CULTURA – Academia Romana a deschis un Centru de studii la Sighetu Marmatiei

CULTURA – Academia Romana a deschis un Centru de studii la Sighetu Marmatiei

sursa foto: Facebook

CULTURĂ. Academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, cetăţean de onoare al comunei Giuleşti (2013), a vizitat primăria de pe râul Mara şi a avut o întâlnire cu noul primar, dr. Laurenţiu Batin, consilierii locali, preoţii ortodox (Vraja) şi greco-catolic (Dunca), secretarul primăriei (Gheor­ghe Moldovan), tinerii din ansamblul folcloric “Mesteacăn”.
Noul primar i-a prezentat oaspetelui sediul proaspăt renovat al primăriei şi un scurt istoric al comunei. În prezenţa academicianului Alexandru Surdu, la Sighetu Marmaţiei şi-a început oficial activitatea ”Asociaţia Dragoş-Bogdan a urmaşilor nobilimii maramureşene”, asociaţie legal constituită, aflată sub patronajul Academiei Române. Preşedinte de onoare: academician Alexandru Surdu; preşedinte executiv: prof. univ. dr. Petru Dunca; vicepreşedinte: dr. Gheorghe Danci; secretar: dr. Laurenţiu Batin. Sediul (închiriat) al Asociaţiei se află în cadru Secţiei de Istorie a Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei (lângă Biserica Romano-catolică).

Academia Română, prin preşedintele acad. Ionel Valentin Vlad, va dona pentru bibliotecile din Sighetu Marmaţiei şi Giuleşti cinci mii de volume de la Editura Academiei. În prima şedinţă de lucru, care a avut loc în sala de consiliu a Primăriei Sighetu Marmaţiei, tema abordată a fost: problematica nobilităţii maramureşene.

Primarul municipiului, ing. Horia Scubli, a delegat ca reprezentant al municipiului în această asociaţie un funcţionar al primăriei (de la Centrul de Informare Turistică).

Au fost propuşi coordonatorii Asociaţiei pentru fostele plase Borşa, Vişeu, Bogdan Vodă, Giuleşti, Sighet, dar şi un reprezentant de legătură cu maramureşenii din dreapta Tisei.
Academician Alexandru Surdu:

”Vă mulţumim din partea Academiei Române. La sediul asociaţiei vom avea un centru cultural şi o bibliotecă cu o expoziţie de carte, axată pe problematica acestei asociaţii.

Vom ţine legătura cu Centrele Culturale din Sighet şi Vişeu, Asociaţiunea Astra, cu Universitatea de Nord din Baia Mare şi ”Babeş-Bolyai” din Cluj, cu Asociaţia Naţională pentru Cultul Eroilor. Vrem ca această asociaţie să fie de mare relevanţă, pentru că avem cadre deosebite, specializate, de la Academia Română şi Universităţile din zonă. În activitatea noastră vrem să angrenăm şi alte asociaţii profesionale, etnice, inclusiv fundaţia care poartă numele lui Elie Wiesel, care a fost membru de onoare al Academiei Române. Ca atare, avem o legătură directă. Vom organiza evenimente legate de Primul Război Mondial şi ne gândim chiar la realizarea unui monument în memoria eroilor, cu ocazia Centenarului. Simpozionul Naţional Cultură şi spiritualitate în Maramureş va fi organizat de această asociaţie.

Participă cercetători, membri ai Academiei Române. Acestea sunt câteva elemente prin care noi vrem să antrenăm lumea de aicea. Noi am ve­nit cu iniţiativa, dar trebuie să avem şi forţe locale”

Sursa info

Comments