Cresterea pensiilor si salarilor, in pericol. Avertismentul Bancii Nationale

Cresterea pensiilor si salarilor, in pericol. Avertismentul Bancii Nationale

Cresterea pensiilor si salarilor, in pericol. Avertismentul Bancii Nationale

BNR avertizeaza ca deficitul de cont curent, aflat mult peste standardele UE, este o vulnerabilitate majora si induce riscuri pentru inflatie, prima de risc suveran, sustenabilitatea cresterii PIB si pentru cursul valutar. De asemenea, Banca Nationala sustine ca riscuri crescute vin si de la politica fiscala, de la salarii si pensii.

,,Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro raman ridicate, au convenit membrii Consiliului, evocand deficitele gemene si incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscala, dar si actualele tensiuni geopolitice", potrivit minutei BNR. Totusi, pe termen scurt semnificativa ca influenta va ramane atractivitatea inca ridicata a plasamentelor in moneda nationala", se arata in documentele BNR.

Evaluarile BNR reconfirma perspectiva descresterii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele opt trimestre, insa intr-un ritm mult incetinit fata de 2023, traiectoria fiind si ceva mai ridicata pe termen scurt decat cea din prognoza din februarie. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa se reduca in decembrie 2024 la 4,9%, peste nivelul de 4,7% anticipat anterior, sustine boardul BNR in minuta aferenta sedintei de politica monetara din luna mai.

BNR a mentinut la sedinta boardului din luna mai dobanda-cheie la 7%, contrar asteptarilor celor mai multi analisti, care anticipau inceperea ciclului de relaxare a politicii monetare. Rata anuala a inflatiei s-a redus in martie 2024 la 6,6%, nivel similar celui de la finele anului 2023. Iar in luna aprilie inflatia anuala a coborat pana la 5,9%.

Comments