COINCIDENTA? - Eugen Teodorovici a fost demis dupa ce a declarat ca vrea impozitarea veniturilor Bis...

COINCIDENTA? Eugen Teodorovici, in calitate de consilier al premierului, a dorit sa aduca pe masa guvernului subiectul impozitarii veniturilor Bisericii. Declaratia sa a avut parte insa de o replica transanta din partea liderului PSD. Liviu Dragnea spune ca nu sustine aceasta propunere si ca ideea nu a fost discutata in coalitia de guvernare.

Eugen Teodorovici spunea ca va aduce in discutie in guvern problema impozitarii veniturilor bisericilor, dar ca se se va consulta cu reprezentantii Patriarhiei pentru a gasi o formula convenabila. Intrebat despre aceasta initiativa, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus apasat ca actuala coalitie de guvernare nu ia in calcul asa ceva, potrivit Stiri.TVR.ro.

,,Eu zic, totusi, sa mai incercam sa pastram niste institutii in Romania, cel putin sa le ajutam sa existe. Nu sustin aceasta varianta. (…) Dar e o formula discutata in coalitie? Nu. Eu stiu ca nu s-a discutat si nu vreau sa discut despre ea”, a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Chiar si asa, ideea consilierului Teodorovici nu a ramas fara replica din partea Patriarhiei.

,,Este un fals total pentru ca va spun raspicat si lucrurile pot fi verificate oricand. Biserica Ortodoxa Romana, ca si celelalte culte, din cate stiu eu, plateste impozite (…) Ce nu este impozitat, ca in toate tarile din Europa si in Romania, ca la toate cultele religioase, este asa-zisul venit pe care Biserica il obtine din vanzarea exclusiva a obiectelor de cult – lumanari, tamaie, icoane, cruciulite”, a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriariei Romane.

Unul dintre putinele studii recente referitoare la banii Bisericii a fost facut de Departamentul de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre. Anul trecut, acesta estima averea BOR la 5,5 miliarde de dolari si venituri anuale raportate la ANAF la 100 de milioane de dolari.

,,Cultele sunt impozitate ca toate celelalte organizatii ale societatii civile – partide, sindicate, universitati, ONG-uri. Cultele (…) primesc anumite facilitati fiscale ca o consecinta a aportului lor la binele comun al societatii”, a declarat Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

In Romania, sunt recunoscute oficial 18 culte. Acestea beneficiaza de sprijin financiar din partea statului pentru plata salariilor, si pentru constructia si reparatia lacaselor de cult.

Sursa info si foto.

The post COINCIDENTA? - Eugen Teodorovici a fost demis dupa ce a declarat ca vrea impozitarea veniturilor Bisericii appeared first on actualmm.ro.

Comments