CORESPONDENTA DE LA BRUXELLES: Ziua ultimei sanse pentru Schengen. A inceput Consiliul JAI, unde se...


Votul privind extinderea Spatiului Schengen cu Romania, Bulgaria si Croatia se da astazi, la reuniunea Consiliul Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne din UE (JAI). Ministrii de interne din statele membre au inceput sa soseasca deja la Bruxelles, reuniunea incepand la ora 10.00. Ultimul semnal trimis de Viena miercuri, prin cancelarul Karl Nehammer, arata ca Austria se opune in continuare aderarii Romaniei la Schengen. Libertatea transmite derularea evenimentelor LIVETEXT, avand corespondenti trimisi atat la Bruxelles, locul unde se decide daca Romania este primita in Schengen, cat si la Viena, capitala tarii care se opune aderarii.


de Ciprian Ranghel (Bruxelles), Sebastian Pricop si Adrian Cochino (Bucuresti)


11:4508-12-2022

Ministrul austriac a trecut in viteza pe langa jurnalistii romani


Corespondentul Libertatea, Ciprian Ranghel, transmite ca Gerhard Karner a trecut in viteza pe langa grupul jurnalistilor romani, dar si pe langa cel al reprezentantilor publicatiilor internationale, care aveau pregatite intrebari in engleza pentru ministrul austriac.


,,Nu cred ca vorbeste engleza...", ne-a explicat un jurnalist din Austria, care a rezumat mesajul ministrului pentru Romania: ,,Nein und nein". Adica un nu pentru Romania si Bulgaria in Schengen si un alt nu pentru decuplarea celor doua tari.

Corespondentul Libertatea la Bruxelles, Ciprian Ranghel:

Citeste si: Corespondenta de la Bruxelles: Ministrul de interne austriac anunta din nou ca va bloca aderarea la Schengen


11:2508-12-2022

Ministrul austriac, la sosirea la Consiliul JAI. ,,Nein und nein"


Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anuntat ca tara sa va vota, joi, impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, intr-o declaratie facuta la sosirea la consiliul JAI, transmite corespondentul Libertatea la Bruxelles, Ciprian Ranghel.


Argumentele au ramas aceleasi: este ,,o problema de sistem" ce trebuie reglata inainte de extindere; Austria este supusa unei presiuni puternice din cauza migrantilor - ,,avem peste 100 de miii de solicitanti de azil", a spus oficialul guvernului austriac.


Gerhard Karner, la sosirea la Consiliul JAI

Intrebat de presa de limba germana daca ia in calcul o posibila decuplare a Romaniei de Bulgaria, raspunsul a fost categoric: ,,Nein" - ,,Nu".


Cu o zi inainte, ministrul a descris veto-ul tarii sale drept ,,un apel de urgenta" catre Comisia Europeana pentru a lua masuri care sa conduca la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene in vederea franarii intrarilor ilegale ale migrantilor pe teritoriul blocului comunitar, in special pe ruta balcanica.


11:0008-12-2022

Lucian Bode: Orice compromis in interesul Romaniei il vom accepta


Ministrul afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineata, inaintea reuniunii Consiliul Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne din UE (JAI) de la Bruxelles, ca mandatul sau este de a solicita dezbatere si vot pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.


,,Toate lucrurile se negociaza. Toate pot avea, la un moment dat, un compromis. Orice compromis in interesul Romaniei il vom accepta", a declarat ministrul roman de Interne, Lucian Bode, inainte de consiliul JAI.


El mai subliniat ca ,,Romania va solicita un singur lucru: respect", intrucat indeplineste de 11 ani toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen.


10:3008-12-2022

Politico: propunere de compromis pentru aderarea Romaniei la Schengen, respinsa de statele UE


O propunere de compromis pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a circulat pentru scurt timp miercuri, cu doar cateva ore inainte ca ministrii de justitie si afaceri interne sa voteze pe aceasta tema, joi.


Conform acestui plan, Croatia ar intra in Schengen, Romania ar primi o recomandare pentru includere, iar Bulgaria ar primi un plan pentru o aderare etapizata.


Acordul nu a intrunit un sprijin suficient din partea statelor membre, scrie Politico, care nu precizeaza cine anume s-a impotrivit acestui compromis.


10:0008-12-2022

Raport oficial la Austriei: Romania este considerata o frontiera usor de trecut


Ministerul de Interne de la Viena a prezentat miercuri seara un raport privind migratia din Europa, care spune printre altele ca ,,rutele de trafic trec din ce in ce mai mult prin Romania si Bulgaria", scrie publicatia austriaca Kurier.


,,Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din rutele de trafic care afecteaza Austria", a declarat Gerald Tatzgern, seful unitatii de combatere a traficului din cadrul Biroului Federal de Politie Criminala, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.


In randul grupurilor de traficanti, Bulgaria este considerata o tara de tranzit, in care traficul ulterior este organizat prin Serbia sau Romania, spune raportul. Romanii, mai precizeaza analiza autoritatilor austriece, se afla pe locul patru in topul celor 10 nationalitati ale traficantilor din Austria. In comparatie cu Ungaria, Romania este considerata o frontiera usor de trecut si, prin urmare, este adesea aleasa ca ruta din Serbia spre Ungaria.


***


Aderarea Romaniei, Bulgariei si Croatiei este primul punct pe ordinea de zi a JAI.


Pentru aderare este nevoie de un vot pozitiv in unanimitate, iar Austria si-a manifestat opozitia fata de extinderea spatiului Schengen din motive de securitate. Mai exact, valul migrationist cu care se confrunta Austria si care nu face oportuna largirea Schengen, in opinia oficialilor de la Viena.


Opozitia Austriei a ramas ferma, in ciuda datelor Frontex, agentia europeana pentru protectia frontierelor, care arata ca migrantii ilegali care ajung in Austria prefera alte rute decat cele prin Romania, contrazicand cifrele inaintate de Viena.


Ministrului de interne al Austriei, Gerhard Karner, a anuntat marti, 6 decembrie, ca e decis sa foloseasca dreptul de veto impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.


Iar miercuri, cu o zi inainte de vot, la finalul discutiilor cu grupul PPE, cancelarul austriac Karl Nehammer a propus un nou calendar pentru aderarea celor doua state.


,,Cred ca trebuie sa fim realisti. In Austria avem mai mult de 75.000 de migranti care nu au fost inregistrati nicaieri. Nu este o discutie politica, este o discuti bazata pe fapte, avem o problema cu securitatea UE. Ministerul de Interne doreste un nou calendar pentru Romania si Bulgaria, pentru primavara. Hai sa ne uitam la numere, cati migranti avem si cum putem sa mergem mai departe", a transmis Nehammer.


Austria este singura care se impotriveste aderarii Romaniei. Olanda, care s-a opus in trecut de mai multe ori includerii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, a anuntat, la inceputul acestei luni, ca guvernul condus de premierul Mark Rutte are ,,o evaluare si o pozitie pozitive" pentru sustinerea intrarii Romaniei in Schengen.


,,Salut cu caldura finalizarea, astazi, de catre Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a pozitiei favorabile a Guvernului olandez in sprijinul aderarii Romaniei la Schengen. Dialogul nostru politic apropiat si intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, ducand la un rezultat favorabil", a anuntat, miercuri, ministrul roman de externe Bogdan Aurescu.


,,La acest moment, toate statele membre ne sustin in avansarea aderarii, inclusiv Olanda si Suedia, cu exceptia Austriei. Avem inclusiv sustinerea ferma a Frantei si Germaniei, reconfirmata la toate nivelurile", a declarat si premierul Nicolae Ciuca, miercuri.


Candidaturile Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen sunt discutate la comun, spre deosebire de cea a Croatiei, care va avea un vot separat. Niciun stat membru nu si-a manifestat opozitia fata de candidatura Croatiei.


Ce este Spatiul Schengen


Libera circulatie este unul dintre principiile-cheie ale integrarii europene. Initial, dupa fondarea Comunitatii Economice Europene (CEE), acesta a vizat doar dreptul lucratorilor de a se angaja intr-un alt stat membru, in linie cu natura economica a proiectului.


Pe 14 iunie 1985, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta si Germania au semnat Acordul Schengen, care prevedea abolirea treptata a controalelor la granitele comune. Schengen este o mica localitate in Luxemburg, la granita cu Germania si Franta, locul unde a fost semnat acordul.& &


Intelegerea a permis cetatenilor sa locuiasca si sa lucreze in orice stat membru semnatar al acordului, in anumite conditii, stabilind practic o egalitate de facto intre cetatenii din toate cele cinci tari. Acordul a fost initial unul interguvernamental, independent de CEE. Apoi, celor cinci tari li s-au alaturat celelalte state membre UE.&


In prezent, Schengen este formata din 22 dintre cele 27 de state membre ale UE si toti membrii Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia). Cele 26 de state membre sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia.


De aproximativ un deceniu, Romania si Bulgaria se afla inca in anticamera Schengen. Desi criteriile tehnice au fost indeplinite din 2011, mai multe state membre s-au opus aderarii celor doua tari, invocand probleme legate de coruptie.


Citeste si: CORESPONDENTA DIN VIENA: De 15 ori mai multi imigranti ilegali vin prin Croatia, fata de cati intra prin Romania


Comments