Confidentul lui Putin spune ca daca Trump castiga alegerile in SUA, atunci Ungaria va lua Transilvan...


Mihail Khazin, un confident experimentat al lui Vladimir Putin si analist la agentia de stiri Sputnik din Rusia, prezice ca o serie neasteptata de evenimente ar putea precipita o schimbare semnificativa a granitelor europene, scrie DailyNewsHungary.com.


Conform lui Khazin, prabusirea Uniunii Europene pare iminenta si ar putea fi accelerata semnificativ daca Donald Trump isi asigura victoria in viitoarele alegeri prezidentiale din Statele Unite, din finalul acestui an.


Khazin a impartasit aceste idei in timpul unui interviu acordat agentiei de stiri belaruse Belset, discutia fiind publicata ulterior de site-ul jutarnji.hr, din Croatia.


Mihail Hazin sustine ca un triumf al lui Donald Trump ar lasa Europa izolata, ceea ce ar putea cataliza dizolvarea Uniunii Europene.


El are in vedere o revenire la un scenariu de dupa 1945, in care natiuni precum Ungaria ar putea afirma pretentii teritoriale, cum ar fi revendicarea Transilvaniei din Romania si a Transcarpatiei, o regiune din Ucraina invecinata.


Analistul nu spune si cum se va intampla ,,tehnic" acest lucru, conform jutarnji.hr.


,,O noua Ialta"


Potrivit acestuia, prabusirea Uniunii Europene va duce la ,,o noua Ialta", care va redefini Europa, redistributie care deja a inceput.


Conferinta de la Ialta din 1945 a dus la impartirea Europei in zone de influenta. La acel moment, estul Europei a ramas sub influenta Uniunii Sovietice, care a acceptat sa intre in razboi impotriva Japoniei dupa ce a primit o serie de teritorii din Japonia si China.

Conform lui Khazin, Europa are doar 350.000-400.000 de soldati pe care ii poate trimite pe front, iar in cazul unui razboi cu Rusia acestia vor fi folositi pentru a apara linia dintre Marea Baltica si Muntii Alpi.


,,Si ce se va intampla cu Polonia, Romania si Bulgaria in acest caz?", se intreaba acesta, conform Jutarni.hr.


Iesirea la mare


,,Sa nu uitam ca Viktor Orban spune adesea ca Ungaria a avut intotdeauna o iesire la mare. Pentru a avea din nou una, Croatia va trebui sa fie lichidata. Serbia si Ungaria o vor imparti, in momentul in care Uniunea Europeana va fi dizolvata".


Mihail Khazin:
Ungaria a avut iesire la mare pana in Primul Razboi Mondial, dar in acel moment Ungaria facea parte din Imperiul Austro-Ungar, nu era stat de sine statator. Odata cu spargerea imperiilor, natiunile care au facut parte din imperiu au ales sa isi decida singure soarta.
In 1918, Transilvania a cerut unirea cu Romania.
Rutenii din Transcarpatia au cerut separarea de Ungaria, iar regiunea a fost din acel moment parte a Ucrainei, apoi a Cehoslovaciei pana in 1939, cand a fost ocupata de Ungaria. Ulterior, in 1944, regiunea a fost cucerita de rusi, care au incorporat-o in Republica sovietica Ucraina. Actualmente, populatia este peste 80% ucraineana.

Scenarii fanteziste


Acesta prezice, de asemenea, potentiale conflicte, cum ar fi invadarea Bosniei-Hertegovina de catre Serbia.


De asemenea, Hazin aprofundeaza scenarii speculative, cum ar fi preluarea de catre Germania a Sileziei si a Gdansk-ului de la Polonia.


Aceasta naratiune reflecta un aspect neobisnuit al presei putiniste, in care analisti precum Khazin se angajeaza in proiectii care s-ar putea sa nu se alinieze cu realitatile geopolitice actuale, mai arata DailyNewsHungary.com.


Ucraina ar inceta sa existe, Slovacia sa ia Liovul


Analistul rus mai spune si ca in aceste conditii Ucraina ar inceta sa mai existe, si ca UE greseste cand spune ca tarile care sunt impotriva Rusiei o vor duce mai bine.


Conform acestuia, ar fi mai bine ca Slovacia sa preia Liovul din Ucraina, nu Polonia.


Regiunea Liovului a fost anterior parte din Polonia, dar in Slovacia a castigat recent alegerile Robert Fico, cunoscut pentru simpatiile sale pro-Rusia.

Khazin a lucrat cu Putin in anii '90 in timpul administratiei Eltin.


Indicatiile anterioare ale lui Putin cu privire la pretentiile teritoriale


Acesta nu este primul caz in care Rusia incearca sa semene discordie in randul aliatilor occidentali din UE si NATO sub pretextul unor ambitii teritoriale.


Un exemplu notabil este cel in care Vladimir Putin a facut aluzie la potentiale revendicari teritoriale ale Poloniei, Ungariei si Romaniei impotriva Ucrainei.


De asemenea, acesta nu este primul caz in care au fost discutate pretentiile teritoriale ale Ungariei.


Anterior, o harta dezvaluita de fostul presedinte rus Dmitri Medvedev descria Transcarpatia ca facand parte din Ungaria.


Ungaria a blocat anterior mai multe pachete europene de sanctiuni contra Rusiei si nu ofera ajutor militar Ucrainei.


Articolul 5 al NATO


Atat Romania, cat si Croatia sunt state membre NATO, care sunt protejate de Articolul 5. Acesta spune ca odata un stat atacat atunci toate celelalte vor considera ca este un atac impotriva tuturor.


Concomitent, economia Uniunii Europene este de peste zece ori mai mare decat cea a Rusiei, iar state europene precum Franta si Marea Britanie, care sunt membre NATO, detin arme nucleare.


Comments