CRIZA IMIGRANtI Numarul atacurilor asupra

CRIZA IMIGRANtI – Numarul atacurilor asupra centrelor pentru refugiati a crescut semnificativ in Aus...

Imigranti asteapta în Gara Keleti, in Budapesta, Ungaria, joi, 3 septembrie 2015. Autoritatile ungare, care au mobilizat forte antirevolta, subliniaza ca aceste persoane nu dispun de documente care sa le permita sa-si continue calatoria. ALEXANDRU HOJDA / MEDIAFAX FOTO

CRIZĂ IMIGRANŢI Atacurile asupra centrelor pentru refugiați în Austria s-au înmulțit semnificativ în 2016, numărul total de cazuri înregistrate în 2015 fiind deja atins în primele șase luni ale acestui an, conform unor date oficiale făcute publice sâmbătă, transmite AFP.

CRIZĂ IMIGRANŢI  În prima jumătate din 2016, 24 de atacuri au fost înregistrate, comparativ cu 25 în 2015, a anunțat ministrul de interne Wolfgang Sobotka, audiat în cadrul unei anchete parlamentare.

Atacurile cuprind fapte precum incendii intenționate, folosirea de acid, aruncarea de pietre în ferestre, graffiti rasiste sau naziste, precum și publicarea pe internet a unor texte bazate pe ură.

Potrivit deputatului de opoziție Albert Steinhauser, din partea Verzilor, cel care a condus ancheta, “dezbaterea politică tumultoasă privind solicitanții de azil” este la originea înmulțirii acestor atacuri.

“Din moment ce dezbaterea politică este dominată de o atmosferă de intoleranță, atunci nu este surprinzător că anumite persoane consideră că acest tip de atacuri sunt legitime”, a declarat Steinhauser.

Un număr record de 90.000 de persoane au cerut azil în Austria în acest an, una din cele mai mari rate pe cap de locuitor din Europa.

FPÖ, unul dintre partidele de extremă dreapta europene cu electorat numeros, a făcut din criza imigranților tema majoră a campaniei sale pentru alegerile prezidențiale.

Sondajele arată că Norbert Hofer, candidatul FPÖ, este umăr la umăr cu ecologistul Alexander Van der Bellen în perspectiva alegerilor de la 4 decembrie.

Dacă Hofer ar câștiga, Austria ar deveni prima țară din Europa care ar alege un președinte de extremă-dreapta după 1945.

Noile alegeri sunt organizate în urma anulării scrutinului de la 22 iunie, câștigat de Van der Bellen la o diferență foarte mică în fața lui Hofer. Partidul FPÖ a reușit să invoce nereguli procedurale.

sursa info

Comments