Cronologia incercarilor Romaniei de a adera la Spatiul Schengen. De ce se opune Austria

Cronologia incercarilor Romaniei de a adera la Spatiul Schengen. De ce se opune Austria

Cronologia incercarilor Romaniei de a adera la Spatiul Schengen. De ce se opune Austria

Primul pas al Romaniei catre Schengen a fost in 2011. Insa, atat Romaniei cat si Bulgariei, li s-au opus aderarii mai multe state. Pe atunci Franta, Germania, Finlanda, Suedia, Tarile de Jos si Belgia, nu voiau Romania in Schengen pentru ca erau problemele legate de coruptie, crima organizata si reformele judiciare. Apoi din 2012 pana anul acesta inclusiv au urmat mai multe incercari ale Romaniei de a intra in spatiul de libera circulatie, dar esuate.

La inceputul acestui an, presedintele francez Emmanuel Macron a deschis usa pentru aderarea Bulgariei si Romaniei. Cateva luni mai tarziu, in august, cancelarul german Olaf Scholz si-a exprimat sprijinul si s-a angajat public sa lucreze pentru ca Romania si Bulgaria sa ,,devina membre cu drepturi depline". Aprobarea de la Paris si Berlin a fost esentiala, iar Finlanda si Danemarca si-au exprimat si ele sustinerea.

In octombrie, Parlamentul European a adoptat a patra rezolutie de acest fel din 2011 incoace, care pune presiune pe politicienii europeni sa aprobe admiterea imediata a Bulgariei si Romaniei. Dar cateva zile mai tarziu, parlamentul olandez s-a opus si a sustinut ca inca mai exista riscuri de coruptie si crima organizate in Bulgaria si Romania. Insa Comisia Europeana a contracarat aceste afirmatii si a emis o aprobare neconditionata in care a spus ca ambele tari sunt ,,gata" sa adere la Schengen.

La inceputul lunii noiembrie, Guvernului de la Stockholm a dat un vot pozitiv dat extinderii Schengen si astfel a mai cazut un impediment. Dupa doua zile, ministrul de Interne al Austriei anunta ca tara sa nu va aproba extinderea Spatiului Schengen. Intre timp, Olanda si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste tara noastra si a anuntat ca va sustine aderarea Romaniei, dar nu si a Bulgariei.A urmat apoi in decembrie Consiliul de Justitie si Afaceri Interne in care Olanda si Austria s-au opus Romaniei si Bulgariei, iar votul acestora impotriva ne-a lasat la usile granitelor Schengen.

Comments