Cum a ajuns Petre Roman inculpat in Dosarul Mineriadei din 1990: ,,in subsolul Universitatii s-au ga...


Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu sunt responsabili pentru organizarea si executarea planului prin care Ion Iliescu a urmarit sa anihileze Opozitia, dupa ce a preluat puterea in urma Revolutiei din decembrie 1989, o actiune din care a rezultat o baie de sange in Bucuresti, cunoscuta in istorie drept Mineriada din 13-15 iunie 1990. Din pozitiile de prim-ministru, respectiv vicepremier, cei doi s-au folosit de armata, politie, servicii secrete si mass-media de stat pentru a-l ajuta pe Ion Iliescu sa creeze isteria ,,rebeliunii legionare" in scopul de a-si pastra puterea politica castigata la alegerile din mai 1990, la fel cum in decembrie 1989 s-a folosit de falsa amenintare a ,,teroristilor" pentru a-l inlocui pe Nicolae Ceausescu.


Procurorii militari au obtinut avizul Presedintiei pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman si a lui Gelu Voican Voiculescu, numerele 2 si 3 in ierarhia statului condus de Ion Iliescu imediat dupa Revolutie.&


Acuzati de infractiuni contra umanitatii


Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman / Hepta

Cei doi sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu aducerea minerilor la Bucuresti, fapt care a generat o baie de sange pe strazile din Capitala in perioada 13-15 iunie 1990, soldata cu impuscarea mortala a 4 persoane, cel putin doua violuri si ranirea a 1.315 persoane, se arata in referatul procurorilor Sectiei Parchetelor Militare, consultat de Libertatea.


Noutatea este punerea sub acuzare a lui Petre Roman, ca fost premier, deoarece Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu au fost trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii si in Dosarul Revolutiei din decembrie 1989.


Revolutia si Mineriada au in comun ,,strategia" lui Ion Iliescu de a prelua si de a pastra puterea politica in Romania, prin diversiune si dezinformare, cu ajutorul persoanelor puse tot de el in functii-cheie ale statului, printre care pe esalonul 2 si 3 se aflau Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.&


De la psihoza ,,teroristilor" la isteria ,,rebeliunii legionare"


Incepand din 22 decembrie 1989, procurorii militari retin ca Ion Iliescu a creat isteria teroristilor in scopul de a-si asigura ,,interimatul" in fruntea statului in locul dictatorului Nicolae Ceausescu, determinadu-i pe militari sa deschida focul intre ei sau impotriva populatiei civile.


Tot asa, in urma controversatelor alegeri din mai 1990, context in care se confrunta cu manifestatii de amploare impotriva lui, Ion Iliescu s-a folosit de ideea unei ,,rebeliuni legionare" pentru a anihila opozitia formata mai ales din intelectuali si de a-si pastra, astfel, puterea.


Diferenta dintre cele doua campanii de dezinformare ticluite de Ion Iliescu si puse in practica de oamenii lui e ca, daca la Revolutia din Decembrie 1989 nimeni nu i-a vazut pe ,,teroristi", in iunie 1990 ,,legionarii" erau clar desemnati ca fiind manifestantii din Piata Universitatii.


Minerii adusi de Petre Roman, organizati de Gelu Voican Voiculescu


Gelu Voican Voiculescu / Hepta

Impotriva persoanelor care protestau pasnic fata de alegerea in fruntea statului a unei persoane de rang inalt din fostul regim comunist, oamenii lui Ion Iliescu, respectiv Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, au adus 15.000 de mineri in Bucuresti pentru a ,,face ordine", se arata in referatul procurorilor militari.


In realitate, venirea minerilor in Capitala a insemnat inabusirea in sange a manifestatiilor din Piata Universitatii, la care participau studenti, profesori si personalitati din randul intelectualilor.


Datele stranse de procurorii militari in Rechizitoriul Mineriadei arata ca descinderea ortacilor din Valea Jiului la Bucuresti n-a fost deloc o actiune spontana, asa cum o prezentau organele de presa ale statului, ci era organizata chiar de autoritati.


In fruntea autoritatilor se aflau atunci Petre Roman, care avea calitatea de sef al Guvernului, precum si Gelu Voican Voiculescu, pe atunci vicepremier, care avea pe mana armata, politia si serviciile secrete.


<strong>Minerii au fost adusi la Bucuresti cu trenurile CFR, societate de stat in subordinea Ministerului Transporturilor, aflat in coordonarea lui Petre Roman, iar la sosire au primit de la Gelu Voican Voiculescu ,,misiunea" de a ajuta Armata, Politia si Jandarmeria sa restabileasca ,,ordinea" in Capitala.</strong>


Contingentele de ortaci au fost investite, astfel, cu prerogative pe care nu le aveau, precum posibilitatea de a-i opri pe bucuresteni pe strada, de a-i legitima, de a realiza filtre in trafic sau de a perchezitiona autoturisme ori imobile. In cursul acestor actiuni, minerii au comis abuzuri inimaginabile pentru un stat democratic si greu de tolerat chiar si pentru pentru o societate care tocmai scapase de un regim dictatorial.


Manifestantii din Piata Universitatii, gazati ca in lagare


14 iunie 1990, Bucuresti / Profimedia

Manifestanti din Piata Universitatii, intelectuali ai Opozitiei sau simpli trecatori au fost batuti crunt de mineri, apoi au fost retinuti de fortele de ordine si lipsiti de libertate in mod ilegal in doua unitati militare de langa Bucuresti, la Baneasa si la Magurele.


Martorii povestesc ca acolo, pe timpul detentiei ilegale, au fost supusi unui regim asemanator celui din lagarele de exterminare, fiind gazati in mod deliberat cu noxe de esapament, militarii au simulat executii in masa, iar unele persoane au fost violate, potrivit informatiilor stranse de procurorii militari:


,,In permanenta, aceste persoane s-au aflat sub paza militara, inclusiv atunci cand trebuiau sa mearga la toaleta. Pe toata perioada cat au fost tinute in aceste doua unitati militare, pana la 7 zile, persoanelor vatamate nu li s-a permis sa ia legatura cu rudele sau cu altcineva din exterior. In momentul in care erau adusi in unitate, oamenilor li se atribuia cate un numar pentru identificare, exact asa cum se proceda in lagare cu prizonierii de razboi.
Tratamentul la care au fost supuse persoanele lipsite de libertate (...) demonstreaza vatamarea grava a integritatii fizice si psihice a acestora. (...) Potrivit declaratiei partii civile Ciucasu Viorel: ,,au incercat sa ne gazeze, deoarece in garaj erau inghesuite foarte multe persoane, stateam lipiti unii de ceilalti. Masinile au ramas pornite si ambalate aproximativ doua ore, timp in care usile garajului erau partial inchise. La un moment dat, le-am spus celorlalti sa isi ude hainele de pe ei si cu acestea sa isi acopere fetele pentru a putea respira cat de cat".
Aceste actiuni au continuat circa doua ore, pana cand un cadru militar a venit si a constatat ca persoanele retinute ,,nu murisera inca" si a dat ordin sa se inceteze actiunea, pentru ca nu era eficienta. Dincolo de afectarea sanatatii persoanelor supuse la aceasta gazare, nu poate fi neglijata comparatia pe care victimele au putut-o face cu actiunile similare la care au fost supusi detinutii din lagarele de concentrare naziste.
Daca la Baneasa s-a procedat la gazarea persoanelor retinute, in schimb, la Magurele, acestea au fost supuse altui tip de tratament, cu puternice implicatii asupra sanatatii lor mentale, respectiv s-au simulat, de catre fortele de ordine, executii in masa in hangare.
Deopotriva, profitandu-se de mediul coercitiv la care au fost supuse persoanele de sex feminin, exista indicii ca cel putin o persoana a fost violata la Scoala de ofiteri de la Baneasa, iar o alta a fost victima unei tentative de viol din partea minerilor, in timp ce era lipsita de libertate", noteaza procurorii in referat.

Roman a dezinformat, Voiculescu si-a depasit atributiile


Petre Roman este acuzat ca, in calitate de premier, a indus in eroare populatia cu privire o asa-zisa sorginte ,,legionara" a manifestantilor din Piata Universitatii, dar si cu privire la aducerea minerilor la Bucuresti.


Fostul premier este cel de la care a pornit isteria ,,rebeliunii legionare" care ar fi fost pusa la cale de reprezentantii opozitiei cu ajutorul studentilor din Piata Universitatii, in asa fel incat agresiunile minerilor impotriva populatiei din Bucuresti sa capete oarecare legitimitate.&


Prin comunicatele emise de guvernul pe care il conducea, Petre Roman a indus ideea ca manifestantii ar detine cocktailuri Molotov cu ,,niste capsule de fabricatie occidentala, care amplificau efectul incendiar".


Tot Petre Roman a sustinut ca la sediul Partidului National Taranesc s-au gasit ,,baterii de sticle incendiare, munitie, niste fiole cu niste substante halucinogene si materiale de propaganda cu caracter legionar net".


Premierul mai sustinea public, in mesaje oficiale, ca ,,in subsolul cladirii Universitatii, in clubul studentesc, s-au gasit 22 de arme de sport cu glont".


Gelu Voican Voiculescu a fost cel care, din pozitia de vicepremier, a condus personal, in unele situatii, trupele militarilor impotriva persoanelor care protestau in centrul Capitalei.


,,Dl viceprim-ministru si-a depasit competentele, angajand subunitati ale armatei in afara zonei pentru care acestea aveau ordin sa intervina, (...) scotand aceste efective de sub conducerea Ministerului Apararii Nationale. Fata de aceasta situatie, conducerea MApN a intervenit ferm si a ordonat regruparea si retragerea subunitatilor in cazarmi pentru a preveni evolutii necontrolate", se arata intr-o Nota a MApN din 1991, citata de procurorii militari.


Anchetatorii spun ca aceasta dovedeste ca Gelu Voican Voiculescu s-a implicat activ in reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii, uzand de prerogativele civile pe care le avea, in calitate de vicepremier, pe linia de aparare nationala. Aceste prerogative nu il transformau automat in general sau in conducator de operatiuni militare.


,,Din probele administrate pana in prezent au reiesit indicii cu privire la participarea la comiterea faptelor descrise, intre altii, a numitilor Roman Petre si Voiculescu Gelu Voican. (Cei doi - n.r.) au constituit un grup criminal de tip sistemic - in care au fost atrase si alte persoane, cu diverse contributii - cu scopul punerii in aplicare a unei actiuni represive asupra populatiei civile din municipiul Bucuresti, care reprezenta opozitia fata de persoanele aflate la putere in acea perioada, actiune represiva care a fost pusa in executare incepand cu data de 13 iunie 1990 si care are caracterul unui atac generalizat si sistematic lansat impotriva populatiei civile", concluzioneaza procurorii Sectiei Parchetelor Militare.


Comments