Culisele statului paralel | Bolnavii de cancer din Romania, condamnati de sistem - 140 de oameni, la...

"Eu imi doresc foarte mult sa traiesc. Am de la baiatul meu doi nepotei, de la fata o nepotica si pentru ei vreau sa traiesc", spune o pacienta bolnava de cancer.

"Va dati seama ce frica... de luni incep citostatice.. am inteles ca nu sunt.. o sa le aduca, o sa aprovizioneze spitalele, nu se stie. Ce putem noi sa face, credeti ca avem vreo putere noi? Daca ei nu fac nimic, noi ce sa facem?!", spune un alt pacient.

Sunt doua marturisiri dureroase. Doua povesti cat pentru sute de mii de oameni. Naucitor, nefiresc si dezarmant - sa fii pacient in Romania si sa auzi chiar din gura celui in care ti-ai pus cele mai mari sperante ca nu exista tratamentul care te-ar ajuta sa traiesti. Periodic, ca intr-un cosmar care se tot repeta, jurnalele de stiri prezinta sec - din nou criza de citostatice. O scrisoare semnata de medicii din cel mai mare spital oncologic din tara noastra, Institutul Fundeni, prezinta lipsa citostaticelor ca pe o... stare de fapt."Dorim sa precizam ca actuala stare de fapt exista de peste 3-4 ani, fara a fi rezolvata radical in aceasta perioada, cu disfunctii in toate serviciile - chirurgie, oncologie si radioterapie - in ciuda repetatelor demersuri ale corpului medical. Se stie faptul ca principalele blocaje apareau la nivelul serviciului de achizitii", au transmis acestia (sursa: hotnews.ro)

"Vedeti ca doctorii au rabufnit pentru ca nu mai pot suporta aceasta situatie, sa ne vada fara orice sansa de supravietuire. Iar aceste balbe ale ministerului Sanatatii si ale Institutului nu fac decat sa mareasca victimele de cancer din Romania", a declarat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei pacientilor bolnavi de cancer.

Ultima mare criza de citostatice de la Fundeni a fost acum doua luni. 16 citostatice si alte 3 medicamente adjuvante pentru tratarea cancerului au lipsit mai bine de doua saptamani. Managerul spitalului dadea vina pe vechea conducere."Criza a fost cauza unei politici de achizitii prost conduse si asta nu se intampla neaparat de o luna de zile, ci de o politica care dureaza de cel putin un an de zile. Pentru lucrul asta vom demara o procedura de audit intern. Unde sa cautam vinovatii, la minister, la Institut? La nivelul conducerii institutului m-as duce mai mult, in special la departamentul Achizitii", spunea Bogdan Tanase, directorul Institutului Oncologic Fundeni.

Doctorul Tanase era sustinut si de ministrul Sanatatii."Criza de medicamente de la Institutul Oncologic se datoreaza unei defectuoase organizari a procedurilor de achizitii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare si pentru care nu au fost incheiate acorduri-cadru", a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila (sursa: hotnews.ro)

Umiliti de sistem, cu autoritati care plimba vina dintr-o institutie in alta, capabile doar sa explice un gol, nu sa-l si acopere cu solutii, bolnavii de cancer isi cauta salvarea singuri, peste hotare. Si asta de ani buni. Asa au aparut faimoasele retele de citostatice. Asociatii, fundatii sau pur si simplu oameni de bine, care fie traiesc in occident, fie calatoresc des, hotarati sa transporte viata la sacosa pentru semenii ramasi in tara care nu le da dreptul sa traiasca.

Desi exista protocoalele medicale, aprobate de ministerul Sanatatii, care arata ca accesul la sanatate e gratuit, la noi vindecarea se cumpara. Pe bani grei. Bolnavul de cancer, din ziua in care si-a aflat boala, realizeaza ca este pe cont propriu.

Cei care nu au pe nimeni in strainatate sa le livreze medicamentele necesare sau nu au bani sa le cumpere au un singur lucru de facut: sa astepte miracole. In peste 30 de ani, acestea nu au venit de la ministerul Sanatatii. 26 de ministri s-au perindat prin biroul cu fotolii moi, dar niciunul nu a fost capabil sa gaseasca solutii pentru ca citostaticele sa nu mai lipseasca din spitale. Si, in vreme ce ei cauta explicatii, bolnavii de cancer se sting cu zile. In fiecare zi, in medie, 140 de suflete pier - mama, tatal, fiul sau fiica cuiva.

Se pare ca pacientii romani nu primesc citostatice de ultima generatie pentru ca sunt prea scumpe, iar cele ieftine lipsesc uneori de pe piata pentru ca distribuitorii nu sunt interesati sa le aduca. Disperati, doctorii fac de ani buni adrese. La managerii spitalelor, la farmacii, la minister, si, in general, peste tot pe unde ar putea sa gaseasca solutii. In final, directia de achizitii si cea farmaceutica din ministerul Sanatatii trimit mai departe adresele managerilor de spitale catre Unifarm. Compania de medicamente a statului. Ce se intampla aici nu este clar pentru nimeni. In 2016, fostul ministru al Sanatatii incerca o explicatie.

"Actuala metodologie de preturi, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea institutiilor centrale si de la nivelul spitalelor, precum si lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esentiale pentru tratamentul corect al mai multor afectiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Masuri la nivelul Ministerului Sanatatii si al institutiilor din subordinea sa au fost deja luate. Masuri la nivelul politicii medicamentului urmeaza", spunea Vlad Voiculescu (sursa: bzi.ro)

Trebuie amintit ca Voiculescu este cel care a creat, in 2008, Reteaua Citostaticelor, in vremuri in care sistemul medical nu mai oferea pacientilor de cancer nici macar din cand in cand citostatice.

Sistemul medical din Romania inseamna mai mult decat niste cladiri populate cu oameni imbracati in halate albe. In spatele lor se afla, de fapt, o masinarie uriasa si complicata, care inghite peste 9 miliarde de euro pe an si a carei lege de functionare a fost modificata de 2.000 de ori, in ultimii zece ani.

Comments