Condimentele pe care le poti adauga in cafeaua de dimineata. Ii vor adauga o aroma deosebita si iti...

Adaugarea anumitor condimente in ceasca ta de cafea nu ofera doar o savoare speciala, ci poate stimula sanatatea creierului pe termen lung. Indiferent daca sunt presarate peste cafea sau incluse, aceste condiment ofera un adaos delicious rutinei cafelei de dimineata. Propunerile care urmeaza pot fi ingredientul secret de care are nevoie creierul.

Ce condimente poti adauga in cafeaua de dimineata

Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat in sanatatea creierului, subliniaza potentialele beneficii ale unor mirodenii adaugate in cafea. Scortisoara, turmericul, ghimbirul, nucsoara si piperul negru sunt condimentele pe care specialistul le recomanda cu incredere, explicand cum actioneaza acestea asupra creierului.

Micul dejun care ne face mai atractivi. Un studiu a analizat alimentele cu impact asupra hormonilor sexuali

ScortisoaraPotrivit Dr. Crawford, scortisoara este ceva mai mult decat un adaos aromat in cafea. Este in primul rand o sursa puternica de antioxidanti benefici pentru protejarea structurilor neuronale in fata stresului oxidativ.

Scortisoara poate regla nivelul zaharului din sange, lucru vital pentru mentinerea functiei cognitive si prevenirea bolilor neurodegenerative, observa acesta. In plus, adaugand-o in cafea ai o modalitate eficienta de a stimula pierderea in greutate.

Turmericul

Dr. Crawford reliefeaza forta turmericului datorita compusului sau activ, curcumina.

Renumita pentru proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamatiei si a daunelor oxidative la nivelul creierului - factori legati adesea de afectiuni precum boala Alzheimer.

Curcumina creste nivelul hormonului cerebral BDNF, care stimuleaza aparitia de noi neuroni si lupta impotriva unor procese degenerative din creier, explica dr. Crawford. Ea va adauga o aroma speciala cafelei tale.

Ghimbirul

Cand vine vorba de condimente antiinflamatoare, ghimbirul se afla pe o pozitie de top. Renumit pentru proprietatile sale antiinflamatorii deosebit de puternice, ghimbirul poate ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, reducand inflamatia si stresul oxidativ, mai spune dr. Crawford. ,,De asemenea, ajuta la echilibrul neurotransmitatorilor, esential pentru concentrare si agilitate cognitiva", completeaza specialistul. De adaugat ca ghimbirul si turmericul merg foarte bine impreuna.

Fructul exotic care produce colagen. Secretul tenului stralucitor al femeilor din regiunile tropicale

NucsoaraAcest condiment aduce la randul sau o serie de beneficii pentru sanatate, in special pe timpul iernii. Dr. Crawford subliniaza proprietatile neuroprotectoare ale nucsoarei, apte sa imbunatateasca memoria si sa previna degenerarea cailor neuronale.

In plus, nucsoara are efecte de stimulare a starii de spirit, contribuind la o concentrare superioara si o stare mentala pozitiva,.

Piperul negru

Poate parea o combinatie mai ciudata, insa piperul negru merita incercat. Nu numai ca poate adauga o aroma desebita in ceasca de cafea, dar aduce si beneficii substantiale pentru sanatatea creierului, mai ales cand este asociat cu turmericul.

Piperina, compusul activ din piperul negru, poate stimula absorbtia curcuminei (din turmeric) cu pana la 2.000%, subliniaza dr. Crawford. Aceasta sinergie nu doar ca amplifica beneficiile curcuminei pentru creier. Dar ajuta si la imbunatatirea digestiei si a absorbtiei nutrientilor, sustinand indirect sanatatea cognitiva, mai puncteaza acesta.

Cafeaua are beneficii importante, dar si riscuri pentru sanatate

Potrivit publicatiei The New York Times, bautorii de cafea traiesc mai mult si isi reduc riscul de a face boli grave ca diabetul de tip 2, boala Parkinson, afectiuni cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

Totusi, daca este bauta in exces, cofeina poate cauza palpitatii, anxietate, ameteala sau tulburari de somn, avertizeaza Jennifer Temple, profesor de stiinte nutritionale in cadrul Universitatii din Buffalo (SUA). De asemenea, poate provoca dureri de cap sau reflux gastroesofagian. In doze mari, cafeaua poate duce inclusiv la stari de voma.

Din fericire, majoritatea oamenilor stiu sa recunoasca daca beau cafea in exces, caci organismul lor le semnaleaza imediat acest lucru. In momentul in care experimenteaza anumite simptome dintre cele mentionate anterior, inseamna ca trebuie sa reduca consumul de cafea.

Statiunea balneara din Romania unde casele costa doar 10.000 de lei. Coltul de rai ideal pentru cei care vor sa se retraga la pensie

Comments