforma Civica - invocand un procent ridicat de semnaturi nevalabile depuse in sprijinul acestora. Alti doi doritori, bloggeri, nu au obtinut dreptul de a candida deoarece nu au reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi si nu aveau anumite documente.

La ultimele alegeri prezidentiale din Rusia, in 2018, opt candidati s-au aflat pe buletinul de vot. Ultima data cand au fost doar patru candidati in cursa a fost in 2008, cu Dmitri Medvedev (partidul de guvernamant Rusia Unita), Gennadi Ziuganov (KPRF), Vladimir Jirinovski (care a condus anterior LDPR) si Andrei Bogdanov (independent). Cel mai mare numar de candidati prezidentiali - unsprezece - a fost inregistrat in anul 2000.

Sediul de campanie al lui Vladimir Putin a informat Comisia Electorala Centrala (CEC) ca presedintele, care candideaza pentru un nou mandat, al cincilea, nu va participa la nicio dezbatere in acest sezon de campanie.

Comentand decizia, secretarul sau de presa, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele apare in fiecare zi in mass-media cu comentarii despre toate aspectele vietii tarii.

"Rusii au ocazia sa vada zilnic declaratiile lui Putin cu privire la toate aspectele vietii lor", a spus el. "Putin este seful de stat in exercitiu si are un program prezidential foarte incarcat". "Acest lucru il face cu totul diferit de orice alt candidat", a precizat Peskov.

Numarul de alegatori rusi stabilit la data de 1 ianuarie 2024 este de 112.309.947 de persoane care vor vota in Rusia, 1.890.863 de persoane care vor vota in strainatate, iar 11.924 de persoane care vor merge la urne pe teritoriul orasului Baikonur (Kazahstan), se arata intr-un comunicat al CEC din 2 februarie. Aceste date iau in considerare alegatorii care locuiesc in Donbas si Novorossia aflate in Ucraina.

In ceea ce priveste votul in strainatate, Ministerul rus de Externe va lua toate masurile necesare pentru a simplifica procesul de votare, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului).

Ambasadorul rus la Chisinau, Oleg Vasnetov, a declarat la 8 februarie pentru TASS ca Guvernul moldovean a dat permisiunea de a organiza votul la alegerile prezidentiale din Rusia de luna viitoare doar in incinta ambasadei ruse. "La 7 februarie, Ministerul moldovean de Externe ne-a comunicat o decizie politica de a permite votarea in incinta ambasadei", a declarat el. Vasnetov a adaugat ca ministerul moldovean a transmis ca deschiderea sectiilor de votare in Transnistria este inacceptabila.

Comments