Cu ochii pe America

Cu ochii pe America

20 ianuarie 2021. Zi mare pe planeta. Se face transferul de putere de la presedintele care a pierdut alegerile spre presedintele ales. Donald Trump, ca nicun alt presedinte al celui mai puternic stat din lume, a refuzat sa-si recunoasca infrangerea. A mers atat de departe incat a incurajat un grup de sustinatori sa atace Capitoliul, templul democratiei americane.

S-a vorbit despre insurectie, de obstrutionarea Congresului, de „terorism domestic”. Lumea nu mai vazuse asa ceva decat in tarile cu regim dictatorial.& Sistemul democratic a fost serios zdruncinat, dar a rezistat. Cu sau fara prezenta lui Donald Trump, SUA are un nou presedinte. Joe Biden a preluat valiza nucleara.

Sa ne imaginam ca un om inzestrat cu aceleasi calitati si defecte, ar fi ajuns presedintele unei tari ca Romania. Daca ar fi pierdut alegerile pentru al doilea mandat si ar fi refuzat sa plece de la Cotroceni, cum ar fi reactionat subredul sistem democratic romanesc?

Este adevarat ca si Traian Basescu a fost un presedinte autoritar, care si-a casapit adversarii, dar este, totusi, departe de un Donald Trump. Avid de putere a fost si presedintele Ion Iliescu, dar s-a retras in fata lui Emil Constantinescu, pregatindu-se pentru urmatoarea competitie. Pe care, in anul 2000 a castigat-o pentru ca partidele de dreapta s-au dus fiecare cu propriul candidat. Astfel finala s-a jucat intre Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

Cine au fost contracandidatii din primul tur a lui Ion Ilescu? Doua nume mari: Mugur Isarescu, puternicul guvernator al Bancii Nationale si Theodor Stolojan, vesnica speranta a PNL.

Nu incercam sa ne imaginam ca un individ cu personalitatea lui Donald Trump ar fi ajuns presedintele Rusiei, Turciei sau a Chinei.& S-ar fi intamplat exact ceea ce se intampla in Rusia lui Vladimir Putin, in Turcia lui Erdogan, in China lui Xi Jinping. Poate ca nu intamplator Donald Trump s-a apropiat de Kim Jong. Dar mai bine sa nu pomenim de Coreea de Nord. Si dictatorul nostru, Ceausescu, a adus in urma vizitei din 1971 modelul nord coreean in Romania. Din acel moment, s-a incheiat relativa deschidere din anii 1965-1968. A inceput sa se stranga surubul pana la explozia din 1989.

Poate ca noi romanii ar trebui sa fim printre ultimii care& sa fim surprinsi cand rotitele ceasului democratiei incep sa se invarta invers. Dupa marele salt din decembrie 1989, politicienii care au confiscat Revolutia, au constatat ca mersul racului le permite sa se mentina la putere. Strategia celor doi pasi inainte, unul inapoi, a devenit sport national. Sa dam cateva exemple. Victoria CDR si a lui Emil Constantinescu a fost un mare pas inainte. Acelasi Emil Constantinescu si CDR a impins cu putere Romania inapoi. Dupa rezultatele economice inregistrate de guvernul Nastase, PSD a simtit ca i-ar fi mai util sa se transforme intr-un partid-stat decat sa respecte statul de drept. Traian Basescu a tasnit ca din pusca spre zarile democratiei, dar tot regimul lui a dat nastere „statului paralel”. Liviu Dragnea a luptat impotriva „statului paralel” incercand sa-l inlocuiasca cu propriul lui „stat paralel”.

Ce se intampla la noi in timp ce americanii urmaresc scandalul iscat de fostul presedinte Trump?

Inca nici nu s-au facut toate decontarile cheltuielilor din campania electorala (si partidele nu au primit bani putini!) ca dracul si-a bagat codita in bucataria principalului partid de guvernare.

Coalitia de guvernare trebuie vazuta ca un avion cu trei motoare: un motor principal, PNL, unul pe dreapta, USR-PLUS, si altul la stanga, UDMR.

Inainte de a se ridica cu totul de la sol, grupul lui Rares Bogdan si a tanarului Sigartau, umbla pe la bujii. Cand este vorba despre dizidente, PNL nu are forta unui PSD. Nu rezista socurilor asa cum a facut-o de fiecare data PSD.

Nu gresim foarte mult afirmand ca in fiecare politician se ascunde un mic Trump. Sta in adormire, iar cand i se iveste ocazia se manifesta, mai mult sau mai putin zgomotos, dupa talentul si forta fiecaruia.

Spectacolul mondial s-a incheiat. SUA reintra in rutina zilnica. A ramas cu cateva sechele. Le va rezolva din mers, insa nu atat de usor ca inaintea epocii Trump.

Daca inainte SUA era jandarmul mondial, de data aceasta a aparut o noua forta mondiala: Pandemia. In paranoia lui, Trump a ignorat-o.

Indiscutabil, cel putin pana acum pandemia a avantajat China. Odata cu investirea noului presedinte este de asteptat ca lupta anti-covid sa intre intr-o noua faza. Competitia dintre cele doua mari puteri economice in conditii de pandemie este cea mai importanta problema din aceasta perioada. O va rezolva altfel Joe Biden decat a facut-o Donald Trump? Cu siguranta.

The post Cu ochii pe America first appeared on Informatia Zilei.

Comments