CULISELE STATULUI PARALEL. Acuzatii GRAVE: RMN ,,la negru", la Spitalul Pantelimon

CULISELE STATULUI PARALEL. Acuzatii GRAVE: RMN ,,la negru", la Spitalul Pantelimon

CULISELE STATULUI PARALEL. Acuzatii GRAVE: RMN ,,la negru", la Spitalul Pantelimon

Aparatul RMN a fost instalat in Spitalul Sfantul Pantelimon la inceputul anului 2022. Insa aprobarea de functionare a fost data de ministrul sanatatii abia in luna octombrie.Totusi, fara aceasta aprobare, in perioada martie - septembrie 2022, angajatii spitalului ar fi facut investigatii RMN ,,la negru", pe asa-zisi voluntari, care ar fi platit sume cuprinse intre 400 si 700 de lei, potrivit surselor cetateanul.net. In mod normal, un voluntar nu trebuie sa plateasca si nici sa primeasca un rezultat oficial al investigatiei cu care sa se poata duce la un medic specialist.

Teste de calibrare - raspunsul oficial al celor de la Pantelimon

Desi reprezentantii Spitalului Pantelimon au transmis oficial ca testele au fost facute pentru calibrarea aparaturii, pacientii au folosit rezultatele la medicii specialisti, in sistemul asigurarilor de sanatate, dupa cum au dezvaluit voluntarii asa-ziselor teste de calibrare pentru ziarul Cetateanul. Nu se stie in buzunarele cui au ajuns sumele incasate pentru investigatiile RMN.Dupa aparitia informatiilor asa-zisii voluntari au fost contactati de jurnalistii care au pretins ca sunt contabili la stat pentru a afla ce s-a intamplat.De la Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimon va deranjez, Catalin Antohe, sunt contabil aici. Cu o rugaminte, doamna *****. Ati facut in urma cu doi ani un examen RMN la noi.-Da.- Rugamintea mea cea mare, din cauza unei probleme facute de fostul contabil, nu mai reusim sa dam de chitanta pe care v-am emis-o dumneavoastra. O mai aveti cumva?-De acum 2 ani, sigur nu...- Off, am inteles. Macar, stiti ca trebuie sa completam aici cifrele pe coloane. Mai tineti minte cat a costat investigatia?- Nu mai stiu... In jur de 700, nu mai stiu exact, chiar nu mai tin minte.-Ati fost cu ea la medicul specialist, dupa aceea, nu?-Da.-Mi-ati putea spune numele, ca sa-l contactam, poate mai apare in documentele dumnealui?-Nu stiu ce sa zic... Ar trebui sa iau legatura cu el inainte...- L-am suna noi de la spital, il suna domnul manager, vedem... Avem problema asta in contabilitate si ne trezim ca vine Curtea de Conturi si trebuie sa fim cu toate actele in regula, de aceea va rugam.- Da, am fost cu rezultatul la domnul doctor *****, de la Spitalul Militar.- Am inteles... Dumneavoastra ati avut aici pe dreapta RMN-ul. Da, pe partea dreapta. Am inteles. Deci sa notez aici prezumtiv cam 700 de lei, da?-Da, nu pot sa va dau o suma exacta, a trecut ceva de atunci si n-am...- Si chitanta nu o mai aveti, nu?- Nu, sigur, nu.- In regula. Dar ati platit la registratura? Poate mai gasim acolo ca am cautat, dar nu... Unde anume ati platit, la casierie, sau?-Parca, da, nu mai stiu exact. Contactata de jurnalisti, Catalina Stanca, asistenta coordonatoare a Compartimentului Computer Tomograf, de la Spitalul Sf. Pantelimon, a spus ca investigatiile ar fi fost facute gratuit pe voluntari pentru calibrarea sistemului RMN.,,Au preferat sa faca niste teste pe oameni care nu au afectiuni. Au fost gasiti voluntari, au mai fost si colegi de-ai nostri. Au fost destule teste, peste 100 (...) Exista o evidenta a testelor. Nu s-au incasat bani de la pacientii voluntari, iar acestia nu au primit rezultatele. Daca pe teste apareau diverse probleme medicale, de exemplu o mica hernie, pacientii erau indrumati la medicul specialist sa li se dea trimitere si sa repete investigatia. Am facut fise de acord, pentru consimtamant, pe care voluntarii le-au semnat. Fisele nu au fost semnate si parafate de medici, pentru ca asta se face doar in momentul in care pacientii sunt internati. Mie mi s-a parut normal...", a explicat Catalina Stanca.

Sefa Compartimentului CT a recunoscut insa ca pe aceste fise nu s-a mentionat ca investigatiile sunt probe pentru calibrarea aparatului RMN si nici ca pacientii sunt voluntari. In schimb, femeia a confirmat ca aparatura RMN nu era autorizata la momentul efectuarii asa-ziselor teste de calibrare.Specialistii spun, insa, ca testele pentru calibrare nu se fac pe pacienti, ci prin intermediul unor programe-fantoma, care simuleaza investigatiile pe oameni. Abia dupa obtinerea autorizatiei de functionare, spitalul poate face cateva teste.De cealalta parte, managerul Spitalului Sf. Pantelimon a sustinut exact opusul: ca sistemul RMN trebuie testat pe voluntari: ,,Datorita particularitatilor scanerelor de tip IRM, este NECESARA si OBLIGATORIE TESTAREA riguroasa pe voluntari, de catre medicii de radiologie si imagistica medicala cu atestat IRM a aparatului si a antenelor sale, INAINTE de inceperea activitatii pe pacienti reali." a transmis Bogdan Socea, managerul spitalului, pentru ziarul Cetateanul.

Comments