CSM o contrazice pe Raluca Turcan in privinta sporurilor din Justitie: Afirmatiile ministrului ACUTI...

Ministrul Muncii a declarat ca nivelul sporurilor, la ora actuala, reprezinta 13% din totalul cheltuielilor salariale, dar ca sunt domenii, precum Sanatatea si Justitia, unde ajunge la 85%.

"Aceasta afirmatie este total neadevarata. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim ca potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza. Subliniem ca aceasta prevedere legala este respectata cu strictete in cadrul intregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, in luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%", precizeaza CSM intr-un comunicat.

Raluca Turcan: Sporurile din Sanatate si Justitie ajung la 85% din salariu. Noi date despre sporurile care vor fi reevaluate

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii subliniaza ca alaturarea in aceeasi declaratie a drepturilor de care beneficiaza doua categorii profesionale care au specific diferit al muncii, dar au "responsabilitati enorme" fata de cetateni, nu face decat sa adanceasca "in mod nepermis falii, fara a tine seama de specificul fiecarei profesii". Magistratii amintesc in acest context si de lipsa de personal. "Din pacate, declaratiile doamnei ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, se mentin in aceeasi linie cu declaratiile inadecvate ale ministrului Justitiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistratilor si nu fac nimic altceva decat sa acutizeze presiunea asupra judecatorilor si procurorilor, de natura sa incurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Asa cum am mai aratat, consecintele negative ale lipsei de personal vor fi resimtite de justitiabili, desi acestora ar trebui sa li se garanteze dreptul la un proces echitabil, intr-un termen optim si previzibil, la cele mai inalte standarde", mai precizeaza sursa citata.

CSM reclama astfel de atitudini, "total neconstructive" si "regretabile", care pot induce publicul in eroare. "Principiul cooperarii loiale presupune inainte de toate onestitate atat fata de partenerii institutionali, cat si fata de opinia publica, iar inducerea publicului in eroare, prin astfel de declaratii publice, este cu adevarat regretabila", a conchis CSM.

Citeste si: "Parchetul General: ,,Procurorii si personalul auxiliar beneficiaza de 3 sporuri" - Cel mai mare e sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica"

Comments