Comisia UE anunta un pachet de 750 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei europene lovite d...


Sefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a dezvaluit miercuri in Parlamentul European un pachet financiar de 750 de miliarde de euro pentru combaterea crizei economice provocate de epidemia de COVID-19. Planul are nevoie de sustinerea tuturor celor 27 de state membre.


Planul financiar al Comisiei Europene este practic un pachet de imprumuturi si subventii care ar urma sa permita economiei blocului comunitar sa isi revina dupa pandemia de coronavirus.


"Planul de redresare transforma uriasa provocare cu care ne confruntam intr-o oportunitate, nu doar sustinand recuperarea economica, dar si investind in viitor: Pactul Verde European si digitalizarea vor revitaliza cresterea economica, numarul de locuri de munca, rezilienta societatilor noastre si sanatatea mediului", a spus Von der Leyen in Parlament.


Potrivit unor surse citate de Reuters, Comisia Europeana ar dori sa mobilizeze o suma totala de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub forma de granturi - ajutoare nerambursabile si 250 de miliarde de euro sub forma de credite.


Evident, un astfel de pachet financiar va avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre .


Neintelegeri intre statele membre

Anuntarea planului vine intr-un moment in care Uniunea Europeana se confrunta cu perspectiva celei mai adanci recesiuni din istoria sa.


Aproape toate statele UE au incalcat regula de aur a finantelor europene, depasind deficitul bugetar de 3% din PIB, pe masura ce si-au sporit cheltuielile publice pentru a-si sustine sistemele sanitare si economia.


Anuntul lui Von der Leyen vine la scurt timp dupa ce Franta si Germania au propus un plan de 500 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei europene, care ar presupune emiterea de datorie comuna.


Practic, banii ar urma sa fie imprumutati de Comisia Europeana in numele UE de pe pietele financiare si distribuiti sectoarelor economice si tarilor lovite de criza sub forma de granturi.


Dar Austria, Danemarca, Olanda si Suedia au obiectat in fata propunerii si au spus ca banii ar trebui sa ajunga la statele membre sub forma de imprumuturi la dobanda mica. Cei patru au subliniat ca nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriei si ca nu vor accepta nici marirea bugetului UE.


Planul de redresare a economiei europene va fi conectat cu proiectul de buget 2021-2027 al Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de cadrul financiar multianual, in valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care urma si el sa fie prezentat miercuri de Executivul comunitar. Ulterior, proiectul Comisiei va figura pe ordinea de zi a urmatorului summit european, din 18-19 iunie.


"Planul propus astazi este un prim pas. Acum va incepe munca legislativa pentru a oferi cat mai repede baza legala, iar acesti bani sa ajunga rapid acolo unde este nevoie de ei", a anuntat pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSiegfriedMEP%2Fposts%2F3125934004137187&width=500" width="500" height="320" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

"Este foarte important ca Parlamentul European, institutia democratica a Uniunii Europene, sa fie implicat in tot procesul de implementare a acestui plan de redresare. Noi, europarlamentarii, cunoastem cel mai bine situatia din fiecare regiune si oras din Europa si trebuie sa fim implicati in dezvoltarea si implementarea acestui plan pentru a-l putea imbunatati in folosul cetatenilor, acolo unde este nevoie", a mai scris Muresan.


Comments