Cum a pornit atacul fara precedent al Teheranului. Cine sunt Garzile Revolutionare ale Iranului

Cum a pornit atacul fara precedent al Teheranului. Cine sunt Garzile Revolutionare ale Iranului

Cum a pornit atacul fara precedent al Teheranului. Cine sunt Garzile Revolutionare ale Iranului


Garzile Revolutionare ale Iranului (IRGC) sau Gardienii Revolutiei, trupe paramilitare de elita din aceasta tara, au lansat sambata un atac fara precedent impotriva Israelului, relateaza Reuters, care trece in revista principalele evenimente care au precedent aceasta lovitura a regimului de la Teheran.


Potrivit armatei israeliene, ,,peste 300 de drone si rachete" au fost lansate asupra sa, sambata seara, iar ,,majoritatea" a fost interceptata. Atacul s-a incheiat dupa aproximativ cinci ore, insa poate declansa o escaladare majora intre cei doi inamici regionali. Israelul a anuntat deja ca va riposta.


Imagini din timpul atacului iranian asupra Israelului:


Atacul Teheranului are loc dupa ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a jurat razbunare pentru lovitura asupra sediilor sale diplomatice, din 1 aprilie, cand un comandant de rang inalt din forta Quds a Corpului, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis. Atacul din Damasc a fost atribuit de Iran Israelului, care a negat ca a avut vreo implicare.


Cine sunt Garzile Revolutionare ale Iranului


Garzile Revolutionare ale Iranului (IRGC) sau Gardienii Revolutiei, forta militara dominanta a Iranului, are propria armata, marina, forta aeriana si aripa de informatii, aminteste Reuters, citata de News.ro.


Corpul Gardienilor Revolutiei a fost infiintat la scurt timp dupa Revolutia islamica din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical musulman siit si pentru a oferi o contrapondere la fortele armate regulate.


Acesta raspunde in fata liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.


Potrivit estimarilor, IRGC are un efectiv de 125.000 de militari cu unitati militare, navale si aeriene. Acesta comanda, de asemenea, militia religioasa Basij, o forta paramilitara voluntara loiala sistemului clerical, care este adesea folosita pentru a reprima manifestarile antiguvernamentale.


Basijii au organizat atacuri in ,,valuri umane" impotriva trupelor irakiene in timpul razboiului din anii '80. Pe timp de pace, ei aplica codurile sociale islamice siite din Iran. Analistii spun ca voluntarii Basij ar putea fi de ordinul milioanelor, cu un milion de membri activi.


Forta Quds - bratul extern al Garzilor Revolutionare


Forta Quds este bratul extern al IRGC, care influenteaza puternic militiile sale aliate din Orientul Mijlociu, din Liban pana in Irak, Yemen si Siria. Membrii sai au luptat in sprijinul presedintelui Bashar al-Assad in razboiul civil din Siria si au sprijinit fortele de securitate irakiene in lupta lor impotriva militantilor Statului Islamic in ultimii ani.


Comandantul sau suprem, generalul-maior Qassem Soleimani, a fost ucis de Statele Unite intr-un atac cu drona in Irak in 2020, ceea ce a ridicat temeri privind un conflict major.


IRGC, catalogat drept grupare terorista de catre Statele Unite, incearca de ani sa modeleze Orientul Mijlociu in functie de interesele Iranului. In 1982, a fondat miscarea politica siita Hezbollah, puternic inarmata, in Liban, ca vehicul pentru a exporta Revolutia islamica iraniana si pentru a lupta impotriva fortelor israeliene care invadasera Libanul in acel an.


In prezent, Hezbollah este o forta militara majora, care a jucat un rol in conflictele regionale.


Ce capacitati militare au Garzile Revolutionare


IRGC supravegheaza programul de rachete balistice al Iranului, considerat de experti drept cel mai mare din Orientul Mijlociu. Garzile au folosit rachetele pentru a lovi militantii musulmani sunniti din Siria si grupurile de opozitie kurde iraniene din nordul Irakului.


Statele Unite, puterile europene si Arabia Saudita au acuzat Iranul pentru un atac cu rachete si drone din 2019 care a paralizat cea mai mare instalatie de prelucrare a petrolului din lume din Arabia Saudita, desi Iranul a negat orice implicare.


Fostul presedinte american Donald Trump a indicat programul de rachete al Iranului ca fiind unul dintre punctele care nu au fost abordate in acordul nuclear incheiat in 2015 cu puterile mondiale si a citat acest lucru ca motiv pentru a se retrage din acord in 2018.


Garzile dispun de echipamente si capacitati de lupta conventionale extinse, care au fost prezente in cadrul implicarii lor in conflictele din Siria si Irak.


Ce rol joaca Garzile Revolutionare in sistemul politic din Iran


Fosti ofiteri ai Gardienilor Revolutiei ocupa pozitii-cheie in establishmentul iranian, de la guvern la parlament. Majoritatea membrilor cabinetului presedintelui Ebrahim Raisi sunt fosti ofiteri ai IRGC.


Mandatul IRGC de a proteja valorile revolutionare a determinat IRGC sa se exprime atunci cand a simtit ca sistemul este amenintat.


Dupa razboiul din anii '80 cu Irakul, IRGC s-a implicat puternic in reconstructia Iranului. De atunci, acesta si-a extins interesele economice pentru a include o retea vasta de afaceri in valoare de miliarde de dolari, de la constructii si telecomunicatii la proiecte de petrol si gaze.


Livetext: Iran a atacat Israel cu ,,peste 200 de drone si rachete". Desfasurarea evenimentelor


Comments