Climatologul Roxana Bojariu, despre vremea extrema din ultimele zile: "E un semnal de alarma ca aces...

In vestul tarii, temperaturile au scazut de la o zi la alta cu 25 de grade, iar ninsoarea a schimbat drastic peisajul, iar unde nu a nins a plouat cu gheata.

"Fenomenele extreme si-au marit frecventa, dar si intensitatea, uneori si durata, in toate zonele, evident cu nuantele locale respective.

Daca e vorba de Dubai, acolo acele insamantari care intr-adevar se fac, au o caracteristica locala.

Poti sa insamantezi un nor anume in anumite conditii, dar nu poti sa ai pe scara mare o insamantare de nori, sa-ti dea un asemenea fenomen.

Ati vazut ca nu numai in Dubai, ci si in tarile vecine, pe coasta acelei mari, am avut astfel de episoade cu precipitatii abundente.

Asa ca nu e vorba de o interventie. Din pacate, e vorba de o interventie, dar una necontrolata, prin intermediul incalzirii globale provocate intr-adevar de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitatile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot.

In cazul Romaniei, iarasi vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporita de energie pe fondul incalzirii globale.

Si daca inainte am avut iarasi un aer extraordinar de cald pentru aceasta perioada, inlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atasat ciclonului, evident ca a insemnat si manifestari severe, a semnat in unele parti si grindina.

Furtuna Renata a lovit puternic Romania: zapada, grindina si furtuni violente, dupa canicula. Temperaturile scad cu 20 de grade! ISU a emis avertizari RO-Alert

In functie de altitudine, am avut si ninsori la inaltimi mai mari, tocmai pentru ca acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atat mai scazute cu cat mergem mai sus pe munte.

Si atunci, desi aceste fenomene ar fi obisnuite pentru primavara, intensitatea lor este totusi mult mai mare decat ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii.

Si frecventa lor iarasi e modificata. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul ca ele se repeta relativ frecvent in ultimii ani e un semnal de alarma si avem confirmata totusi legatura cu aceasta cantitate sporita de energie din sistemul climatic pe fondul incalzirii globale.

Dar noi vedem si fenomene extreme in zona Romaniei. Noi deja le vedem", a spus Roxana Bojariu, seful sectiei climatologice din ANM, la un post TV.

Comments