Crestere alarmanta a alergiilor provocate de ambrozie. Avertisment al Societatii Romane de Alergologie

Crestere alarmanta a alergiilor provocate de ambrozie. Avertisment al Societatii Romane de Alergologie

Crestere alarmanta a alergiilor provocate de ambrozie. Avertisment al Societatii Romane de Alergolog...

Conform estimarilor, 40% din populatia Europei va fi alergica la polenul de ambrozie in urmatoarele decenii, o problema care cere masuri cat mai rapide.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive si agresive plante alergene, iar polenul poate declansa simptome grave.

,,Polenul ambroziei poate fi purtat de vant la sute de kilometri distanta. Chiar daca nu avem sursa de polen in apropiere, riscul de a dezvolta alergii este foarte ridicat.

Simptomele pot evolua de la simple stranuturi, mancarimi ale ochilor, nasului, gatului si congestie nazala pana la complicatii severe, precum astmul.

Aceste reactii altereaza calitatea vietii si sunt pacienti care ajung sa plece intr-o alta tara unde aerul este mai curat si pot respire mai usor.

Din acest motiv, ambrozia reprezinta o adevarata problema de sanatate publica", spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog si presedinta SRAIC.

Crestere alarmanta a alergiilor provocate de ambrozie: simptomele nu sunt vizibile in primii ani

Alergia la polenul de ambrozie poate sa nu dea simptome vizibile in primii ani, insa expunerea repetata creste riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetata.

,,Unele persoane se nasc cu un teren atopic, adica o predispozitie genetica pentru alergii. De aceea, in unele familii alergiile sunt mai frecvente.

Daca ambii parinti sunt alergici, riscul ca un copil sa fie alergic este intre 50% si 80%. In plus, expunerea repetata la cantitati mari de polen, cum este cazul ambroziei, sensibilizeaza persoana fara simptome vizibile.

Dupa cateva sezoane de expunere, organismul incepe sa produca anticorpi IgE specifici, care declanseaza reactia alergica", a explicat medicul.

Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, au obligatia efectuarii lucrarilor de intretinere a terenurilor, raportat la perioadele de rasarire si inflorire a buruienii ambrozia

Comments