Culisele statului paralel | Cine il protejeaza pe Sebastian Ghita

Culisele statului paralel | Cine il protejeaza pe Sebastian Ghita

Culisele statului paralel | Cine il protejeaza pe Sebastian Ghita

In paralel cu importanta pe care Sebastian Ghita o dobandea in lumea politica si in cea a serviciilor secrete, contractele cu statul incheiate de firmele sale, multe controlate indirect, se inmulteau si ele. Prin interpusi, parlamentarul controla canalul de stiri ROMANIA TV, televiziune pe care a fondat-o in urma unui scandal cu Sorin Ovidiu Vantu.

In 2002, Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in dosarul ,,Tracia - Asesoft", fiind acuzat de complicitate la inselaciune si fals in declaratii, in legatura cu mai multe tranzactii petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. In acest dosar a fost achitat, dar in decembrie 2016, in urma unei noi cercetari DNA care il viza, cariera politica a lui Sebastian Ghita s-a incheiat.

,,In perioada 2000 - 2015, Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale", anunta DNA.

Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor. Acestea sunt concluziile Directiei Nationale Anticoruptie, in 2015, cand procurorii au si pus in aplicare control judiciar si interdictia de a parasi orasul Ploiesti in cazul lui Ghita.

Pe 19 decembrie 2016, Sebastian Ghita a fugit din Romania cu cateva ore inainte ca justitia sa emita mandat de arestare preventiva pe numele sau. A fugit chiar dupa o petrecere de Craciun a Serviciului Roman de Informatii. A doua zi, el trebuia sa se prezinte la DNA Ploiesti, pentru a da explicatii intr-un dosar in care era vehiculat si numele fostului premier Victor Ponta, dar si cel al fostului premier britanic Tony Blair.

Sebastian Ghita mai avea si in alte dosare calitate de inculpat: "Taxa pentru obtinerea de contracte IT" si "Hidro Prahova". Desi omul de afaceri se afla sub filaj, ofiterii au anuntat superiorilor disparitia lui Ghita abia dupa 8 ore. Aflat in urmarire internationala, omul de afaceri a aparut in Serbia, cu pasaport sloven, sub identitate falsa. Romania a cerut extradarea, dar intre cele doua tari nu exista un acord.

De pe teritoriul sarb, Sebastian Ghita a transmis mai multe inregistrari in care a probat apropierea sa de generalul Coldea si a vorbit despre lobby-ul pe care l-a facut pentru Victor Ponta. In urma denunturilor trimise de Ghita din Serbia, prim-adjunctul SRI Florian Coldea a fost trecut in rezerva. In 2019, mandatul international de arestare a fost revocat.

Comments