Comisia Europeana vine cu o noua abordare in ceea ce priveste refugiatii: ''solidaritatea obligatori...

Practic, Noul ''Pact european asupra migratiei si azilului'' prevede ca tarile ce nu doresc sa preia solicitanti de azil vor trebui sa participe la repatrierea celor ale caror cereri de azi sunt respinse sau sa-si aduca alte contributii, cum ar fi de exemplu participarea la constructia unor tabere de refugiati.

Aceasta solutie, descrisa de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru ''just si rezonabil'' intre ''responsabilitate si solidaritate'' intre statele UE, are in vedere sa convinga tarile care au refuzat cotele obligatorii de refugiati, in special cele membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) si Austria, al carei cancelar Sebastian Kurz a reafirmat marti ca o repartizare a migrantilor intre statele UE ''nu functioneaza''. Se trag astfel si invatamintele esecului solutiei cotelor de refugiati decise in 2016.

Foarte asteptata reforma a sistemului european de azil, amanata de mai multe ori, are in vedere si protejarea de urmariri penale a ONG-urilor care salveaza migranti pe mare, iar un mecanism de solidaritate intre statele membre este prevazut si pentru salvarile pe mare.

Statele UE vor putea opta intre primirea unor solicitanti de azil, o contributie la constructia de tabere de refugiati sau finantarea repatrierii celor fara drept de azil, acestia din urma fiind in principal migrantii economici care si-au parasit tara nu din cauza vreunui razboi, ci pentru o viata mai buna in UE, cum este de exemplu cazul marocanilor sau al tunisienilor.

Comments