Ciolacu, catre bancheri: Agricultura, industria alimentara, materialele de constructii, energia, sun...

Bancherii s-au intalnit marti cu premierul si alti oficiali din Guvern pentru a discuta despre nevoia de bani a Romaniei dar si despre sprijinul pe care sistemul bancar il poate da agriculturii, care trece printr-un moment mai dificil ca urmare a secetei.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astazi, la Palatul Victoria, o discutie cu caracter consultativ cu reprezentantii bancilor din Romania, pe teme de interes pentru sustinerea unor investitii si reforme de importanta majora pentru o dezvoltare cu adevarat sustenabila economiei romanesti, a transmis Guvernul.

,,Am discutat astazi cu liderii sectorului bancar despre necesitatea unei coordonari mai eficiente intre stat si mediul privat pentru a sustine marile investitii in zone-cheie pentru dezvoltarea economica a Romaniei!

Le-am spus celor mai importanti bancheri ca acest Guvern continua, fara rezerve, sa sustina in mod prioritar investitiile publice, iar 80% din deficitul bugetar pe primele 8 luni din 2024 este generat de investitii. Aceasta este calea de dezvoltare economica a unei tari, asa cum au facut toate statele europene importante cand s-au aflat in postura de azi a Romaniei!

Agricultura si industria alimentara, materialele de constructii, energia, transporturile sau petrochimia sunt domeniile prioritare unde Guvernul Romanei are in derulare scheme de stat si programe masive de sprijin. M-am bucurat sa vad ca industria bancara este receptiva si pregatita sa sustina dezvoltarea acestor domenii vitale pentru viitorul tarii", a transmis premierul la finalul discutiilor.

La discutii au participat viceprim-ministrul Marian Neacsu, ministrul finantelor, Marcel Bolos, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Barbu, si ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Radu Oprea.

Premierul Marcel Ciolacu a evidentiat importanta sistemului bancar pentru volumul mare de investitii si de reforme aflate in derulare in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta si care au nevoie de cofinantari.

"Romania are nevoie de infuzie de capital pentru a duce la bun sfarsit ceea ce am inceput. Reforma administrativa si cea bugetara pe care noi le-am demarat sunt absolut necesare, indiferent ce guvern va veni si dupa alegeri. Din punctul acesta de vedere putem spune ca anul 2025 va avea un start bun, tinand cont de reducerile de posturi operate deja administratie, pasii facuti in directia digitalizarii si reformarea sistemului de pensii, iar reforma fiscala va atrage automat si reforma intregului sistem bugetar", a declarat seful Executivului, evocand negocierile cu reprezentantii Comisiei Europene privind evolutia deficitului bugetar.

Premierul Marcel Ciolacu a pus accent, totodata, pe nevoia de infuzie de capital a sectorului agricol, pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice, dar si pe oportunitatile pe care le pot deschide sustinerea unor sectoare economice precum industria de materiale de constructie, industria de ingrasaminte pentru agricultura si industria de aparare.

Reamintim ca in luna iulie Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut o prima intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, carora le-a lansat invitatia de a propune solutii in vederea acoperirii ratelor si dobanzilor la credite pentru fermierii care se confrunta cu seceta severa din acest an.

,,Am tinut mult sa aducem la aceeasi masa bancile pentru ca avem o situatie complicata la nivelul culturilor de primavara. Estimarile noastre ne determina sa gasim o formula comuna, in functie de posibilitatile fiecarei banci, astfel incat sa venim in sprijinul fermierilor care au culturi de primavara calamitate. Dupa ce reprezentantii sistemului bancar vor identifica solutiile posibile, ne vom intalni din nou pentru a pune pe masa propunerile acestora, in vederea unei abordari unitare", spunea ministrul.

Acesta a adaugat ca in zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de seceta, fiind vorba de circa 1,2 milioane hectare. Pe de alta parte, el a mentionat ca foarte multe societati sunt in pericol de insolventa, iar MADR va incerca sa intervina urgent cu un mecanism prin care sa le fie amanate ratele la banci o anumita perioada, dupa ce va avea discutii cu reprezentantii bancilor si cu cei de la BNR.

,,Cand eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; in momentul de fata se iriga undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta inseamna ca nu ne afecteaza, practic, partea de cantitate de cereale, dar afecteaza cumva partea financiara a societatilor. Foarte multe societati sunt in pericol de insolventa. Aici trebuie sa intervenim cu un mecanism. O sa am o discutie cu bancile luni, voi face o solicitare si la BNR, pentru ca trebuie sa gasim un mecanism prin care sa vedem cum putem sa suspendam ratele la credite, dobanzile, timp de un an. Incep discutiile cu bancile mai intai si apoi la BNR. Aceasta masura trebuie luata urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru ca altfel degeaba le dau eu in septembrie despagubiri, pentru ca vin si ii executa si intra firmele in insolventa. Pot spune ca sumele care vor fi date pe despagubiri nu vor intra sub incidenta executarii silite. Voi trece expres in actul normativ ca sumele sa fie utilizate doar pentru functionare si nu vor fi supuse executarii silite", a concluzionat seful de la Agricultura.

Suspendarea ratelor la banci este o masura asteptata de fermieri iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anuntat cand intentioneaza sa aplice aceasta masura. Acesta a declarat ca vrea sa aplice proiectul incepand cu 1 septembrie, acesta urmand sa se intinda pe parcursul unui an.

Comments