Coronavirus. STUDIU: Rata de MORTALITATE, mai mica decat se stia. Cine este cel mai VULNERABIL la CO...

Rata de mortalitate COVID-19 mai mica, dar mai mare ca in cazul gripei sezoniere si gripei porcine

Mult mai putini oameni dintre cei infectati cu noul coronavirus mor din cauza COVID-19 decat s-a estimat anterior, insa totusi peste rata de deces provocata de gripa sezoniera si gripa porcina.

Cercetarea publicata luni in revista medicala britanica The Lancet Infectious Diseases, a ajuns la concluzia ca in cazurile confirmate, rata totala de deces a fost de 1,38%, mult mai mica decat cea estimata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 3,4%, scrie descopera.ro.

Studiul estimeaza ca circa 0,66% dintre cei infectati cu virusul SARS-CoV-2 si nedetectati vor muri. Rata de mortalitate de coronavirus de 0,66% pentru cei infectati, dar nedetectati, tine cont de cazurile potential mai usoare, care adesea nu sunt diagnosticate. O comparare a ratelor de deces intre state e dificil de facut din cauza strategiilor diferite de testare, dar si pentru ca nu se stie proportia celor care au murit dupa ce s-au infectat, multe dintre cazuri nefiind confirmate niciodata. Este o rata de deces mult mai mare decat cea de 0,1% a persoanelor ucise de gripa sezoniera.

Studiul, care este cel mai amplu de pana acum, se bazeaza pe cercetarea unui numar de 70.117 de cazuri confirmate prin analize de laborator si diagnosticate clinic in China continentala, combinata cu date despre 689 de persoane diagnosticate pozitiv, repatriate din Wuhan in tarile lor natale, cu avioane, potrivit descopera.ro.

,,Estimarile noastre pot fi aplicate oricarei tari pentru a lua deciziile cu privire la cele mai bune politici de controlare a COVID-19", sustine unul dintre coautorii studiului.

Varsta, factor esential in evolutia COVID-19

Studiul arata cat de mult conteaza varsta in cazul infectiei COVID-19 si al parcursului bolii. Daca la copiii cu varsta de pana la 10 ani, rata de deces in cazurile de coronavirus confirmate a fost de 0,0016%, in cazul celor cu varste de 80 de ani si peste, rata de mortalitate este de 7,8%.

Studiul a mai aratat ca doar 0,04% dintre tinerii cu varste intre 10-19 ani au avut nevoie de ingrijiri in spitale, comparativ cu peste 18% dintre cei de 80 de ani si mai in varsta.

Cei in varsta nu sunt singurii afectati. Cresteri dramatice au fost observate si la cei de varsta mijlocie: 4% dintre persoanele de 40 de ani si peste au avut nevoie de tratament in spital si mai mult de 8% dintre cei de 50 de ani. potrivit studiului, la cei de 50 de ani si peste, spitalizarea este mult mai probabila decat la cei sub 50 de ani, iar o proportie mai mare de astfel de cazuri este probabil sa fie fatala.

Potrivit studiului, cazurile nedetectate de COVID-19 ajung la o rata medie de deces de 0,66%. Cifra mai mica decat unele estimari recente, dar mai mare ca la virusul ,,gripei porcine" (2009), care a ucis circa 0,02% dintre cei infectati.

Jumatate din populatia planetei ar putea fi infectata cu coronavirus

Coronavirusul produce cel mai mult rau persoanelor in varsta, care au mai multe probleme de sanatate pre-existente, ca afectiunile medicale care slabesc plamanii sau inima.

Jumatate pana la 80% din populatia planetei ar putea fi infectata cu COVID-19, astfel ca numarul de persoane care au nevoie de tratament in spitale poate depasi capacitatea celor mai moderne servicii de asistenta medicala, avertizeaza Imperial College London, care consiliaza guvernul Regatului Unit in privinta focarului de coronavirus.

In Marea Britanie, pe masura ce epidemia se dezvolta, proportii similare din fiecare grup de varsta sunt susceptibile sa fie spitalizate si sa moara, daca se tine cont de datele din China, sustine unul dintre autorii studiului.

Restrictiile de calatorie, distantarea sociala si carantina generala in Marea Britanie si in alte parti ale lumii au scopul de a stopa transmiterea coronavirusului.

Specialistii de la Imperial College London au prezentat luni niste modele care indica un numar de persoane infectate cu COVID-19 ce poate varia substantial intre 7 milioane si 43 de milioane. Asta daca se porneste de la faptul ca nu se fac teste suficiente care sa arate cat de raspandit este coronavirusul. Estimarile lor se bazeaza pe analizarea a 11 tari din Europa (printre ele nu se regaseste si Romania) la data de 28 martie 2020. In Marea Britanie, rata infectiei este estimata la 2,7%.

tepii noului coronavirus, de patru ori mai puternici decat tepii SARS. Cum s-a raspandit COVID-19

Avertismentul despre puterea noului coronavirus a venit in timp ce cercetatorii din SUA au aratat mecanismul biologic care a ajutat COVID-19 sa se raspandeasca rapid printre oamenii din intreaga lume.

,,Varfurile" de tip carlig ale virusului COVID-19 ii permit sa se prinda de celulele umane de aproximativ patru ori mai puternic decat coronavirusul SARS, care a ucis sute de oameni in epidemia din 2002-2003. Ceea ce inseamna ca particulele de coronavirus inhalate prin nas sau gura au mari sanse sa fie atasate de celulele din tractul respirator superior si este nevoie de un numar relativ mic pentru a produce infectia COVID-19.

Comments