Copii si tineri mutilati dupa ce isi fac selfie-uri pe trenuri. Medic: ,,Pielea e pur si simplu carb...

Numarul de cazuri de copii si adolescenti care s-au electrocutat pe vagoanele de tren este in crestere in 2024, atrage atentia Dr. Raluca Alexandru, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala. Cel mai recent caz este al unui copil de 12 ani din judetul Prahova care are arsuri pe 80% din suprafata corpului si se afla in continuare in stare grava.

,,A fost intubat, ventilat mecanic, ulterior reusim sa-i facem interventiile chirurgicale de grefare, in 12 septembrie s-a produs prima interventie de grefare, adica se inlocuieste pielea care este arsa, cu piele sanatoasa, atat cat se poate, resursele lui sunt limitate, la 80% din suprafata corpului riscul de deces este destul de mare.

Arsurile sunt extrem de grave, producerea este dubla, atat prin arc electric, deci prin electrocutie, cat si prin flama electrica, deci practic iau foc hainele, deci si prin flacara, este un mecanism dublu.

In cazul celor care se urca pe tren se produce o arsura la un voltaj foarte mare, o electrocutie la 34.000 de volti, uneori se soldeaza direct cu deces la locul faptei, rar se intampla ca pacientii sa traiasca si sa ajunga la spital, in final sunt arsuri foarte grave care necesita tratament indelungat, de cel putin doua luni de spitalizare, daca nu apar complicatii, bineinteles si ulterior viata este altfel, raman cu semne pe viata, ulterior chiar inca un an, doi ani este o munca sustinuta din partea lui si a familiei pentru recuperare.

Din pacate, in fiecare an ne confruntam cu un numar de pacienti, care poate sa fie in jur de 10 pacienti pe an care ajung la noi cu astfel de arsuri, este trist pentru ca un astfel de eveniment poate fi evitat usor, nu este nevoie sa ne urcam pe tren, nu avem nevoie sa ne urcam pe vagoanele de tren indiferent daca sunt pe o linie moarta sau nu, deasupra este un voltaj foarte mare, nu trebuie sa atingem liniile electrice, sa ne aflam in apropierea lor pentru ca se va produce un arc electric care va produce aceasta nenorocire. Este ceva foarte grav care se poate evita", a explicat Dr. Raluca Alexandru pentru News.ro.

Viata schimbata major dupa un asemenea eveniment tragic. Arsurile necesita interventii chirurgicale repetate iar ingrijirea specifica este una de durata.

,,Majoritatea am reusit sa-i tratam si sa ajunga acasa, dar ajung acasa cu o alta viata, sunt altfel, nu mai sunt cei care erau inainte, se schimba totul, li se schimba infatisarea, nu este faptul doar ca traieste, ne bucuram ca traiesc, reusim sa-i scapam si sa traiasca, la arsuri extrem de grave, de 60-80%, dar trebuie sa se constientizeze acest lucru, sa nu se mai urce pe vagoanele de tren, este pacat de ei si de familia lor.

Ceilalti sunt la fel, tot la fel se intampla, se urca pe vagoanele de tren, acelasi lucru, arsuri grave, arsuri profunde, asta se produce, care necesita interventii chirurgicale repetate, nu sunt arsuri care sa se vindece pe un simplu pansament.

De cele mai multe ori spun ca nu au stiut sau s-au urcat crezand ca s-au mai urcat si alta data si nu li se intampla, pentru ca probabil ca si conditiile atmosferice pot favoriza acest lucru si se intampla uneori ca un copil care este mai mic de statura sa nu ajunga la nivelul respectiv, dar in momentul in care s-a ridicat in picioare sau este unul mai inalt, se produce acest arc electric. Ei asta ne spun, ca nu au inteles, ca nu stiau, o alta fata care este inca internata a spus ca ea s-a gandit ca doar daca este legat la locomotiva poate sa produca acest lucru, ceea ce nu este adevarat, indiferent de ce este, vagon, orice, in momentul in care te apropii...un alt baiat s-a electrocutat pentru ca a traversat calea ferata cu o undita in mana si a atins undita de firele de inalta tensiune.

Orice, deci in momentul in care ne apropiem de o cale ferata care este electrificata, trebuie sa evitam sau sa trecem foarte incet si foarte jos, nu avem voie sa ne cataram pe nimic", a atras atentia Dr. Raluca Alexandru.

Ce vad medicii cand opereaza cazuri grave: arsuri foarte profunde, piele carbonizata, zone necrozate. Recuperarea dupa perioada acuta este indelungata si complexa. Familiile afectate primesc inclusiv ajutorul unui psiholog.

,,Raman pur si simplu mutilati pe viata, este pacat. Noi tot timpul am atras atentia, am incercat sa facem campanii de presa, si cei de la CFR au mai facut astfel de campanii, ar trebui sa se opreasca acest fenomen, ei se urca sa-si faca selfie, ca de sus de acolo se vede mai frumos.

Dupa ce se externeaza, timpul de recuperare este 1 an, 2 ani, sustinut zilnic, in care trebuie sa fie implicat atat el, cat si familia pentru recuperare cat de cat sa fie functional, cat de cat sa revina la viata normala. Dar el nu va mai fi niciodata acelasi copil. Avem psiholog la astfel de cazuri, psihologul intervine, vine si sta de vorba atat cu familia, cat si cu copilul, in general copiii cu adolescenti, sunt peste varsta de 12 ani, 13, pana la 15, 16 ani, acestia ajung la noi, dar am inteles ca sunt si tineri de 20 de ani care au ajuns la adulti sau care au murit pe loc acolo. Acest lucru ar trebui sa fie interzis, pur si simplu, nu avem voie sa ne urcam pe vagoanele de tren", a declarat Dr. Raluca Alexandru pentru News.ro.

Dr. Taskov Panche, medic primar chirurgie plastica si medic coordonator al Unitatii de Arsi Grav de la Timisoara trage la randul sau un semnal de alarma.

Numai anul acesta au fost ingrijite la Timisoara trei cazuri grave ale unor tineri in varsta de 19 ani. Unul dintre cazuri este al unui pacient care in acest moment este imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza traumatismelor grave.

,,In ultima perioada am avut cateva cazuri, de momente de teribilism de a se urca pe vagon, pe trenuri pentru a face un selfie sau de a demonstra un mare curaj. De multe ori se soldeaza din pacate cu un eveniment destul de neplacut, cu politraumatisme, nu numai arsura este cea care ridica problematica ci de cele mai multe ori un politraumatism. Este foarte greu de manageriat, din toate punctele de vedere.

Toti cei trei pe care i-am avut in ultima perioada, chiar in ultimul an, au varsta de 19 ani, destul de tineri. Toti trei au suferit politraumatisme si arsuri pe aproximativ 50% din suprafata corporala. Unul dintre ei chiar a ramas paraplegic, este student la psihologie si urmeaza sa faca practica si voluntariat chiar in cadrul unitatii unde a fost initial tratat.

Din pacate nu toti au acceasi soarta cum au avut cei trei tineri, nu toti au aceasta sansa, acest mesaj nu este doar un avertisment, pur si simplu un apel la responsabilitate. Necesita o spitalizare de lunga durata, cu siguranta nu ne oprim dupa partea acuta, de cele mai multe ori revin cu tot felul de sechele, tratamentul nu se bazeaza numai pe partea chirurgicala, este foarte necesara kinetoterapia si integrarea psiho-sociala ulterioara", a explicat pentru News.ro Dr. Tanche Paskov.

Comments