Companiile din energie, suprataxate pentru preturi mai mici. Adrian Caciu: Impactul bugetar al compe...

Ministrul de Finante - Adrian Caciu a anuntat ca impactul bugetar total al plafonarilor este de ,,1 miliard de lei pe luna, care va fi practic neutralizat din ceea ce inseamna contributia pe care am impus-o".

Guvernul Romaniei vrea sa combata formarea unor preturi in crestere la energie prin impunerea unor ,,contributii" la un fond special, prin crearea acestui Fond de Tranzitie Energetica, a afirmat ministrul Finantelor.

,,S-a stabilit introducerea unei contributii la fondul de tranzitie energetica, contributie ce va fi achitata de producatorii de energie, de agregatorii de energie si gaze, furnizorii care au si activitatea de trading dar si pentru traderi. Contributia va face venit la acest fond de tranzitie energetica, care va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de catre ministerele Energiei si Muncii.Se asigura capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid, se descurajeaza ce am vazut in piata, crearea unor preturi in crestere in cascada, departe de costu de productie sau de achizitie", a explicat Adrian Caciu, dupa sedinta de Guvern de joi.

Intrebat despre procedura platirii taxei de solidaritate, ministrii si pirtatorul de cuvant au negat ferm ca nu este vorba despre o taxa de solidaritate, ci de o contributie.

,,Nu e taxa de solidaritate, este o contributie a celor care actioneaza pe aceasta piata pentru a asigura sursa financiara in sectorul energetic. Nu e o taxa, e o contributie, ca cei care au ridicat piata vor participa solidar cu toata lumea, la aceasta situatie. Se intampla aceasta situatie nu numai in romania, ci si in Europa. (...)

Este o limitare a adaosului comercial pe lant. (...)

Producatorii au nevoie de investitii, au nevoie de un adaos comercial cunoscut. (...)

Adaosul comercial pentru trading a fost intre 1-3 la suta in ultimii 10 ani. A ajuns la 200-300-500 la suta", a adaugat ministrul Finantelor.

Comments