Combinatiile lui Ghita, tunuri de milioane de euro

Combinatiile lui Ghita, tunuri de milioane de euro

Combinatiile lui Ghita, tunuri de milioane de euro

Nova Tech Integrated Solutions a castigat, in asociere cu Siveco Romania, licitatia organizata de SRI in iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics-Big Data, care poate face cautari avansate in bazele de date ale institutiilor. Nova Tech a fost infiintata in 2015 de Liviu Mircea Uruc, un interpus al lui Sebastian Ghita, si de Razvan-Iulian Baicoianu. Reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul fostului deputat Ghita. Apoi, firma a fost detinuta, printre altii, de Andrei Cruceru si Giorgia Bordusanu. Numele lor au legatura tot cu Sebastian Ghita, deoarece acestia au lucrat la Asesoft International, una dintre companiile fondate de fostul deputat.

La SIVECO, pana in 2016, un actionar important a fost Irina Socol. Aceasta a fost arestata, in septembrie 2014, pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice. In mai 2016, Socol a fost condamnata la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, fiind acuzata ca a creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi facut tranzactii fictive in 4 ani de 10 milioane de euro. In iulie 2016, judecatorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea sa conditionata.

Platforma de analiza Big Data permite serviciului secret sa obtina informatii despre firme si cetateni din bazele de date ale statului. Dar nici pana astazi acuzatiile lansate de societatea civila acestui program facut de SRI pe fonduri europene si construit de o asociere de firme IT controversate n-au fost deslusite. La acea vreme, mai multe organizatii non-guvernamentale au sesizat Oficiul European de lupta anti-frauda tocmai in legatura cu modul in care a fost atribuit contractul. Totodata, ONG-urile au sustinut ca proiectul ar putea fi un program de supraveghere in masa, iar SRI va avea acces necontrolat la orice informatie despre toti cetatenii, o chestiune nereglementata in acest moment in legislatia romana. In plus, platforma mai prevede ca informatiile despre cetateni pot fi accesate de pe un numar mare de terminale.

SII Analytics inseamna inter-conectarea bazelor de date ale principalelor institutii ale statului, care detin date importante ale cetatenilor romani. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Finante, ANAF, Directia Generala a Vamilor, Ministerul de Justitie, APIA, Banca Nationala a Romaniei sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Siveco Romania SA a fost desemnata sa furnizeze componentele pentru ,,Big Data" si softul de analytics, pentru un contract in valoare de 25 de milioane de euro, iar Nova Tech Integrated Solutions SRL a furnizat componente de infrastructura IT si comunicatii in valoare de 7 milioane euro. Este vorba de servere, switch-uri si routere, dar si despre solutii de securitate tip "firewall".

,,Obiectul platformei SII Analytics este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient",a precizat SRI intr-un comunicat din august 2016.

Comments