Criza de cadre in Armata, tinerii fug de militarie, iar angajatii demisioneaza. Semnal de alarma lan...

Pentru a pastra si putinii angajati pe care ii mai are, ministerul a cerut Guvernului sa aprobe un act normativ prin care soldatii, dar si rezervistii voluntari sa poata fi scoliti rapid si transformati in subofiteri.

Potrivit MApN, orice intarziere in organizarea cursurilor pentru transformarea soldatilor in subofiteri va avea ca efect vulnerabilizarea modului de actiune si a capacitatii operationale a Armatei.

"Avand in vedere ritmul crescut al demisiilor in randul personalului armatei, se impune reglementarea imediata a situatiei prezentate, orice intarziere determinand cresterea deficitului de personal militar calificat. Intrucat situatia deosebita, a carei solutionare nu poate fi amanata, este direct asociata cu imposibilitatea incadrarii structurilor luptatoare, aspect care afecteaza gradul de operativitate al acestora si produce disfunctii ale capacitatii de reactie imediata la schimbarile impredictibile din mediul de securitate, neadoptarea in regim de urgenta a normelor propuse atrage consecinte negative din perspectiva indeplinirii misiunilor si obiectivelor din sfera apararii nationale",

"Numarul demisiilor personalului din armata s-a dublat in anul 2021 (peste 1.000) fata de anul 2020 (aproximativ 500), in anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar in anul 2023 numarul demisiilor s-a mentinut, in continuare, la cote crescute fata de anii anteriori pandemiei", se arata in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta adoptata joi de Guvern.

Mai mult, MApN admite faptul ca pe fondul conflcitului din Ucraina si a unei perceptii destul de pesimiste privind evolutia conflictului, interesul tinerilor fata de cariera armelor a scazut foarte mult.

"Spre exemplificare, numarul tinerilor care s-au inscris la concursurile de admitere la scolile militare de maistri militari si subofiteri s-a redus, fata de 2021, la 43% in anul 2022 si la 59% in anul 2023, in conditiile in care numarul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal",

Totodata, se manifesta diminuarea constanta a numarului de potentiali candidati cu vocatie pentru profesia militara. Desi nivelul de exigenta al testelor aptitudinale, fizice si psihologice a fost adaptat in functie de nevoi si posibilitati, intre 25% si 35% dintre candidati nu indeplinesc cerintele minime pentru desfasurarea activitatii in mediul militar. Astfel de tendinte urmeaza sa se intensifice in viitor, potrivit indicatorilor demografici, mai semnaleaza MApN.

"Oferta pentru atragerea fortei de munca mult mai atractiva a mediului privat a determinat ca tinerii militari, in special ofiterii ingineri si soldatii si gradatii profesionisti, sa paraseasca sistemul militar, in mare masura din motive pecuniare. Acest complex cauzal are un potential ridicat de a afecta indeplinirea misiunilor si obiectivelor specifice institutiei militare, situatie care trebuie stopata in conditiile in care exigentele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor in crestere, determinate de razboiul din Ucraina", se precizeaza in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta.

se mai arata in nota de fundamentare.

Comments