Concedierea salariatilor nu va mai putea fi posibila in noi situatii introduse in Codul Muncii. Sanc...

Prevederile privind incetarea relatiilor contractuale sunt introduse prin legea adoptata de Parlament pe 20 septembrie, care a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 17 octombrie, devenind Legea nr.283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Noul act normativ a aparut in Monitorul oficial in 19 octombrie, astfel ca intra in vigoare in 22 octombrie, la trei zile de la publicare.

Noile modificari la Codul Muncii care prevad drepturi suplimentare ale angajatilor privind zilele de concediu, dar si privind interdictia de a fi concediati, in timp ce beneficiaza de drepturi, mai noi sau mai vechi.

Astfel, sunt introduse noi situatii in care angajatii nu pot fi concediati, conform art 17 din Legea nr.283/2022, care completeaza art 59 din Codul Muncii.

Este vorba de drepturile salariatilor prevazute la art. 17 alin. (3), art. 18 alin. (1), art. 31, art. 39 alin. (1), art. 85 si art. 194 alin. (2), respectiv cand cere dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin 6 luni la acelasi angajator sau cand este in concediu de ingrijitor sau e in zile libere cauzate de urgente familiale - introduse prin aceeasi lege, cand salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, cand e in perioada de proba sau in perioada de formare profesionala.

Conform legii, salariatii care considera ca au fost concediati pentru exercitarea acestor drepturi pot solicita angajatorului sa prezinte, in scris, suplimentar motivele pe care s-a fundamentat decizia privind concedierea. Acestea nu sunt aplicabile situatiilor in care prin legi speciale se instituie proceduri prealabile prin care investigarea faptelor revine unei autoritati sau unui organism competent.

Zile libere fara impact asupra concediului de munca

Salariatii vor putea beneficia de zile de concediu pentru ingrijire sau sprijin personal pentru o ruda sau persoana care locuieste la acelasi domiciliu. ,,Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic", arata un amendament admis. Perioada poate fi mai mare, daca se stabileste prin legi speciale sau prin contract colectiv de munca.

Prin ruda se intelege fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat.

Potrivit legii, aceasta perioada nu se include in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.

Mai mult, prin derogare de la prevederile art.224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurate, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei, scrie gandul.ro. Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Documentul arata ca problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor, se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii

Pentru neacordarea concediului de ingrijitor salariatilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, angajatorii vor fi sanctionat cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Alte modificari adoptate prevad ca ,,salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucratoare de la locul de munca in situatii neprevazute" ca de exemplu o urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, iar modalitatea de recuperare a perioadei de absenta va fi stabilita in acest caz de angajator si salariat.

O alta prevedere nou introdusa se refera la obligatia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisa a salariatului.

Comments