Coronavirus, varianta Omicron. Ce stim pana acum despre si cat de grav este. Explicatiile specialist...

Dr. Cristian Apetrei este profesor roman in Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara, membru in Centrul pentru Cercetarea Vaccinului si in Programul Postuniversitar in Microbiologie si Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Inca un semnal de alarma legat de varianta Omicron

Profesorul Apetrei face, intr-o postare publicata pe pagina de Facebook, un scurt istoric al aparitiei noii variante a coronavirusului, precum si a mecanismului prin care a aparut aceasta.

"Varianta omicron a aparut candva prin octombrie in Republica Sud-Africana. Cel mai probabil, ca urmare a infectarii unui pacient sever imunodeprimat (probabil HIV netratat-infectia cu HIV are o prevalenta mai mare de 30% in populatia Africii de Sud), care a produs raspunsuri imune suboptimale.

Care raspunsuri au obligat virusul sa evolueze ca sa le eludeze, dar pe de alta parte nu au fost capabile sa-l elimine. Si in acest mod s-a produs o infectie persistenta SARS-CoV-2.

Am mai vazut cazuri din astea, unul dintre ele chiar la un pacient transplantat din Pittsburgh", explica Cristian Apetrei.

Profesorul din cadrul Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara al universitatii americane, continua explicand ce inseamna, din punct de vedere stiintific, cele 50 de mutatii prezente in aceasta varianta a virusului.

"O varianta care are in total 50 de mutatii, mai mult de 30 dintre acestea in structura proteinei spike si 10 in RBD (receptor binding domain), structura care se leaga la receptori si fata de care sunt dirijati anticorpii neutralizanti, inclusiv cei din vaccin.

Mutatii in structura proteinei spike - A67V, ?69-70, T95I, G142D/?143-145, ?211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F

Mutatii altele decat in proteina spike- NSP3 - K38R, V1069I, ?1265/L1266I, A1892T; NSP4 - T492I; NSP5 - P132H; NSP6 - ?105-107, A189V; NSP12 - P323L; NSP14 - I42V; E - T9I; M - D3G, Q19E, A63T; N - P13L, ?31-33, R203K, G204R

Cum citim mutatiile? Initialele sunt aminoacizi.

o D614G. Inseamna ca in pozitia 614 a glicoproteinei acidul aspartic (D) a fost inlocuit cu glicina (G). Aceasta este o mutatie hipercunoscuta, a survenit in tulpina wuhan atunci cand a intrat prima oara in Europa anul trecut si a contribuit decisiv la pandemizarea SARS-CoV-2
o L452R. Substituirea, in pozitia 452, a leucinei cu arginina: confera o legare mai buna a proteinei spike la receptor si reduce capacitatea de recunoastere de catre sistemul imun.
o P681R. Inlocuirea, in pozitia 681, a prolinei cu arginina. Este considerata a creste infectiozitatea la nivel celular a virusului prin clivarea precursorului S in configuratia active S1/S2?, continua explicatia profesorului Apetrei.

Acesta continua, incercand sa explice care este semnificatia acestor mutatii asupra modului de actiune a coronavirusului si periculozitatii acestuia.

"Vestile rele:
o Varianta omicron se raspandeste cu rapiditate. Intr-un grafic al raspandirii initiale a variantelor virale, bate tot ce misca.
o Sunt pana in prezent identificate cazuri in Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia si Eswatini, Hong Kong si Belgia. Poate or mai fi, dar n-am mai urmarit de vreo cateva ore.
o Mutatiile numeroase in RBD (si NTD) asociaza rezistenta la anticorpii neutralizanti (inclusiv anticorpii monoclonali utilizati in terapie).
o Clusterul de mutatii din vecinatatea situsului de clivare al furinei (H655Y+N679K+P681H) creste eficienta intrarii virusului in celula si deci transmisibilitatea virusului.
o Deletia nsp106 (?105-107) care nu e noua pentru omicron, poate genera antagonizarea interfenonilor, adica rezistenta la imunitatea innascuta, putand astfel mari transmisibilitatea.
o R203K+G204R sunt mutatii care survin in afara domeniului spike, in nucleocapsida (erau in variantele Alfa, Gamma si Lambda) si sunt asociate cu infectivitate crescuta.
o In Hong Kong, cei doi pacienti testati aveau incarcaturi virale extrem de ridicate (pozitivare la 17-18 cicluri de realtime), ceea ce sugereaza o productie foarte mare de virus. Poate conduce atat la boala grava, cat si la transmisibilitate crescuta.
o Pacientii din Hong Kong erau in camere diferite, iar virusul a fost gasit raspandit larg in cele doua camere - ceea ce inseamna ca virusul este transmisibil prin aerosoli. Se transmite cu foarte mare usurinta (iar incarcaturile virale mari nu ne ajuta deloc).

Vestile bune:
o deletia ?69-70 in gena S permite identificarea foarte usoara a variantei omicron-deci trasabilitatea ei imediata.
o majoritatea regiunilor din genele N si RdRp, care sunt folosite pentru diagnostic prin testele de realtime PCR sunt conservate. Ceea ce inseamna ca testele vor functiona pentru monitorizarea pacientilor infectati cu varianta omicron.
o la fel, regiunile din structura nucleocapsidei recnoscute de testele rapide antigen nu sunt substantial modificate si vor putea fi recunoscute. Deci testele functioneaza inca.
o Unul din expertii in biologie structurala a coronavirusurilor a sugerat ca mutatiile combinate P681H si N679K sunt extrem de rare tocmai pentru ca nu sunt stabile. A mentionat insa ca nu se stie cum sunt afectate aceste mutatii de restul mutatiilor din structura omicron.

Ce nu stim?
o in ce masura virusul are capacitate de a se raspandi masiv in lume inlocuind varianta delta. Care este transmisibilitatea acestui virus (i.e., este R0 mai mare, fiind continuata seria de cresteri cu fiecare noua varianta)?
o in ce masura infectia cu omicron are patogenicitate mai mare (i.e., letalitate si sechele mai mari). Se stie deja ca unii pacienti pot ramane in continuare asimptomatici.

Ce stim?
-ca trebuie sa ne protejam. Purtati masca ori de cate ori sunteti in spatii inchise impreuna cu alte persoane.
-nu iesiti din casa daca aveti febra. Nu va lasati colegii/angajatii/elevii/studentii sa vina la scoala daca au febra.
Din pacate, n-am iesit din padure, si probabil ca o sa continuam sa o luam de la capat pana cand vom invata ca trebuie sa facem si ce trebuie sa facem nu numai ce avem chef", concluzioneaza dr. Cristian Apetrei.

Comments