Consiliul Concurentei, pozitie oficiala despre plafonarea platilor cash - Chiritoiu: Cei care incalc...

,,Cash-ul are doua dezavantaje, faciliteaza evaziunea, fiind mai greu de urmarit tranzactiile cash, si este scump pentru societate, motiv pentru care in toata lumea operatiunile in cash sunt in scadere", a afirmat, luni, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.Chiritoiu a fost intrebat care este opinia sa despre limitarea platilor cash si despre faptul ca unele banci au majorat comisioanele pentru plati in numerar."Am vazut dezbaterea publica. Cash-ul e scump. Exista si doua dezavantaje: unul este faptul ca faciliteaza evaziunea, sunt mai greu de urmarit tranzactiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Asta nu inseamna ca toata lumea care plateste cash o face ca sa incalce legea. Dar, cei care incalca legea de obicei platesc cash sau sunt mai greu de prins daca platesc cash.

Doi, este si scump pentru societate. Trebuie sa ai aparate, sa ai ATM -uri, sa duci bani, sa iei bani, sa asiguri paza, sa-i numeri. Toate astea sunt scumpe. De asta, in toata lumea operatiunile cash sunt in scadere", a mentionat Chiritoiu, la prezentarea Raportului privind concurenta in sectoare cheie pentru anul 2023, potrivit agerpres.ro.Seful Consiliului Concurentei sustine ca sunt tari in UE unde aproape nu se mai plateste cash pentru ca este mult mai ieftin pentru societate si pentru banci."Costurile astea se duc la clienti si, atunci, ca sa reduci costurile, reduci platile cash. Mi se pare inevitabil ca si in Romania platile cash sa se reduca. Daca comisioanele astea sunt excesive, nu pot sa va spun in momentul de fata, dar inteleg ca se uita alte institutii la acest subiect", a mai spus Bogdan Chiritoiu.Platile cash la companii si persoane fizice sunt reduse din luna noiembrie, potrivit pachetului de masuri fiscal-bugetare asumat de Guvern in Parlament.

Iar platile catre persoanele juridice se pot face in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana.

Pentru incasarile si platile intre o persoana juridica si o persoana fizica este prevazut un plafon zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana. Incasarile si platile cash intre doua persoane fizice se pot face in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Iar sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Marcel Ciolacu a vorbit, luni, despre legea cash-ului, proiect care a provocat controverse in spatiul public. Premierul a anuntat ca masurile privind limitarea platilor cash sunt analizate in continuare in asa fel incat lumea sa nu fie afectata. Seful Guvernului a mai explicat ca masurile de limitare a platilor cash nu reprezinta o decizie politica si ca au fost luate dupa propuneri ale unei echipe tehnice de la ANAF impotriva evaziunii fiscale.

,,Este prima intalnire cu bancile, pe urma o sa am intalnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renuntare, este vorba sa nu fie lumea afectata. Nu stiu daca modificarea plafoanelor este cea mai buna solutie. Este o problema la micii intreprinzatori (...) cu platile cash, sa nu se faca cozi interminabile la banca, cred ca nimeni nu-si doreste acest lucru, de asta vreau sa stau de vorba si cu IMM-urile. Si cred ca pe grupe de produse, adica electrocasnice, lucruri necesare in gospodarie, sa nu ingreunam viata oamenilor ", a declarat Marcel Ciolacu, luni, la finalul sedintei Consiliului Politic National al PSD.

,,Nu e vorba de renuntare, e vorba sa nu fie lumea afectata. Nu stiu daca modificarea plafoanelor este cea mai buna solutie. Este o problema la micii intreprinzatori si acolo cu platile cash sa nu se faca cozi interminabile la banca. Cred ca nimeni nu isi doreste acest lucru, de asta vreau sa stau de vorba si cu IMM-urile, sa nu ingreunam viata oamenilor.

Aceste masuri au fost propuse de o echipa tehnica de la ANAF, mi s-ar fi parut jenant ca eu sa vin sa critic specialistii. Mai mult, ministrul de Finante a venit, cum e si normal - avem cea mai mare evaziune din Europa, dar nu vrem sa luam nicio masura, ministrul a venit si a spus ca echipa tehnica de la ANAF a venit cu aceste propuneri. In acel moment in coalitie nu am vazut nicio voce. Trebuie sa ne hotaram ce vrem sa facem cu Romania, in ce directie... Daca vreti ca nimeni sa nu ia nicio masura, sa vorbim in continuare de cea mai mare evaziune din Europa... prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale", a mai declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu facut aceste declaratii inaintea intalnirii de luni seara cu reprezentantii membrilor Consiliului Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, despre maririle comisioanelor si masurile privind limitarea platilor cash, programata la ora 17.00, la Palatul Victoria.

Inaintea intalnirii, o banca din Romania s-a razgandit in privinta majorarii comisioanelor. Este vorba de Banca Transilvania, care a anuntat ca amana majorarea de comisioane la operatiunile cu numerar, masura pe care o planificase initial incepand cu data de 1 ianuarie 2024, si sustine ca nu exista legatura intre decizia de majorare de comisioane si masurile fiscale decise de Guvern.

Comments