Codexul antic despre sotia lui Iisus. Dezvaluiri de ultima ora refac istoria crestinismului

Codexul antic despre sotia lui Iisus. Dezvaluiri de ultima ora refac istoria crestinismului

Sotia lui Iisus, un fals modern
Sotia lui Iisus, un fals modern

Dezvăluiri incredibile de ultima oră despre aşa-numita "Evanghelie a soţiei lui Iisus" reaşează istoria creştinismului pe făgaşul normal, după ce "descoperirile" din ultimii ani păreau să zdruncine cu totul temelia.

Papirusul în limbă coptă în care se vorbea despre faptul că Iisus a fost căsătorit este de fapt "un fals modern", afirmă Karen King, aceeași profesoară de la Harvard care în urmă cu patru ani a prezentat documentul în cadrul unui Congres Internațional de Studii copte și a susținut autenticitatea acestuia, scrie The Guardian.

Karen King afirmă acum că "este mai probabil că acest fragment de papirus să fie un fals modern decât să nu fie". O investigație publicată recent de revistă Atlantic a stârnit câteva întrebări despre proprietarul documentului, Walter Fritz, un afacerist din Florida, potrivit Hotnews.ro. The Atlantic a fost și prima publicație care a scris că papirusul este, cel mai probabil, un fals.

Papirusul numit „Evanghelia soţiei lui Iisus", scris în limba coptă, a strânit interesul presei şi al experţilor încă de la prezentarea lui oficială, în anul 2012. Textul a fost declarat autentic în urma unei cercetări publicate în Harvard Theological Review, însă mulţi specialişti l-au contestat de la bun început.

S-a afirmat că documentul datează din secolul al V-lea e.n. şi conţine un fragment foarte interesant dintr-o evanghelie necunoscută până acum.

Iisus le vorbeşte discipolilor săi despre o femeie pe nume Maria (probabil Maria Magdalena) şi foloseşte de asemenea expresia „soţia mea".

Aceasta este dovada, spunea Karen King la momentul "descoperirii", că primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit. Astfel, papirusul a fost numit "Evanghelia soţiei lui Iisus".

Existau însă mai multe probleme cu acest document. Textul scris în limba coptă era plin de greşeli, iar coptologii se îndoiau că ar fi fost scris atât de neglijent de un scrib din acea perioadă. Falsurile create de proprietarul documentului, Walter Fritz (foto mai jos), afaceristul din Florida au fost acum probate, iar Karen King s-a văzut nevoită să recunoască că a fost victima unui excroc cu studii de egiptologie antică.

Articole recomandate

Comments