Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor pentru marii consumatori de energie - Anuntul lui Virgi...

,,Vesti bune! Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutor pentru marii consumatori de energie in valoare de 1,5 miliarde de euro prin care vom acorda o compensatie partiala intreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o crestere a preturilor la energie electrica ce rezulta din costurile indirecte ale emisiilor in cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

De aceasta masura vor beneficia intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon enumerate in anexa I la Orientarile privind anumite masuri de ajutor de stat acordate in contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera dupa 2021 (,,Orientarile privind ajutoarele de stat acordate in cadrul ETS"). Aceste sectoare se confrunta cu costuri semnificative ale energiei electrice si sunt expuse in mod deosebit concurentei internationale.

Compensatia va fi acordata intreprinderilor eligibile sub forma unei rambursari partiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate in anul precedent, plata finala urmand sa fie efectuata in 2031. Valoarea maxima a ajutorului va fi egala cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate. Valoarea ajutorului se calculeaza pe baza valorilor de referinta privind eficienta consumului de energie electrica, care asigura faptul ca beneficiarii sunt incurajati sa economiseasca energie.

In data de 10 februarie a fost adoptat Memorandumul pentru initierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor din sectoarele si subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice in perioada 2021-2031.

Acordarea ajutoarelor de stat pentru sprijinirea acestor intreprinderi se face cu respectarea prevederilor art. 107 alin. (3) lit. c) din Tratatul pentru Functionarea Uniunii Europene (denumit, in continuare, TFUE) si a prevederilor Comunicarii Comisiei (2020/C 317/04) cu privire la Orientarile privind anumite masuri de ajutor de stat acordate in contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera dupa 2021 (denumite, in continuare, Orientarile ETS) - sectiunea 3.1. Ajutoare acordate intreprinderilor din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suporta efectiv ca urmare a transferarii costurilor emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice (ajutoare pentru costurile indirecte ale emisiilor). Ajutorul de stat se va acorda sub forma unor subventii financiare nerambursabile platite beneficiarilor. Veniturile necesare implementarii schemei de ajutor de stat pentru sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon urmeaza sa fie asigurate din fondurile alocate Ministerului Energiei, in conformitate cu prevederile art.10 alin 1 lit. c) din OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare.

Reamintim ca in perioada 2019- 2021, in Romania a fost implementata o schema de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor din sectoarele si subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2019. Valoarea totala a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un numar de 34 intreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei, pentru un numar de 33 intreprinderi in anul 2020", a transmis Virgil Popescu.

Comments