Consum alarmant de alcool si tigari electronice, in randul tinerilor de 11-15 ani. OMS trage un semn...

"Utilizarea pe scara larga a substantelor nocive in randul copiilor din multe tari din regiunea europeana (si nu numai) constituie o amenintare grava la adresa sanatatii publice", a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat intr-un comunicat de presa, citat de BFM TV, potrivit News.ro.

Pentru a contracara aceasta tendinta, se solicita taxe mai mari, restrictii privind punctele de vanzare si publicitatea si interzicerea agentilor aromatizanti.

Copil dus la spital, dupa o petrecere cu alcool organizata de o primarie din Maramures

Dupa ani de scadere a consumului de substante psihoactive, "anumite date sugereaza ca pandemia Covid-19 a dus la o noua crestere a consumului", noteaza raportul, care compileaza date de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrala si Canada.

Masurile de retinere au schimbat, de fapt, obiceiurile tinerilor de 11-15 ani. Acestia au fost mai prezenti online si mai expusi la publicitatea digitala. Aceste schimbari si-ar putea lasa amprenta.

"Adoptarea unor comportamente riscante in timpul adolescentei poate influenta comportamentul la varsta adulta, consumul de substante psihoactive la o varsta frageda fiind legat de un risc mai mare de dependenta", a subliniat el. "Consecintele sunt costisitoare pentru ei si pentru societate".

Potrivit raportului, utilizarea tigarilor electronice a crescut la nivel mondial, iar aceasta tendinta este deosebit de accentuata in randul adolescentilor.

Depresia mascata, care se poate ascunde in spatele unei fete zambitoare: 7 simptome putin cunoscute, potrivit unui psiholog

Vestea buna este ca fumatul este in scadere: 13% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani au fumat deja in 2022, cu doua procente mai putin fata de acum patru ani. Cu toate acestea, multi dintre ei au adoptat tigarile electronice.

Aproximativ 32% dintre adolescentii de 15 ani au fumat deja una, iar 20% in ultimele 30 de zile.

Realizat o data la patru ani sub egida Biroului OMS Europa, care reuneste 53 de tari si se extinde pana in Asia Centrala, sondajul international HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) descrie comportamentul de sanatate al copiilor de 11, 13 si 15 ani. Acesta are diverse sectiuni, printre care si aceasta privind consumul de substante psihoactive.

Nou nascuti cu sevraj alcoolic, fenomen in crestere in Romania! Consecinte grave pentru copii

Alcoolul este substanta cel mai frecvent consumata de catre adolescenti. 57% dintre adolescentii de 15 ani au consumat alcool cel putin o data, iar aproape patru din zece au facut acest lucru in ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenti (9%) a fost foarte beat la un moment dat in viata sa. Aproximativ 5% dintre adolescentii de 13 ani si 20% dintre cei de 15 ani au facut acest lucru.

"Acest lucru arata o tendinta de escaladare a abuzului de alcool in randul tinerilor", a deplans OMS Europa intr-un comunicat de presa.

"Aceste rezultate subliniaza masura in care alcoolul este disponibil si normalizat si arata nevoia urgenta de masuri politice mai bune pentru a proteja copiii si tinerii de daunele (sale)", a insistat organizatia.

Comments