Consecinte politice dupa crimele de la Caracal

Consecinte politice dupa crimele de la Caracal

Crimele din Caracal pun in discutie intregul sistem judiciar din Romania. Pana acum niciun eveniment, oricat ar fi fost de crud, nu a trezit reactii atat de radicale pe intreaga scara sociala si politica.

Intr-o prima faza, socul a fost atat de puternic incat nimeni nu a indraznit sa politizeze moartea tragica a fetitei de 15 ani, si posibil si a altei fete disparuta in urma cu trei luni.

Presedintele Iohannis si-a exprimat profunda durere si a anuntat ca se va discuta cazul in CSAT. Premierul si-a anulat vizita intr-un judet si a convocat o sedinta de guvern. Sub imperiul emotiei, Viorica Dancila a anuntat ca propune organizarea unui referendum pentru marirea pedepselor pentru crime, violuri, rapiri, infractiuni grave. A si luat masuri rapide, demiterea sefului Politiei, a prefectului judetului Olt, a sefilor politiei judetene si muncipale Caracal.

Furia colectiva s-a indreptat asupra politiei, a unui procuror si a unui judecator, care au actionat lent, birocratic, respectand niste proceduri discutabile in situatia in care victima a cerut ajutor prin 112, dar abia dupa 19 ore s-a ajuns la locul indicat de victima. Astfel concluzia este ca fetita de 15 ani a fost omorata pentru ca nu s-a actionat la timp.

A doua faza a venit spre seara. Cautarea vinovatilor si vinovatiilor implica in mod obligatoriu politizarea tragediei de la Caracal. Pornit pasnic, protestul de la Bucuresti a a avut o usoara tenta politica. S-a strigat „Jos guvernul”, iar pe o pancarta sta scris „PSD UCIDE!”. Pe marginea monstruoasei crime de la Caracal s-a insinuat ca s-ar putea sa ne aflam in fata unui nou „Colectiv”, incendiul care a dus la caderea guvernului Ponta. Dar dincolo de orice abordare, evenimentele de la Caracal au dezvaluit fragilitatea sistemului judiciar din Romania. Totul este o improvizatie, fie la cheremul unui sef al politiei, fie a mofturilor unui procuror. In acelasi timp, judecatorul cantareste faptele care ii sunt prezentate. In cazul fetitei rapite, batuta, violata si ucisa, in fata judecatorului a ajuns o simpla cerere de perchezitie, procurorul aratand ca este vorba doar despre o banala sechestrare de persoana. Din aceasta cauza s-a dispus inceperea perchezitiei doar dimineata la ora sase. Fetita sunase la 112 ziua precedenta la ora 11. Au trecut asadar 19 ore, timp in care a fost omorata si cadavrul ars.

Este nevoie de aceste amanunte pentru ca ele dau masura nu doar a lipsei de profesionalism, ci a dezinteresului total fata cetatean. S-a tras concluzia ca "sistemul" nu este in slujba cetateanului, ci a lui insusi. "Sistemul" a fost confiscat in interes propriu de cei aflati inautrul sistemului.

In toiul dezbaterilor pe marginea modificarii legilor justitiei spiritele s-au inflamat politic si nu s-a vazut padurea din cauza copacilor. Adica nu s-a vazut mizeria de la baza sistemului. S-au vazut numai liderii, numai functiile atribuite pe criterii mai mult sau mai putin politice, dar dupa numire respectivele persoane se pun in slujba unor politicieni sau a unor partide.

Unde ne aflam? La marginea unei prapastii care nu s-a vazut in mod clar, dar care a fost intuita. Intr-o tara daca nu functioneaza Justitia, nu functioneaza nimic. Ca in banalul "daca dragoste nu e, nimic nu e", daca Justitie nu e, nimic nu e.

Si, in acest moment, analizand cazul de la Caracal, se vede ca la baza Justitia este putreda. Se poate generaliza? Nu este corect, dar luand in considerare doar numarul urias de persoane disparute, nu ai cum sa nu generalizezi. Peste 500 de copii sunt dati disparuti. Cati dintre acestia nu au avut soarta fetitei Alexandra? Numarul crimelor fara autori descoperiti trece de 400. In Bucuresti sunt 39 de crime ne-elucidate.

Se va politiza excesiv acest caz? Va deveni siguranta cetateanului tema numarul 1 in campania electorala? Pana la urma ce este mai periculos pentru o tara, coruptia politica sau nesiguranta cetateanului? Pot fi ele despartite?

Comments