CULISELE STATULUI PARALEL. Cum au luat Electrocarbon milionarii Tufan si Anastasescu. Dezvaluiri BOM...

Aceasta tranzactie a facut obiectul unui proces la capatul caruia trei oameni, in frunte cu omul de afaceri bacauan Corneliu Iacobov, au fost condamnati in iunie 2012 la 6, respectiv 7 ani de inchisoare.

Corneliu Iacobov era cel care a intermediat preluarea Electrocarbon prin SC Rafo SA Onesti, controlata prin firma SC Imperial Oil SA. Astfel Iacobov detinea 3.404.572 de actiuni la firma din Slatina.

Toate aceste actiuni trec in proprietatea Metaleuroest, firma controlata de Tufan si Anastasescu, printr-o jonglerie menita sa ocoleasca Legea pietei de capital. RAFO se angajeaza sa vanda, chipurile, prin contract, catre Metaleuroest, 854,28 tone de benzina Euro 3 Premium. Tranzactia este asigurata prin constituirea unei garantii formate din pachetul de actiuni detinut de Rafo la Electrocarbon. Banii intra in conturile Rafo SA in scurt timp, dar rafinaria intarzie cu livrarea marfii, pana cand ,,recunoaste" ca nu poate onora contractul la termenul prevazut - desi, dupa cum s-a decis in instanta - avea pe stoc carburantul promis. Prin urmare, Metaleuroest pune in executare contractul de garantie si a preluat firma cu mii de angajati, doar pentru aproximativ 40 de cisterne de benzina.

In timpul audierilor din dosarul care a dus la condamnarea lui Corneliu Iacobov, procurorii au stabilit ca Electrocarbon, singura societate care facea concurenta SC Elsid SA Titu patronata de oamenii de afaceri din Campina, a fost preluata pentru a pune monopol pe piata interna a electrozilor siderurgici. Astfel, Tufan si Anastasescu au evitat rigorile legii de capital si au impus un monopol pe piata.

Privatizarea Electrocarbon a inceput in 1999, cand Asociatia Angajatilor din intreprinderea de stat a cumparat 52,87% din actiunile firmei de la Fondul Proprietatii. Cei care au pornit pe calea privatizarii au facut doua imprumuturi: unul, in suma de 314.000 de dolari, facut in nume personal de presedintele PAS, Nicolae Buca, pe atunci director economic al Electrocarbon si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, altul, de 715.000 de dolari, contractat de PAS de la un fond de investitii din Cipru, Famsor Investments System Management Limited, pentru o perioada de sase luni.

Pentru majoritatea membrilor din asociatie acesta afacere a fost una paguboasa, iar doar o parte a castigat sume importante de bani. La inceputul anului 2000 a avut loc un puci pus la cale de vicepresedintele asociatiei, Teodor Caramizaru, prin care presedintele PAS, Nicolae Buca, si directorul general al societatii, Florea Sterie, sunt exclusi. Urmatorul pas a fost instrainarea unui pachet important de actiuni catre Rafinaria Darmanesti, controlata de omul de afaceri bacauan Corneliu Iacobov, un apropiat al lui Caramizaru.

Dosarul in care a fost condamnat Corneliu Iacobov a fost instrumentat de Alina Bica. In 2005, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Marin Marin si Liliana Luchian au fost trimisi in judecata pentru prejudicierea RAFO Onesti. Ancheta a fost deschisa dupa ce oamenii de afaceri din jurul PSD au incheiat cu Metaleuroest SRL, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni detinut de RAFO la SC Electrocarbon SA Slatina. De pe urma succesului repurtat in instanta cu acest dosar, Alina Bica a cunoscut o ascensiune rapida pe linie profesionala, si a fost promovata sef de serviciu in cadrul DIICOT, secretar de stat in Ministerul Justitiei, apoi procuror sef.

Ulterior Alina Bica s-a ales cu dosar penal la DNA fix pentru afacerea RAFO. Fosta sefa a DIICOT e acuzata de faptul ca i-ar fi scos din dosar pe Mihai Tufan si Mihai Anastasescu, iar ei au scapat de inchisoare, chiar daca au fost beneficiarii tranzactiei. Acest dosar a disparut, pur si simplu, spre sfarsitul mandatului de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie al lui Daniel Morar, cunoscut ca unul dintre oamenii lui Traian Basescu, dupa cum a scris in urma cu mai multi ani presa din OLT.

In tot acest timp, multi dintre primii actionari, angajati ai societatii, incearca sa dea de urma banilor pe care ei i-au investit in actiuni intrebandu-se cum au fost acestea instrainate si cine se face vinovat de aceasta devalizare.

Comments