Comisiile de buget si de munca au decis majorarea salariilor personalului din sanatate si invatamant

Comisiile de buget si de munca au decis majorarea salariilor personalului din sanatate si invatamant

Comisiile de buget si de munca au decis majorarea salariilor personalului din sanatate si invatamant

Ministrul Muncii Dragoş Pâslaru

Ministrul Muncii Dragoş Pâslaru

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a susținut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

„Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (…) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, le-a spus Pîslaru deputaților din comisii.

Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.
Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Amendamentele au fost adoptate în lipsa deputaților liberali care au părăsit ședința, scrie Agerpres.

Comisiile de buget, finanțe și de muncă vor continua discuțiile, marți dimineață, asupra Ordonanței de Urgență 20/2016. De asemenea, Comisia juridică urmează să se pronunțe.

Pîslaru despre OUG 20/2016: Dacă vom pleca de aici cu impact bugetar de un leu încălcăm legea

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat luni, referitor la modificarea ordonanței 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, că Executivul nu poate promova cu 180 de zile înainte de expirarea mandatului acte normative privind creșterea pensiilor și salariilor, potrivit legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară.
„Ridic o problemă care ține de fondul problemei și care presupune că, dacă noi vom pleca de aici cu impact bugetar de un leu, vom încălca o lege. Este vorba de legea cu privire la responsabilitatea fiscal-bugetară, unde, la secțiunea 2 — cheltuieli de personal, spune că nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului care conduc la creșterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. Evident că sunt multe lucruri fără impact bugetar cu care suntem de acord să le discutăm”, a declarat Pîslaru, la dezbaterea din Comisiile de buget — finanțe și muncă ale Camerei Deputaților privind OUG 20/2016, la care participă și reprezentanții Federației Sanitas.

Ministrul a spus că ordonanța a fost emisă de Guvern în momentul în care „în salarizarea din sistemul public prevala o dezordine foarte mare în ceea ce privește nivelul salarial”. „Acest lucru se reliefa printr-o salarizare gen ‘dinți de fierăstrău’ în sensul că persoane care lucrau pe funcții care ar fi trebuit să aibă o salarizare mai redusă erau plătite mai bine decât persoane cu o salarizare mai ridicată, vechimile nu erau luate în calcul și nu se respecta principiul la muncă egală — plată egală”, a explicat Pîslaru.

El a adăugat că „anvelopa bugetară” pe care Guvernul o are la dispoziție în mandatul său pentru acest lucru este de 2,3 miliarde lei.

„În această anvelopă de 2,3 miliarde lei am avut în vedere să încercăm atenuarea inechităților care sunt în sistem pe acest principiu ‘la muncă egală — plată egală’ și aici am avut acea formulă prin care am vrut să ne uităm mai ales la treptele de salarizare, mai ales că erau nerespectate în zona funcționarilor publici. În aceași timp, am vrut să remediem o problemă în sistemul militar unde 30 la sută din personal își inclusese în anul 2010 un spor de merit și restul de personal rămăsese neacoperit pe această zonă. Am încercat să tratăm sectorul de sănătate ca sector prioritar și ne-am concentrat pe partea cheie a familiei ocupaționale de sănătate — partea de medici și de asistență medicală. Pentru acest sector am alocat 1,6 miliarde lei în total”, a precizat Pîslaru.
Ministrul Muncii a mai arătat că prin această ordonanță s-a reușit ca în domeniul educației să fie creștere graduală a salariilor, printr-o nouă grilă, și au fost eliminate și inadvertențele din administrația publică centrală.

El a susținut că această ordonanță nu este un lucru optim pentru salarizare.

Potrivit lui Pîslaru, amendarea ordonanței 20 astfel încât să fie acordate unele sporuri la sectorul de sănătate ar lăsa în spate familii ocupaționale care în acest moment au un nivel de salarizare redus.

Comments