Cu „Legea fugarilor”, la CCR

Cu „Legea fugarilor”, la CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu „Legea fugarilor”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis la finalul anului trecut, in urma convocarii Sectiilor Unite, cu participarea a 88 de judecatori, sesizarea CCR cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

In opinia Instantei supreme, printre drepturile incalcate cetatenilor prin aceasta lege se afla cel la un proces echitabil si cel la libertate individuala.

„Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, in ceea ce priveste Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal. Sesizarea de neconstitutionalitate priveste prevederile actului normativ indicat, in ansamblul sau, Sectiile Unite apreciind ca ar fi incalcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalitatii, art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuala, precum si art. 15 alin. (1) si (2) din Constitutie privitor la neretroactivitatea legii”, se arata intr-un comunicat al Instantei supreme.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 29 noiembrie 2023, proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei care prevede ca persoanele condamnate definitiv, care nu se prezinta in termen de sapte zile la Politie pentru a fi incarcerate, vor fi considerate evadate si risca o pedeapsa intre 6 luni si 3 ani.

„Evadarea din starea legala de retinere sau de detinere se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Cand evadarea este savarsita prin folosire de violente sau arme, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Se considera evadare:

a) neprezentarea nejustificata a persoanei condamnate la locul de detinere, la expirarea perioadei in care s-a aflat legal in stare de libertate;

b) parasirea, fara autorizare, de catre persoana condamnata a locului de munca, aflat in exteriorul locului de detinere;

c) incalcarea de catre persoana aflata in arest la domiciliu a obligatiei de a nu parasi imobilul ori nerespectarea de catre aceasta a itinerariului sau conditiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

Se considera evadare si fapta persoanei condamnate la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsa inchisorii de a nu se prezenta la organul de politie in vederea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei in termen de 7 zile de la data la care a ramas definitiva hotararea prin care s-a dispus executarea pedepsei”, prevede proiectul de lege.

Pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare se adauga la pedeapsa ramasa neexecutata la data evadarii, mai stipuleaza actul normativ.

Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de Romania, Dragos Savulescu sau Catalin Chereches sunt doar cateva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv in Romania, care au reusit sa plece din tara pentru a scapa de inchisoare. Italia si Grecia sunt tarile preferate de fugarii condamnati.

The post Cu „Legea fugarilor”, la CCR appeared first on Cotidianul RO.

Comments