Cum a incercat Gazprom sa-si salveze firmele din Romania de la sanctiunile internationale. Reactia a...


La doi ani de la impunerea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse in contextul razboiului din Ucraina, firmele de bunkeraj ale Gazpromului din Romania& sunt nefunctionale.&


Desi rusii au incercat sa evite sanctiunile prin transferarea activelor, ANAF le-a zadarnicit planurile si i-au impins spre faliment.


Au cumparat o societate de la un fost ministru moldovean


Gazprom a intrat in Romania in anul 2013, cand Gazpromneft Marine Bunker LLC din Federatia Rusa a cumparat de la firma Unicom din Constanta (detinuta de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei in Republica Moldova) compania Marine Bunker Balkan (infiintata in 2011) din Constanta.& &


Societatea, care desfasura activitati de bunkeraj in Marea Neagra (adica de alimentare a navelor cu combustibil), este redenumita de rusi Gazpromneft Marine Bunker Balkan.&


In 2020, in firma constanteana se asociaza o alta firma a Gazprom (cu doar 0,0229%), GPN - Proiect Ltd.


Un an mai tarziu, actionarii rusi hotarasc sa divizeze Gazpromneft Marine Bunker Balkan transferand o parte din active catre nou infiintata Balkan Marine Bunker Assets, firma fondata in acelasi an de GPN Foreign Assets Management LLC din Sankt Petersburg (detinuta tot de Gazprom).


ANAF a confiscat un milion de euro


Incepand cu anul 2014, dupa ocuparea ilegala a Crimeei, impunerea primelor sanctiuni internationale impotriva Rusiei si implicit impotriva Gazpromului, i-au impins pe rusi sa procedeze asemanator si in alte tari in care activeaza.


Transferul a constat in tancul petrolier Unicom 3, barja deltaOil si a echipamentelor aferente celor doua nave. Valoarea de piata a acestor active a fost de peste 4,5 milioane de lei.


In schimbul activelor, Balkan Marine Bunker Assets a emis parti sociale care au intrat in posesia actionarilor Gazpromneft Marine Bunker Balkan.&


Ulterior, in februarie 2022, asociatii rusi Gazpromneft Marine Bunker LLC si GPN - Proiect LTD au vandut aceleasi parti sociale catre cea mai nou intrata companie ruseasca in combinatie, GPN Foreign Assets Management LLC.


Acest ping-pong a avut rolul de a pune cumva la adapost activele din Romania, fiind mutate pe o entitate ruseasca infiintata mai recent.


Imediat dupa ce Rusia a invadat Ucraina, in martie 2022, ANAF a confiscat de la firmele Gazpromului din Constanta un milion de euro.


Decizia ANAF a avut la baza transferul de patrimoniu intre firmele patronate de rusi, actiune considerata interzisa in contextul sanctiunilor impuse impotriva Kremlinului si a firmelor in care statul rus este actionar, deci si al firmelor Gazprom.


In urma controlului, ANAF Antifrauda a dispus aplicarea unei amenzi contraventionale de 30.000 de lei, precum si confiscarea sumei de peste 4,5 milioane de lei, reprezentand valoarea de piata a activelor transferate. Ambele societati romanesti ale Gazpromneft au contestat imediat in justitie amenda si confiscarea, cerand restituirea banilor.&


In apararea lor, rusii interpreteaza ca expresia ,,valori mobiliare" din sanctiunile UE in baza carora li s-au confiscat bani se refera la actiuni listate la burse, nu la orice fel de titluri de participare. Ei au argumentat ca niciuna dintre firmele implicate in transfer nu este listata pe vreo piata de capital.Dupa ce intr-o prima instanta argumentele le-au fost respinse, au urmat mai multe termene. La ultima sedinta de la Tribunalul Constanta, data pe 26 aprilie, instanta sa respins plangerea formulata de Balkan Marine Bunker Assets prin care solicita repunerea in situatia anterioara si restituirea amenzii ca neintemeiata, cu drept de apel in termen de 30 de zile.&


In celalalt proces deschis de Gazpromneft Marine Bunker Balkan impotriva ANAF judecatorii de la Tribunalul Constanta au amanat pronuntarea pentru luna mai.


Intre timp, la masa credala s-au adunat mai multe entitati care au de recuperat de la firmele patronate de rusi sume importante de bani.


Foto: Shutterstock


Comments