Cozonac de post. Retete simple si gustoase

Cozonac de post. Retete simple si gustoase

Cozonac de post. Retete simple si gustoase


Chiar daca tii post sau vrei sa ai o dieta echilibrata si mai saraca in calorii, poti face cozonac de post la fel de delicios si pufos. In plus, poti sa il umpli cu cacao sau rahat ori cu creme facute de post.


Ce mai poti face din aluatul de cozonac


Cozonacul este desertul traditional in casa fiecarui roman de Paste si de Craciun, insa poti adapta reteta ori de cate ori ai pofta de un miez pufos cu umplutura bogata de nuci si cacao sau poti experimenta si prepara diverse creme sau budinci cu care sa il umpli.&


In plus, nici macar nu trebuie sa te rezumi la forma clasica de cozonac, iar asta pentru ca aluatul de cozonac este foarte versatil si din el poti face mai multe deserturi, cum ar fi coronita cu rahat, melcii cu stafide sau rulouri cu zahar si scortisoara.&


Rulou cu zahar brun si scotisoara din aluat de cozonac

In plus, poti face mici chifle dulci, pe care le poti insiropa cu suc de portocale scazut sau cu caramel facut in casa. Aluatul de cozonac este ideal pentru orice produs de patiserie si poti sa faci din el croisanturi cu gem sau cu nuca, bilute umplute cu budinca, branzoaice, atunci cand nu tii post, sau pernute pufoase pline de nutella.


Optiunile sunt foarte multe, iar reteta de baza pentru cozonac este una destul de simpla, mai ales daca faci reteta de cozonac de post, care nu necesita oua sau lactate.


In plus, aceasta varianta de cozonac de post este si mai saraca in calorii, motiv pentru care poti manca mai mult de o felie.


Cozonac de post


Ingrediente pentru aluat


500 g faina de tip 000
250 ml lapte de migdale sau cocos
70 ml ulei de floarea soarelui
20 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
un varf de cutit de sare
doua plicuri de zahar vanilat
o esenta de vanilie
coaja rasa de la o portocala si o lamaie
100 g zahar pudra

Ingrediente pentru umplutura


150 g de nuca
80 g zahar
30 ml lapte de migdale
100 g fulgi de migdale
1 esenta de vanilie
Pentru decor
2 -3 linguri de lapte vegetal
3 linguri de zahar brun
30 g fulgi de migdale&

Mod de preparare


Aluat


Pentru aluat, formeaza maiaua, amestecand zaharul vanilinat, 100 ml din laptele vegetal, 100 g de faina si drojdia uscata sau proaspata. Lasa maiaua la crescut, apoi ia un castron mare si adauga faina, laptele caldut, sarea, coaja de portocala si lamaie, zaharul pudra, esenta de vanilie. Amesteca bine si apoi pune si uleiul si maiaua crescuta.


Framanta aluatul pana devine omogen si se dezlipeste de mana usor. Daca dupa 30 de minute inca este lipicios, mai adauga putin ulei. Nu mai pune faina, pentru ca va iesi un cozonac de post dens, ca o paine. Cel mai bine este sa mai adaugi ulei pana ti se dezlipeste de maini.


Aluatul de cozonac de post dupa ce a crescut

Poti framanta si cu ajutorul unui mixer mare sau cu un robot de bucatarie. Pune aluatul in castron si unge totul bine cu ulei, apoi acopera cu folie alimentara si cu un prosop curat. Lasa castronul intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer pentru macar o ora.


Umplutura


Poti sa te joci cu aceasta umplutura si sa adaugi si mac sau fructe uscate. In functie de ingredientele pe care le ai in casa, poti face cozonac de post cu stafide, mac, crema de vanilie sau budinca.&


Pentru umplutura cu nuci si cacao, trebuie sa maruntesti nucile intr-un blender. Adauga zaharul si cacaua intr-o tigaie alaturi de nuci si amesteca bine. Adauga apoi putin lapte si lasa sa fiarba pana devine totul o crema. Poti gusta si poti sa mai adaugi esenta de vanilie sau zahar, dupa gust.&


Formarea cozonacilor


Dupa ce aluatul a dospit, se imparte in doua bucati egale. Fiecare bucata se intinde pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Il intinzi cat sa fie suficient de lat, dar nu foarte subtire. Apoi, iei din crema si ungi bine fiecare bucatica de aluat, pana la margini.


Il rasucesti intr-o rulada si prinzi bine marginile. Procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Acum, daca vrei poti sa ii coci in tavi separate si sa obtii doi cozonaci, sau poti sa impletesti cele doua rulade si sa faci un singur cozonac mare. Oricum ai decide, pune cozonacul in tava si acopera cu un prosop curat. Lasa la dospit macar 30-40 de minute.&


Dupa ce au crescut, pune-l in tava tapetata cu foaie de copt sau cu ulei si faina. Unge-i bine cu o pensula cu lapte, apoi presara zahar brun si fulgi de migdale.&


Pune-o la cuptor la 170 de grade in cuptorul preincins. Scoate din cuptor cozonacul de post si lasa-l sa se raceasca in tava, apoi scoate-l.


Cozonac de post cu apa minerala


Ingrediente pentru aluat


900 grame faina pentru cozonac
14 grame de drojdie uscata (2 pliculete de cate 7 grame)
100 grame de zahar
120 ml de ulei de buna calitate
500 ml de apa minerala
un praf de sare
Coaja rasa de lamaie si de portocale/mandarine
Esenta de vanilie
Esenta de rom
Zahar vanilinat

Ingrediente pentru umplutura


300 grame de nuca macinata
200 grame de stafide mari si aurii
200 grame de rahat taiat cubulete
2 linguri mari de cacao
4 linguri mari de zahar

Mod de preparare:


Faina se cerne printr-o sita deasa pentru a ingloba mai mult aer si pentru a obtine un aluat care creste mai repede.


Drojdia uscata se amesteca cu zaharul si cu sarea intr-un bol, se adauga o cescuta de apa minerala calduta si se amesteca bine pana se dizolva totul. Se presara o lingura de faina si se amesteca iar, apoi se lasa amestecul sa dospeasca un sfert de ora la cald.


Se face un gol in castronul cu faina, se adauga amestecul dospit si apa minerala. Se framanta de cateva ori sa se lege ingredientele. Se adauga apoi coaja de lamaie si de portocale, esentele de vanilie si de rom si zaharul vanilinat.


Se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si omogen.


Se lasa aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, acoperit cu un servet curat de bumbac.


Intre timp se pregateste umplutura. Nuca macinata se amesteca bine cu zahar si cacao si se incalzeste la foc mic. Se poate adauga putina apa minerala, sa nu se arda nuca. Se amesteca energic pana sa topeste zaharul partial.


Cand aluatul este bine crescut si pufos, se imparte in doua cantitati egale pentru doi cozonaci. Se intinde pe blatul de lucru uns cu ulei si se formeaza doua dreptunghiuri. Se umplu fiecare cu umplutura de nuca, se presara stafide si rahat si se ruleaza.


Se ung cozonacii cu putin ulei, se presara cu zahar si se lasa sa mai creasca in tavi timp de 10 - 15 minute, inainte de a-i baga la cuptor.


Apoi se coc timp de 40 - 45 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade, daca ai cuptor electric. Cuptorul trebuie incalzit dinainte.


Cand sunt frumos rumeniti, se incearca fiecare cozonac cu o scobitoare, sa fii sigur ca sunt bine copti la interior.


Idei de umpluturi pentru cozonac de post


Poti sa faci cu succes cozonac de post cu ciocolata, iar crema de ciocolata o poti face si pe ea de post, pentru un desert care va fi foarte apreciat.


Crema de ciocolata de post


250 grame de ciocolata neagra
150 ml de lapte de cocos
50 grame de ulei de cocos
100 grame de zahar pudra
o lingurita de esenta de vanilie

Pui laptele de cocos intr-o cratita si il incalzesti pana la punctul de fierbere. Opresti focul si pui ciocolata maruntita in bucatele mici. Lasi 10 minute deoparte, apoi amesteci rapid pana se formeaza o crema de ciocolata. Adaugi untul de cocos si zaharul pudra si amesteci din nou. Poti folosi un blender pentru o crema de ciocolata mai aerata. Poti lasa crema la frigider pana o vei folosi.


Budinca de vanilie de post


600 ml lapte de soia cu vanilie
50 g amidon&
100 g zahar
esenta vanilie

Amesteca cu un tel zaharul si amidon, apoi adauga laptele de soia cu aroma de vanilie si esenta. Pune totul intr-o cratita pe foc mic si amesteca cu telul pana ce totul devine ca o budinca. Acopera cu folie alimentara si las-o la racit la temperatura camerei, apoi transfer-o in frigider.


Budinca de vanilie

Crema de caramel cu nuci


250 g nuca maruntita
200 g margarina
o ceasca apa calda
400 g zahar

Intr-o cratita topesti zaharul si cand se face rumen, adaugi nuca. Amesteci, apoi torni apa calda. Gatesti totul timp de doua minute amestecand incontinuu, apoi opresti focul si amestecand continuu adaugi margarina. Trebuie sa te misti repede pentru ca se va intari caramelul altfel. Dupa ce ai incorporat margarina, adaugi nucile macinate si crema este gata.


Vrei si alte idei pentru prajituri de post? Ai multe optiuni din care sa alegi


Sursa foto: 123rf.com


Comments